Няма по-консервативно настроени, затво­рени за нови идеи и скучни хора от мъжете. Ние, по-добрата част от света, обаче сме принудени да съжителстваме с тези демо­дирани същества, а даже и да се съобразя­ваме с тях. Затова най-полезно би било да изучим навиците им (които могат да не се променят с векове), само и само за да нап­равим собствения си живот по-лек и прия­тен.


Забелязали ли сте колко е трудно да ку­пите вратовръзка на мъжа си? Независимо колко много той мърмори, когато вие се разхождате из магазините, вашите покуп­ки са лесни и бързи в сравнение с неговите. Той е прекалено суетен и вечно недоволен от това, което му предлагате. И след часо­ве обиколки, зяпане по витрините, кандърми и проби накрая той се спира на най-грозната, безцветна и незабележима вратовръзка, сякаш извадена от раклата на дядо му.

Абсурд е да пробутате розова или оран­жева риза. Това е точно толкова невероят­но, колкото е невъзможно да го накарате да си обръсне мустаците, с които се гордее от половин век. Каквото ще да ви говори, както и да ви омайва, той е консерватор. Без да изчисляваме статистически незначителните възможности да сте омъжена за Пиер Карден, Джони Деп или Филип Киркоров, почти винаги се оказва, че вашият съпруг е в крак с модните тенденции на 50-те или ако е особено напредничав – на 60-те години на XX век. Средностатистическият български мъж е

влюбен в анцуга си,

купен отдавна.  Той все още държи да навлича сват­бения си костюм и е проспал момента, когато дългите бакенбарди са излезли от мо­да. Нужни са часове, за да го убедите, че е далеч по-практично през лятото да ходи с чехли. За него това са женски истории и му се струва направо неприлично да си показва пръстите на краката наляво и надяс­но.

Невъзможно е да накарате половинка­та си да вникне в стъпките на латиното. Той танцува танго или в най-добрия случай – блус. Не разчитайте, че един ден съпру­гът ви ще се събуди с откритието, че има и по-добър парфюм от вечния „Шанел 5“.

Всичко това все пак е търпимо. В крайна сметка вие не сте се женили за моден ас, а за Петър Иванов Димитров. По-лошото е, че консервативните си разбирания за живота горният Димитров най-вероятно вече е пренесъл като очаквания върху вас.

Той не схваща защо искате да се раздели­те с любимия му кафеникав фотьойл и да го замените с лилав футуристичен стол. Чо­векът сто процента се възмущава до дъно­то на душата си, че го карате да боядиса стените в жълто и да вечеря разделно за­душени зеленчуци и пилешко филе без сол. А ако се появите пред него облечена като Наоми Кембъл във „фешън канал“, подстрига­на първи номер, вероятно ще реши, че е сбъркал входната врата. Разбира се, има тенденции, с които той е напълно наясно и даже върви с няколко крачки пред вас. Съп­ругът ви сигурно може да ви говори с часо­ве за най-новите модели DVD-ma, за послед­ната марка „Ягуар“ и за космическите кора­би, задвижвани със слънчеви батерии, така е устроен светът.

Едва ли можете да го промените, превъзпитате и подобрите по свой собствен вкус. Но пък нищо не ви пре­чи да опитате. Експериментите са втора женска природа и именно те са двигателят на прогреса, нали не се съмнявате? От дру­га страна, има нещо много симпатично и носталгично в упоритостта на мъжкия битов консерватизъм. Може точно той да се окаже пазителят на семейното огнище. Мъ­жете не обичат промените, те ги плашат. Поднасяйте им ги в умерени дози и само от време на време. В крайна сметка баба ви едва ли е ходила да й правят кичури на косата.

Ако все пак твърдо сте решила да вкарате съпруга си в правия път на нововъведенията, ще постигнете повече, когато му внушите, че има практическа полза от тях. За едната естетика той пръста си няма да помръдне, камо ли да се съгласи да облече онази крещяща оранжева риза, която се опитвате да му пробутате за всеки пореден рожден ден. И така, ето как да превърнем красивото в полезно:

  • чехлите не са модни, а са удобни – с тях ма краката не се спарват през лятото, не се образуват гъбички или неприятни миризми
  • разделното хранене не е прищявка, а здра­вословен начин на живот – това е най-лес­ният начин да се отслабне и да се почувст­ва човек по-лек
  • ходенето не педикюр е нужно за всеки ува­жаващ себе си мъж. Краката се изчистват от умрелите клетки и изглеждат по-добре
  • редовната подмяна на гардероба е от из­ключителна важност, ако не желае съпру­гът ви да събира укорителните погледи на шефовете в службата
  • фитнес залите не са създадени за мутри. Нищо подобно, по иял свят чиновниците, които не стават от бюрото си, поне два пъ­ти седмично се движат активно. Това пред­пазва от ранен инфаркт, затлъстяване, склероза.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара