При пролетна умора зеленчуковите и плодовите сокове показват чудодеен ефект. А той има своето физиологично и биохимично основание. По-добре глътка зеленчуков сок, отколкото комбинирани поливитаминни препарати или каквито и да е други лекарства – ни съветват доц. д-р Веселин Грънчаров и д-р Домна Хубанова.

Пролетното безсилие е особено състояние на неразположение и намалена подвижност. Обикновено то е по-силно изразено при хора със слаб тип нервна дейност – меланхолици и астеници, нервни и нервно напрегнати, неспокойни и силно емоционални натури. Понякога започва с постоянно главоболие в следобедните часове. Наблюдава се също замаяност, потиснато настроение. Апетитът намалява, особено неохотно се приемат месни храни – консерви, тлъстини. Появява се подчертана мускулна слабост, главно в крайниците. При някои хора се понижава кръвното налягане, появява се

кървене от венците, сърцебиене, вялост, упорит запек.

При пролетна умора се препоръчва да се пият в по-големи количества различни плодови и зеленчукови сокове. На първо място – морковеният сок. който може да се комбинира с всички останали. Богатството му на каротин (провитамин А) стимулира синтеза на белтъчини и ускорява растежа на децата, особено на тези, които изостават във физическото и умственото си развитие. Сокът съдържа също витамините РР, В1, В2, С, Е и значителни количества желязо, кобалт, мед и други микроелементи, които подобряват обмяната на веществата и стимулират образуването на кръв и снабдяването с кислород на органите и тъканите.

Сокът от червено цвекло

също влияе благоприятно върху работоспособността. Той стимулира образуването на червени кръвни клетки и подобрява придвижването на кислорода към мускулите, което се дължи на съдържащите се в червеното цвекло желязо и фолиева киселина. Доста високо е съдържанието на витамините С, Р, В1 и др. Сокът от червено цвекло е много богат и на йод и поради това се смята, че подобрява паметта, особено при начална атеросклероза. Високото съдържание на магнезий го прави целебен при нервни претоварвания, при стресови и дистресови състояния, безсъние. Разширяват се и кръвоносните съдове. При високо кръвно налягане сокът от червено цвекло е едно от най-добрите природни лекарства. Най-добре е да се пие вечер преди сън.

Сокът от магданоз

съдържа много витамини – главно А и С. Той се смесва с моркоlен сок в съотношение 1:3 когато трябва бързо да се възстанови зрението, намаляло при напрегната работа на очите. Подобрява дишането и сърдечната дейност и може да се използува при физически натовярвания – бягане, ходене, плуване и т. н. Стимулира жлезите с вътрешна секреция, главно щитовидната и надбъбречната жлеза. При възпаление на бъбреците сок от магданоз не бива да се дава, тъй като ги дразни. Количеството на сока за един прием не бива да бъде повече от 1 супена лъжица няколко пъти дневно, в противен случай е възможно да се превъзбуди нервната система. Може да се комбинира още със сок от салата или маруля, спанак, целина.

Сокът от целина е бил използуван от древни времена като източник на сила и енергия. След лечение с него се отбелязва повишен тонус, подобряване на апетита, изразен антитоксичен, пикочогонен и слабителен ефект. Той се препоръчва на хора с наднормено тегло и нарушена обмяна на веществата, които бързо се уморяват. Съдържа витамини от групите С, Р, РР и др., органичен калций, калий и фосфор, поради което поддържа чудесно минералния състав на кръвта. Особено полезен е за работещи в горещи работни помещения. Достатъчни са няколко чаени лъжички сок от целина 3-4 пъти дневно 30 минути преди хранене, като общото количество може да достигне до 100 мл за денонощие. Добри смески са сокът от моркови, червено цвекло и целина в съотношение 8:3:5, сокът от моркови, зеле и целина в съотношение 1:4:5. сокът от целина, моркови и ряпа в съотношение 5:8:3. сокът от домати или ябълки, целина и кисело мляко в съотношение 1:1:4.

Много полезен при пролетната умора е и

сокът от салата или маруля.

Има успокояващ ефект върху нервната система и подобрява съня. Още в древна Елада и в древния Рим той е бил използуван от атлетите и пълководците. В средните векове са забелязали. че тежки заболявания минават по-бързо, ако на болните се дава салата или маруля. Сокът е богат на желязо и хлорофил, стимулира кръвообразуването и растежа на децата. Препоръчва се за деца. които се занимават с оздравителни процедури и физкултура. Сокът отстранява нервната превъзбуда и дисстреса. Може да се използува до 100 мл на денонощие. Добри коктейли се приготвят със сок от моркови 1:2, с моркови и краставици 5:7:4, с моркови и нар 5:7:4. У нас се използува съчетание на сок от салата с ябълков сок и кисело мляко в съотношение 1:1:3, а също така сок от салата, домати, ябълки и кисело мляко в съотношение 2:1:1:7.

Доматеният сок има укрепващо. освежаващо и утоляващо жаждата действие. Много по-полезен е суровият сок. В него са запазени фитонцидите, които потискат процесите на гниене и ферментация в червата. Той стимулира образуването на стомашен сок. подобрява дейността на сърцето, тъй като е богат на калиеви соли. Активира обмяната на веществата, повишава алкалните резерви на кръвта. По съдържание на витамин С доматеният сок не отстъпва на сока от цитрусови плодове. Една чаша снабдява организма с почти половината от денонощната нужда от витамин С и витамин А. Той е особено полезен за болни с повишено кръвно налягане. Използува се както самостоятелно, така и в смески с ябълков сок. тиква и лимон в съотношение 2:4:2:1. Този коктейл може да се използува и при затлъстяване.

Като средство за борба с пролетната умора е известен и

краставичният сок.

Добро пикочогонно средство, укрепва сърцето и кръвоносните съдове. Това се дължи на богатството му на калиеви соли. Може да бъде полезен при тежки физически натоварвания. Повишава апетита, запазва свежестта и тонуса на кожата (прекрасно козметично средство), успокоява и укрепва нервната система. Отдалечава атеросклерозата, подобрява паметта. За деня са достатъчни 100 мл прясно приготвен сок. Действието му се усилва при комбиниране с други сокове, например от касис, ябълки и грейпфрут в съотношение 2:2:1:1 или с доматен сок и сок от чесън в съотношение 20:20:1. Краставичният сок е много добро лечебно средство при затлъстяване. Спомага за извличането на мазнините от депата и изгарянето им в организма.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара