Въпрос от родител: „Моята тийнейджърка често отговаря на въпросите ми с по една дума. Това ме кара да се чувствам дистанцирана и отчуждена от нея, въпреки че тя е страхотно дете и води страхотни разговори с приятелите си, доколкото знам. Трябва ли да се тревожа?“

Отговор: Съвсем не е необичайно за тийнейджърите да отговарят на родителите си с по една дума. „Къде отиваш?“ „На едно място.“ „Кога ще се върнеш?“ „По някое време.“ „С кого ще бъдеш?“ „С едни хора.“

Но вашият финален отговор трябва да бъде:

„Трябва ми повече информация.“

Имайки това предвид, трябва да знаете, че дните, в които детето ви още от вратата е започвало да ви споделя как е минал денят му, са свършили. Тя се отделя от вас, за да може един ден да се изправи сама като възрастен. Приятелите запълват празнотата между зависимостта от родителите и процесът по превръщането в пълноценен, независим възрастен. Затова тя говори нонстоп с приятелите си, но не и с вас.

Много родители биха искали тийнейджърите им да избегнат тази своя привързаност към приятелите си, но това е част от тяхното развитие. Както не можете да спрете 2-годишното си дете да има изблици на раздразнение, така и не можете да спрете тийнейджъра си от това да разчита на приятелите си и да го накарате да започне да разчита на вас отново.

Някои родители много скърбят за тази загуба на близост с детето си. Разбира се, че ви липсват онези разговори и приятелско общуване, което сте имали преди. Но за да може тя самата да определи коя е в момента, тя трябва да се отдели от вас.

Грижете се за нейната безопасност

Въпреки това, вашата работа е да се грижите тя да е в безопасност – и изисквайте да знаете къде е и с кого е. Напълно приемливо е да я притиснете по тези въпроси и да настоявате да знаете какви са намеренията ѝ. Кажете ѝ ясно, че не го правите, защото искате да доминирате над нея и живота ѝ, а защото от гледна точка на безопасността е важно членовете на семейството да знаят кой къде е.

Но я оставете. Да си съобразителен и съгласяващ се нерядко се смята за равно на зависимост. А тийнейджърите невинаги успяват да извървят пътя на своето развитие, бидейки мили и приятни.

И не на последно място, когато тя е вкъщи и седне да обядва или вечеря, седнете до нея. Не се опитвайте да изкопчите информация от нея, вместо това вие се отворете към нея и

споделете неща от своя живот.

Разкажете ѝ за пикантна случка в офиса, за някоя от последните семейни клюки или пък за някоя важна новина. Тийнейджърите се чувстват поласкани, когато виждат, че ги възприемате като достатъчно възрастни, че да им разкажете подробности от личния си живот. Въпреки че няма никакви гаранции, това, че вие я допускате във вашия живот, може да я накара и тя да ви допусне в нейния.

Източник., от Академия за родители, превод на Десислава Стаменова

Facebook Twitter Google+

0 Коментара