Масовата истерия около разпространяващия се коронавирус COVID-19 вдъхнови фотографа Иван Шишиев, който постави предпазни маски на знакови скулптури в София, а снимките предизвикаха вълна от коментари в социалните мрежи.

Посланието, което се цели да бъде отправено към обществото чрез креативните кадри, е хората да не губят здравия си разум и да не се поддават на излишната паника.

„Реших да направя тази акция на изкуството, с която заявявам, че това, че има потвърдени случаи на коронавирус в България, не е достатъчно, за да спрем да бъдем хора“, сподели Иван Шишиев пред екипа на сутрешния блок „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR.

Иван Шишиев избира напълно целенасочено скулптурите, на които да постави предпазни маски и да ги заснеме. Фотографът се спира на четири места в центъра на столицата, където потокът от хора е най-голям – интересните кадри заснема на паметника на Алеко Константинов на бул. „Витоша“, на пл. „Славейков“, на паметника на Радой Ралин и пред Народния театър.
Най-трудната част от осъществяването на идеята за Шишиев е откриването на предпазни медицински маски, които да използва за снимките.

„Първоначално си мислех, че всъщност е шега това, че няма предпазни маски в София, но изведнъж се оказа, че не е така“, обясни фотографът в ефира на „България сутрин“. След като не открива налични в аптеките, Шишиев взима няколко маски от приятел.

Фотографът смята, че озверяването на хората идва от паниката, която е създадена сред обществото. „Маските не помагат, но хората масово избирателно виждат една от тях и казват „тази ще ми помогне“, коментира Иван Шишиев.
Според фотографа, след публикуването на снимките в социалните мрежи по-голямата част от коментарите на потребителите са положителни и показват адекватния начин на мислене и здрав разум на обществото, но разбира се, не са изключение и тези, които упрекват и не подкрепят посланието и идеята на акцията на Шишиев.

Целия разговор с фотографа в предаването „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR вижте тук.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара