При по-леки степени на хипертония вместо мощни лекарствени средства с успех могат да се приложат лечебни растения, известни от народната медицина или открити в резултат на научни изследвания. Могат да бъдат съчетани с други билки: успокояващи централната нервна система (корени от валериана, листа от маточина, листа от мента и др.), с укрепващи сърдечно-съдовата система (листа и цвят от глог, стръкове от седефче), с диуретично действие (стръкове от хвощ, листа от бреза).

Дъхав здравец

За лечебни цели се използват коренището, а също и листата. Понижава систоличното и диастоличното налягане, успокоява нервната система, премахва спазми и т.н.

Една супена лъжица нарязани коренища се киснат 8 часа в 200 мл вода. Прецеденият извлек се разделя на 3 равни части и се пие 3 пъти дневно 10-15 минути преди ядене. Приема се 20 дни от месеца, след което се почива 10 дни.

Чесън

За лекарство се използва луковицата, която се състои от скилидки. Съдържа етерично масло, на което се дължи хипотензивното му действие. Увеличава амплитудата на сърдечните съкращения, забавя сърдечния ритъм, разширява периферните и коронарните кръвоносни съдове. Препоръчва се приемането на 2-3 скилидки 2-3 пъти дневно.

Бял имел

Клонките и листата на белия имел са добро хипотензивно средство, особено когато хипертонията е съпроводена с атеросклероза. Премахва неприятните явления – виене на свят, главоболие, сърцебиене.

Прави се настойка на студено: една чаена лъжичка ситон нарязани листа и клонки се държат в 200 мл вода в продължение на 8 часа. Пие се на глътки в продължение на 1 ден. Тази доза не бива да се превишава, тъй като може да настъпи отравяне!

Зимзелен

Използват се листата, които съдържат алкалоиди, главно винкамин, на който се дължи хипотензивното действие. Приема се под формата на отвара: една супена лъжица ситно нарязани листа се варят в чаша вода в продължение на 2- минути (доза за 1 ден). След като изстине, сеп рецежда и се пие нат ри пъти.

Дяволска уста

Използва се цъфтящата надземна част. Действа успокояващо, понижава артериалното кръвно налягане, увеличава силата на сърдечните съкращения, забавя сърдечния ритъм. Прилага се под формата на извлек – две чаени лъжички ситно нарязана дрога се накисва в чаша вода в продължение на 8 часа (дневна доза). Освен при хипертония се използва при неврози, сърдечни заболявания, климактерични смущения, като диуретично средство и др.

Планинска чубрица

За лечебни цели се използва надземната част на растението, заедно с цветовете. Градинската чубрица също намира приложение. Фитотерапията препоръчва употребата на чубрица при сърдечно-съдови болести, хипертония, храносмилателни разстройства. Прави се запарка от 3 чаени лъжички ситно нарязана дрога с 2 чаши вряща вода – доза за 1 ден.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара