Музикалната кариера на Георги Маринов започва през 80-те години, когато работи и твори заедно с Димитър Воев. Известен е с групите Wozzeck & Чугра и Slav de Hren. Разговаряме с него по повод новосформираната група Bingo Symphony Orchestra и предстоящата премиера на сатиричния балет The Bingo Project.

Как възникна идеята за създаване на музика, която съчетава в себе си елементи на класически, джаз и рок стил?

Създаването на Bingo Symphony Orchestra е свързано конкретно със сюжета на балета “The Bingo Project”, чиято премиера предстои на 24 октомври в Музикалния театър “Стефан Македонски”. Главните герои участват в проект за създаване на балетна постановка, за която е необходим и оркестър. Тъй като обаче не разполагат с необходимите средства за такъв, те създават малка музикална формация с гръмкото име “Bingo Symphony Orchestra”. Шестимата участници в групата са разнообразни: джаз, рок, ъндърграунд и класически музиканти, които са в състояние да отговорят на изключително разнообразния репертоар, включен в спектакъла: от популярни и танцови пиеси до произведения на Стравински и Барток.

“The Bingo Project” е уникален, напълно различен спектакъл. Кое ви помогна да избягате от комерсиалното?

Решихме да направим нещо много различно и сатирично. Тръгнахме в много смела посока, но това се очаква от артисти и музиканти – да са смели и да показват своята гледна точка на публиката. Сатирата дава възможност да се разкаже по увлекателен начин една злободневна история. Балетът може да е строго класически или напълно абстрактен, но нашата идея беше да запазим златната среда и със средствата на комедията на абсурда да поставим съвременни теми, които вълнуват всички ни, без да сме назидателни. Амбицията ни е да представим забавен сюжет, който да държи зрителите в напрежение до самия край.

Какво да очаква публиката от The Bingo Project, освен различни стилове музика?

Зрителите ще станат свидетели на амалгама от драма, трилър, комедия и романтика, одухотворени чрез театър, музика и танц на фона на модерен прочит на произведенията на Стравински, Шостакович, Прокофиев, Барток, Чайковски, Пиацола и Шнитке. Това действително е един нетрадиционен спектакъл. Всичките ни усилия са насочени към това да съхраним хуманистичното му послание и да го предадем на публиката със средствата на музиката, танца и театъра.

Разкажете ни нещо любопитно за музикантите на Bingo Symphony Orchestra.

И шестимата участници групата – аз, Евден Димитров, Орлин Цветанов, София Радилова, Младен Тасков, Стефан Горанов имаме различен и богат опит – от рок и ъндърграунд, до джаз и класическа музика. Ще спомена и че някои от изпълнителите са част от състава на камерен ансамбъл “Софийски солисти” и симфоничния оркестър на БНР, други принадлежат към фънк и фюжън формацията Funky Miracle,  концертират и преподават у нас и в чужбина.

А нещо любопитно за сатиричния спектакъл?

Всичко е любопитно и интересно. Действието все пак се развива в едно неопределено бъдеще, в което глобалното затопляне е станало реалност.  Бюрокрацията, пред която е безсилен дори дяволът, диктува всяка стъпка на обществото и за да оцелеят в чиновническия ад, героите трябва да печелят проекти. Всички традиционни институции са преживели развитие и дори метаморфоза: управлението, администрацията, бракът. Определено ще развълнуваме зрителите с множеството послания, които сме подготвили за тях. Припомням, че освен премиерата на 24 октомври, има още три дати – 2 ноември, 28 ноември и 12 декември в Музикален театър „Стефан Македонски“.

Билети могат да се намерят както на тяхната каса, така и онлайн на epaygo.bg и всички каси на EasyPay.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара