Случайно попаднах на „Магьосникът”, когато купувах антикварни книги за издателство „Арт плюс”. Една от ранните работи на Съмърсет Моъм ми потръгна тромаво и бъбриво, но после – дали заради блестящия превод на колежката Иглика Василева, или по-скоро заради зловещото очарование на загадъчната личност на прототипа на главния герой – книгата набра скорост.

Алистър Кроули със сигурност не е най-очарователният човек, живял някога на планетата, но според британските медии определено е „най-греховният”.

Блестящ играч на бридж, вист и шахмат, мечтаещ да стане световен шампион. Изкусен шпионин на МИ-5. Неустрашим алпинист, покорил без кислород и екипировка Чого Ри (К-2) в Кашмир, Попокатепетъл и Ицтакциухуатъл в Мексико. Художник, издател на Огюст Роден, преводач на Бодлер, горещ почитател на Блейк, Браунинг и Суинбърн и сам не лош поет. Любовник на Виктор Нойбърг – откривателя на Дилън Томас, и възможен баща на Барбара Буш, съпруга на един и майка на друг от американските президенти.

Кроули е всичко това, но преди него той е черен магьосник,

сатанист, церемониален маг, астролог, окултист и кабалист

Съмърсет Моъм се е срещнал със загадъчния маг в кръчмата „Бялата котка” в Париж. По онова време Кроули търси и намира в библиотеката на Арсенала тайнствената книга на митичния египетски маг Абра-Мелин. С нейна помощ той се надява – и както се хвали, почти успява – да призове на Земята своя Ангел Хранител. За да извърши на спокойствие всички магически ритуали по призоваването, той закупува имението „Болескин хауз” в Шотландия до езерото Лох Нес. Според някои британски сензационни жълти вестници не завършил целия цикъл и чудовището от езерото е демон, който не успял да върне обратно.

Всичко дотук звучи налудничаво, но и животът на човека, който Би Би Си постави на 73-то място в анкетата си за най-велики британци на всички времена, е такъв – налудничав, зловещ и загадъчен.

Ето как Моъм си представя неговия свят:

 “Разправяше не за книги, нито за картини, а за живота. Описваше странни места из Изтока, където крак на неверник не е стъпвал. Разказа за зората, сипнала се над потънали във вечен сън безлунни градове, за лунни нощи в пустинята, за великолепието на рубинените залези, за гъмжащите от народ улици по пладне. Красотата на Изтока изплува пред очите й. Говореше за многоцветни плетеници и копринени килими, за стоманения блясък на инструктирани оръжия, за варварски, неописуеми скъпоценности. Великолепието я заслепи. Той описваше тамян, смирна и алое, тежките благовония в дюкяните за парфюми, упоителните миризми из сирийските градини. Ароматите на Изтока изпълниха ноздрите й. И всичко доби плът от силата на думите му; стори й се, че самият живот затрептя пред очите й, енергичен и свободен живот, вдъхновен от свръхестественото. Тя почувства, че в този миг трябва да направи сравнение между ограниченото си съществуване и другото-необятно и пълноценно. Душата й копнееше за онази красота, която повечето хора дори и не подозират”.

Заедно с великия ирландски поет Йейтс, Кроули става виден член на Херметичния теософски орден “Златна зора”, основател е на ордена „Сребърната зора”, масон 33-та степен на Стария и приет Шотландски ритуал,

Върховен жрец на Събора на вещерите,

идеолог на религията Телема и създател на Телемската обител край Чефалу в Сицилия.

Той е автор на редица книги като „Книга на Тот”, „Сказание за старейшините”, „Песни на духа”, „Бели петънца”- стихове с непристойно съдържание, „Лунното дете”- отговор на „Магьосникът” и на колодата карти „Таро на Тор”.

В „Книгата на закона”, за която твърди, че му е продиктувана от египетския бог Тор в камерата на Голямата пирамида в Гиза, Кроули формулира закона на религията „Телема”: „Прави каквото ти се прави!” и основните парадигми на новото време. В нея атакува яростно всички морални и религиозни норми на британското общество. Така не само пророкува, но и в някаква степен се превръща в двигател на радикалната промяна на Западното общество в края на XX и началото на XXI век.

Според Кроули в новата ера дуалистичният подход към религията ще бъде преодолян чрез премахване на идеята за Бог като външен фактор, както е при Паганизма и християнството. Бог ще бъде приеман като състояние на съзнанието и хората ще се отъждествяват с него. Според много коментатори, постулатът

„Прави каквото ти се прави!”

е в основата на движението „Ню ейдж” и на ширещия се през XXI век индивидуализъм и преследване на егоистичния стремеж за удоволствия и незабавно удовлетворяване на всички желания.

Идеите си магът се опитва да реализира в Телемската обител край Сицилия. Какво се получава, според Съмърсет Моъм:

„После се появиха всички легендарни чудовища и небивали зверове, които обитават фантасмагоричния свят на лудите; в мрака тя съзря огромни, наклякали в безпорядък жаби, накуцващи скарабеи, странни твари, помъкнали тежки коруби, пискливи зверове с изпъкнали рачешки очи, непохватни чудати праисторически същества, крилати змейове и заченати в слуз влечуги. Чу крясъци и кикот и ужасни хрипове на умиращи хора. Измършавели жени, раздърпани и  разгулни, носеха вино; всяка разлята капка се превръщаше в петно от кръв. Изведнъж тя усети, че във вените й гори огън, че душата й излита; но на нейно място дойде нова и в миг тя узна всички прелести на покварата. Побърза да се включи в пира на пълното безпътство, в триумфа на всички пороци в света…”

Заради слуховете за употреба на хероин, кокаин и опиум, небивали сатанински ритуали, перверзни сексуални и хомосексуални оргии и човешки жертвоприношения, Мусолини закрива Телемската обител и гони Кроули от Италия. Любопитно е, че през този период негова асистентка е Полин Пиърс, майка на Барбара Буш. Според някои спекулации, които се подгряват и от изумителната прилика между двамата, магът е истинският баща на съпругата на 41-вия президент на САЩ и майка на 43-тия. Всички бивши съпруги и любовници на мага завършват живота си в пълна мизерия,

затворени в лудници с депресии и шизофрении,

или като наркоманки и проститутки.

Кроули има изключително влияние върху британската попкултура. Бийтълс го поставят на централно място върху обложката на програмния си албум „Клубът на Самотните сърца на сержанта Пепър”. Девизът му „Прави каквото ти се иска!” е на винила на албума „Лед Цепелин 3”. А китаристът на най-добрата попгрупа на всички времена Джими Пейдж колекционира всякакви предмети, свързани с Кроули. Той дори става собственик на имението Болескин хауз. Дейвид Боуи споменава мага в една от своите песни, а Ози Озбърн му посвещава парчето „Мистър Кроули”.

Колкото и невероятно да звучи, Кроули има участие и в разгрома на Хитлер. В биографията на Йън Флеминг, бащата на Джеймс Бонд, агент 007, се разказва, че през 1941 година магът събрал триста беруикски вещици, за да издигнат заедно „Купол на силата”, който да осуети немския десант на Острова. А написани от него окултни брошури, които вещаят ужасяващ изход от края на Втората световна война и рисуват нацистките водачи като сатанисти, са разпръснати през 1943-та над Германия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара