Холивудският продуцент Харви Уайнстийн бе осъден на 23 години затвор за сексуален тормоз.

Обвиненията срещу него стартираха движението срещу сексуалния тормоз #MeToo.

През февруари съдът призна продуцента за виновен по обвиненията за принудителен орален секс с асистентката Мириам Халей, част от екипа на риалити шоуто „Project Runway“, както и за изнасилване на стилистката Джесика Ман. В същото време Уайнстийн беше оправдан по три други обвинения срещу него, във връзка с които беше заплашен от доживотен затвор.

Уайнстийн беше обвинен в тормоз от десетки жени, между които известни актриси като Анджелина Джоли, Ума Търман и Ашли Джъд. След обвиненията той беше уволнен от собствената си компания и властите в Ню Йорк започнаха разследване срещу него. Самият Уайнстийн отрече обвиненията.

На съдебното заседание бе разкрита кореспонденция на скандалния продуцент с екип от негови помощници. Уайнстийн реагирал емоционално на анонс за предстояща публикация в „Нешънал Инкуайърър“, в която Дженифър Анистън го обвинява в сексуален тормоз. В отговор той нарежда на екипа си актрисата „да бъде убита“.

Статията,  която изплашила продуцента, така и не е била публикувана. Но са nоказани и негови имейли с молби за помощ, изпратени до десетки влиятелни хора.

Преди обявяването на присъдата му адвокатите му подадоха правни документи, в които посочват, че присъда, по-голяма от задължителния минимум пет години, би била „фактическа доживотна присъда“.

В писмо до върховния съдия на Ню Йорк Джеймс Бърк, неговият правен екип, заявява: „Реалността е такава, че господин Уайнстийн може дори да не доживее до края на евентуалната присъда“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара