Извънредното положение в страната за един месец, гласува парламентът. То бе поискано от правителството заради разрастването на коронавируса у нас.

Мерките, които ще включва това извънредно положение ще бъдат конкретизирани до края на месеца. Към момента е ясно, че се затварят училища, университети, игрални зали, спортни събития, детски градини. Премиерът призова просветния министър всички училища да минат на дистанционно обучение. На здравния министър поръча Здравната каса да направи клинична пътека за коронавируса, а на социалния – да вземе мерки за изплащане на пенсиите.

Мерките ще включват забрана за пътуване и за влизане в България от определени държави с много случаи на заразени. Ще бъде въведена забрана да се пътува до определени страни, а пристигащите оттам няма да бъдат допускани в страната.

Ще се налагат на санкции за хората, които не спазват карантина, ако са поставени под такава. 11 от новите случаи на коронавирус у нас са се заразили на парти, 14  пък са нарушили карантината. С промени в Закона за здравето ще бъдат въведени глоби до 5000 лв. за тези, които не спазват наложената им карантина. МВР и службите ще може да задържат тези хора и да ги задължат да спазват забраната.

Премиерът обяви, че учениците и студентите, които ще прекъснат учебни занятия, трябва да бъдат привлечени да разнасят пенсиите на възрастните и болните хора.

„Голям проблем ще възникне с погребалните агенции, защото близките на починал с коронавирус също са под карантина“, каза Борисов.

Според новите мерки барове, нощни клубове и дискотеки също ще бъдат затворени.

Според Бойко Борисов 3 млрд. минимум ще е загубата за икономиката.Правителството щяло да вземе всички необходими мерки, за да не се стигне до „проблем с различни стоки“, особено на фона на увеличаващия се износ, отколкото внос. „Предприятия, складови бази могат да бъдат буквално поразени“, обяви премиерът.

Извънредното положение действа, докато не бъде отменено. Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че първо трябва да се види дали тези мерки ще подействат следващите две седмици и тогава да се мисли дали мерките да бъдат смекчени.

Шефът на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски обяви, че сме на прага на избухване на коронавируса у нас.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара