Тя е сред малцината джаз музиканти, които по изумителен начин успяват да съчетаят интелигентния си подход към музиката с неизтощима страст и енергия. Дискографията й съдържа както трудни класически композиции, така и интерпретации, които не е възможно да бъдат създадени без великолепно познаване на образците на латиноамериканската музика.

Независимо дали е боса зад пианото, или с класическа черна рокля и на висок ток, независимо дали атакува клавишите с чувственост и сила, които са запазената й марка, тя владее сцената и излъчва интелектуална енергия, която приковава вниманието. Тя е неколкократна носителка на „Грами” и предизвиква възхита сред световния джаз елит.

По покана на Мирослава Кацарова и нейната компания „Блу Ем” музиката на забележителната Елиане Елиас ще достигне до българската публика през есента.

С „Вечер с Елиане Елиас” ще бъде открит на 31 октомври „Пловдив джаз фест”, който е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Елиане Елиас пристига с групата си, част от която е нейният съпруг Марк Джонсън (последният басист на Бил Евънс).

Като реверанс към една от най-интересните световни джаз изпълнителки организаторите планират пожелателен дрескод за дамите в първата нощ – черна рокля и червено цвете. Идеята е вдъхновена от фотосесията на Елиане Елиас за проекта й „Човекът от Ла Манча”.

Елиане Елиас е родена в Сао Пауло, Бразилия, през март 1960 г. Майка й Луси е класически изпълнител, но често свири джаз вкъщи. Елиане сяда зад пианото седемгодишна и едва дванадесетгодишна интерпретира творби на изявени музиканти. Шест години изучава инструмента в родния си Сао Пауло, а по-късно изследва класическите техники на свиренето при легендарните Амилтон Годой и Амарал Виейра. Обявена е за дете-чудо и я чака шеметна кариера, която тя стартира на крехката възраст от 17 години.

Елиане Елиас композира и прави пърформанси в джаз клубовете. Свири с изумителна скорост, живее страстно и не се бои от предизвикателствата. Докато е на турне в Европа през 1981 година, тя среща джаз басиста Еди Гомез и той я насърчава да се премести в Ню Йорк. През следващата година талантливата бразилка пристига в Голямата ябълка. Учи в най-престижното висше училище по изкуствата – Джулиард.

Вдъхновена

Истински тласък кариерата й получава след поканата да се присъедини към култовата група Steps Ahead. Фюжън групата е боготворена от познавачите по джаз клубовете. Основана е през 70-те години от Майк Мениери и през годините е събирала изключително качествени музиканти като Ренди Брекър, Дони Маккаслин, Бил Еванс. Музиката на Steps Ahead e вдъхновена и облагородена от фънк, джаз и рок елементи, както и от красивите традиции на ритъм енд блуса. Те наистина революционизират фюжъна и предпоставят нови тенденции през 80-те години.

Елиане Елиас е поканена и през 1983 година записва албум със Steps Ahead. По това време супергрупата включва имена като Майкъл Брекър, Питър Ърскин, Майк Мениери и Еди Гомез. В известна степен това предопределя творческия път на младата пианистка. Тя попива атмосферата на космополитния мегаполис и е професионално подготвена да се колаборира с големите имена в джаза. Талантът и интелигентността й са високо ценени. За Елиане всичко предстои.

Скоро след като напуска легендарните Steps Ahead, тя се влюбва в тромпетиста Ренди Брекър и впоследствие се жени за него. През 1985 година излиза двоен техен албум, кръстен на новородената им дъщеричка Аманда. Кариерата на Елиане тръгва стремително нагоре. Тя участва в турнета на три различни трио формации, записва, свири и композира.

С втория си съпруг – басиста Марк Джонсън – и до днес са заедно в живота и на сцената.

Пиано и глас

През 1990 г. тя записва албума Eliane Elias plays Jobim, в който интерпретира легендарната музика на Антонио Карлос Жобим. Деликатните парчета са обогатени от бразилския дух на самбата, който Елиане Елиас носи във вените си. Тя умело борави с рехармонизациите и придава нова чувственост на боса нова. Освен нейното пиано, особеният й, плътен, малко суров глас облагородява музиката й.

Само пет години по-късно Елиас реализира албума Solos and Duets, който включва брилянтен дует с легендата Хърби Хенкок.

„Елиане Елиас е от поколението на агресивните пианисти, които атакуват музиката, както лъвица атакува плячката си, и същевременно могат да изразят нежността в сърцевината на своята страст, което понякога ме разплаква.”

Хърби Хенкок

Елиане Елиас е обречена на шеметен успех. За кратко е музикален директор на групата на Жилберто Жил, сред големите изненади е съвместната й работа с диригента и аранжора Боб Брукмайер, който ръководи джаз оркестъра на Датското радио. Нейни албуми излизат на всеки няколко години и всеки е ново предизвикателство за вярната й вече публика по цял свят.

През 2009-а излиза Bossa Nova Stories, който умело съчетава бразилските й корени с боса новата и самбата и разкрива завладяващите й умения на пианист. Следват нови проекти във всяка от следващите години, включително и трибют – реверанс към Чък Бейкър. През 2015-а тя се връща към родната си музика с блестящия албум Made in Brasil, с който изразява почитта си към музиката, която е захранвала въображението през целия й живот. И свръхуспешно световно турне.

Последното си засега „Грами“ световната пианистка и певица печели през миналата година в категорията латино джаз. А през април 2018-а излезе Music from Man of La Mancha. Проектът съдържа интерпретации по прочутия бродуейски мюзикъл „Човекът от Ла Манча“. Преди 23 години Елиане Елиас е поканена от автора на оригиналната музика Мич Лий, но заради проблеми с правата албумът не вижда бял свят.

Елиане Елиас свири и аранжира посветено. И просветено. Нейните композиции срещат класиката с чувствеността и спонтанността на съвременния космополит. Скоростта, с която свири, е заслепяваща и – както възторжено пишат за нея музикалните експерти – „плашеща”. Интерпретациите на Елиане Елиас обаче не са просто технични, те са плод на богато преосмисляне на света. И цял един живот на скорост.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара