Правителството предлага на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение, съобщи премиерът Бойко Борисов след извънредно заседание на Министерски съвет и оперативния щаб.  Премиерът обяви, че това се налага след като мерките, които са въведени до момента не се спазват.

„Днес са ни избягали 14 души. Това налага да въведем извънредно положение във връзка с този вирус. Това дава възможност да се затварят училища, детски градини, университети, спортни събития“, каза Борисов. И добави: „Това ще даде възможност да бъдат затваряни училища, университети, игрални зали, спортни събития. МВнР трябва всяка минута да си актуализира сайта за забрана на пътувания от България към други страни, а Министерство на здравеопазването – от кои държави да не могат да влизат в България“. Списъкът с държавите ще стане ясен до края на седмицата.

На тези, които не спазват процедурата – да дадем правомощия на МВР, на службите да ги задържи и да ги задължи да спазват забраната“, каза Борисов. Ще се налагат на санкции за хората, които не спазват карантина, ако са поставени под такава. 11 от новите случаи на коронавирус у нас са се заразили на парти. 

Премиерът призова просветния министър да направи възможното всички училища да минат на дистанционно обучение. На здравния министър поръча Здравната каса да направи клинична пътека за коронавируса, а на социалния – да вземе мерки за изплащане на пенсиите.

Според новите мерки барове, нощни клубове и дискотеки също ще бъдат затворени.

„Само дисциплина и организация на нацията може да ни помогне. В тази ситуация единственият спор е колко драстични да са мерките“.

Според Борисов 3 млрд. минимум ще е загубата за икономиката.

Извънредното положение действа, докато не бъде отменено. Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че първо трябва да се види дали тези мерки ще подействат следващите две седмици и тогава да се мисли дали мерките да бъдат смекчени.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара