За разлика от взривоопасните материали, върху етикетите на продуктите, които купуваме от кварталния магазин, няма как да се появи предупреждението: „Внимание! Опасно за живота!“ Не, там в графата „съдържа“ са изброени странни и озадачаващи интелигентността ни обозначения. А дори и да присъства успокояващата бележка „без оцветители и консерванти“, подозрението дали в опаковката не се крият и опасни за здравето вещества остава. За да ви помогнем по-лесно да откриете истината, публикуваме част от специално изследване за токсините в домакинството.

Изкуствени оцветители

Внимавайте за:

Полициклични хидрокарбони – това е клас химикали, в който попадат всички сертифицирани хранителни оцветители. За полицикличните хидрокарбони като цяло се смята, че вероятно причиняват рак. По тази причина много изкуствени оцветители бяха забранени в различни страни.

Един от най-често използваните сред тях е тартразинът, който маже да причини алергии, тироидни тумори, лимфоми, хромозомни повреди и хиперактивност.

Най-застрашени са:

Децата. Те лесно се изкушават от ярки цветове и затова детските храни и напитки са натоварени с изкуствени оцветители. В същото време малчуганите са много по-чувствителни към токсични химикали, отколкото възрастните. Заменете с храни с естествени оцветители, добивани от плодовете и зеленчуците, които съдържат антиоксиданти. Антоцианини, каротеноиди, куркуминоиди, хлорофил, както и оцветители, извлечени от грозде, червено цвекло, шафран, чили и др., са някои от натуралните алтернативи, които не застрашават човешкото здраве.

Изкуствени ароматизатори

Внимавайте за:

Моносодиев глутамат (MSG) – веществото в определени подправки, което добавя аромат към протеин съдържащи храни. Пакетирани сосове, ароматизиран ориз, спагети, гарнитури за салати, сухи супи, месни продукти и замразени храни често съдържат някоя форма на MSG.

Натрупването на MSG може да причини главоболие, тежест в гърдите и изгарящи усещания в ръцете и врата. Може да убива нервни клетки, Възможен резултат от което са болести като Алцхаймер и Паркинсон.

Най-застрашени са:

Бременните жени, децата, хипогликемиците, възрастните и хората със сърдечни заболявания. Заменете с храни с естествени ароматизатори като билки, плодови екстракти, подправки, ванилия и пън.

Изкуствени noдсладители

Внимавайте за:

Цикламат, захарин, ацесулфам К и аспартам – това са най-често използваните изкуствени подсладители в нашите храни. Проучванията показват, че всички те са свързани с негативни здравни ефекти. Цикламатьт например е забранен в САЩ. С тестове е установено, че ацесулфам К причинява рак при животни, което означава, че е рисков и за хората. А аспартамьт съдържа токсични киселини, които причинят мозъчни увреждания. Предполага се, че хроничното излагане на много ниски дози от формалдехид може да причини увреждания на имунната и на нервната система, както и главоболия, общо влошаване на тонуса.

Консерванти

Внимавайте за:

Натриев нитрит и содиев нитрат са два близко свързани химикала, използвани за консервиране на месо, както и за осигуряване на желания розов цвят и потискането на бактерии, причиняващи хранителни натравяния.

Нитратите може да бъдат открити в много зеленчуци и са безопасни сами по себе си, но когато се превърнат в нитрити, те реагират с амини, като образуват вредните съединения нитрозамини. А те отдавна се смятат за един от вероятните причинители на рак на стомаха.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара