“Всички болести идват от нервите” – често чуваме това! Днес вече никого не може да учуди фактът, че много болести, особено при жените, включително и гинекологичните проблеми, възникват въз основа на стреса. Така ли е наистина?

Депресия

Това разстройство на психиката е също толкова разпространено, колкото и простудата, а лекарствата за него са точно толкова много, колкото и за обикновената хрема.

Когато човек е в потиснато състояние един ден, няма причини да се безпокои за здравето си – това е нормално. Но мнозина страдат от хронична депресия най-вече поради това, че не знаят истинската причина за страданията си.

Понякога е много сложно да се определи страдате ли от депресия или не, особено ако сте мнителени. Такива хора са склонни да приемат дори обикновената липса на настроение за симптом на клинична депресия. Но има една методика, която може да ви помогне да се ориентирате в това отношение. Ако сред познатите симптоми на депресията откриете у себе си 5 или повече от тях, ако те ви съпровождат повече от три седмици – незабавно потърсете лекарска помощ.

Симптоми на депресията:

  • постоянно усещане за скука, безпокойство или опустошаване;
  • промени в привичния сън: кратък сън, ранно събуждане, необичайно продължителен сън, безсъние;
  • загуба на апетита и отслабване или обратно – увеличаване на апетита и натрупване на килограми:
  • загуба на интерес към онези дейности, които преди това са ви носили удовлетворение;
  • безпокойство или раздразнителност:
  • трайни физически симптоми, които не се поддават на лечение (например, стомашни или хронични болки);
  • трудности, свързани с концентрация на вниманието и паметта или при взимането на решение;
  • повишена уморяемост, загуба на енергия;
  • чувство за вина, безнадеждност, непълноценност;
  • мисли за смърт и самоубийство.

На какво все пак се дължи възникването на депресията?

Обикновено депресията се асоциира с депресиращи „събития“, но няма логични или научни свидетелства за това, че стресовите или тъжните ситуации непременно провокират депресия – те са само „причина” за ранимия човек.

За възникването на депресията определена роля може да изиграе и диетата. Отрицателният воден баланс често става причина за депресивно състояние, много влияе на настроението и храната. Изследвания показват, че в някои случаи депресията е предизвикана от неправилно хранене.

Това, което ядете, влияе на настроението ви.

Кафето и захарта също са известни като подбудители на депресия при заклетите любители на тези продукти, тъй като те рязко предизвикват прилив на бодрост, която също така рязко преминава. Подобни скокове в състоянието нарушават равновесието на възприятията, настроенията и жизнената енергия на човека. Постоянните и чести редувания на бодрост и спокойствие провокират скритото депресивно състояние, а също така извеждат от организма минералите и витамините – особено витамините от група В и фолиевата киселина.

Преодоляване на депресията

В много случаи на сериозна клинична депресия медицината действа като катализатор, който възвръща човека към онова състояние, при което той е способен да контролира действията и дейността си. Лекарствата, които ни дава природата, не са скъпи (обикновено са безплатни), но са толкова обикновени, че за жалост не ги забелязваме.

Депресивните състояния се преодоляват добре с помощта на водолечението.

То предполага редица комплекси, сред които са сутрешното и вечерното ходене в студена вода за по 3-5 минути. За целта може да се използва както леген, така и ваната. Трябва не просто да се държат краката в студената вода, а именно да се ходи, да се гази във водата, за да работят мускулите на краката. Ефектът се усилва, ако на дъното на ваната се постави твърда пластмасова или дървена подставка с издатини, масажиращи ходилата на краката – по този начин се увеличава снабдяването на краката с кръв и се въздейства “разтърсващо” върху целия организъм.

След процедурата (без да се избърсват краката!) трябва да се обуят топли чорапи и бързо да се ходи из стаята, докато краката изсъхнат. След 10-15 минути превключете вниманието към ръцете. Потопете ги в леген със студена вода – за 3-5 минути и без да ги избърсвате, започнете да вървите из стаята, докато ръцете изсъхнат.

Посочените процедури се допълват с обливания на горната част на тялото, т.е. до кръста. За целта трябва да се наведете и да поставите под душ със стайна температура последователно шията, раменете и гърба. Като попривикнете с температурата, трябва постепенно да я намалявате. Ако обливането става с помощта на лейка или кофа, във водата може да се добави една супена лъжица ябълков оцет.

След обливането, без да се избърсвате, облечете топъл халат и повървете из стаята до пълното изсъхване на тялото. Запомнете: Неподвижното състояние след душа може да доведе до преохлаждане на тялото и съответно до простуда. В такъв случай лечението, естествено, се усложнява.

Във водата можете да прибавите също така отвара от борови иглички или настойка от корени на валериана (100 г корени на 1 литър кипяща вода, кисне 2 часа). Полезно е такива бани да се приемат два пъти в седмицата.

Водолечението на депресията трябва да е съпроводено от налагане на правилен начин на живот (без кафе, чай, подправки, алкохол); създаване на спокойна, безконфликтна обстановка вкъщи и на работата; стриктно спазване на дневния режим (ставане сутрин и лягане вечер по едно и също време, задължителна утринна гимнастика, физически натоварвания според възможностите – например работа в домашната градина).

Мигрена

Това доста болезнено състояние много често предизвиква или нервно пренапрежение, или стрес.

До 17% от юношите и около 45% от девойките изпитват симптомите на мигрената през различни периоди от живота си. Обикновено мигрените започват в периода на полово съзряване и завършват след 45-годишна възраст.

Има бързи начини за успокояване на мигрената. При първите й признаци сложете върху главата компрес с лед. Дръжте го 20-30 минути. Това е старо средство, което въздейства чрез свиване на разширените кръвоносни съдове.

Студеният компрес с лед фактически веднага облекчава болката при 52 % от хората, страдащи от мигрена и болки в главата от смесен тип.

Главоболие

Наред с обичайното медицинско лечение можете да опитате и следния начин. Завийте кубче лед в книжна салфетка и го притиснете към слепоочно-долночелюстната става за 20 секунди. Щом усетите изтръпване, махнете леда.

Сложете влажен горещ компрес за 1 минута. Можете да използвате парче тъкан, намокрено в гореща вода или пластмасова торбичка (бутилка) с гореща вода, завити в тънка кърпа. Ако не получите желаното облекчение, почакайте да минат 5 минути и повторете процеса. За постигане на максимален ефект може да се наложи да приложите процедурата три пъти. На някои хора тя ще помогне само за няколко часа. При други облекчението ще е за цял ден. Всичко зависи от остротата на болката.

При главоболие се старайте по-често да ходите боси по земята, по мокра трева и в плитки води. Правете непълно студено влажно обтриване по 2 пъти в седмицата в продължение на три седмици. Всеки ден – две големи клизми. Правете горещи (но не прекалено) вани на ръцете и краката за оттичане на кръвта от главата.

Още по-голям ефект можете да постигнете, ако използвате контрастни вани за краката: половин минута в гореща, половин минута в студена вода; така няколко пъти.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара