По време на месеца на Скорпиона листата на дърветата падат и природата се подготвя за зимен сън. В древността това е бил сезонът, в който богинята слизали в подземния свят, всичко ставало празно и студено, докато не дойде пролетта. По това време келтските народи празнували празникът на Самхейн през този месец (днес този своеобразен фестивал носи името Вси светии или Хелоуин). В навечерието на празника „вратите между световете“ се отваряли, връзката между хората и духовете на мъртвите била извънредно силна. В някои части на САЩ първи и втори ноември са наричани Дни на Мъртвите. При нас също отбелязваме първи ноември (Задушница).

Това обяснява защо Скорпионът е свързан със слизането в подземния свят. За повечето от нас това символизира пътуване към дълбините на нашата същност, едно взиране към вътрешното ни Аз, което ни кара да се срещнем с вътрешните си демони и психологически комплекси.

Но Скорпион съдържа и обещание за възкресение, за завръщане към светлината и затова е смятан за

знак на преображението

Освен това Скорпион винаги е бил свързван с окултната мъдрост. Връзката между Скорпион и подземния свят е древна – идва почти от началото на астрологията (също като останалите фиксирани знаци). Да не забравяме, че Плутон е управител на знака. Плутон по принцип отвежда хората от този свят. Това е Хадес — богът на отвъдното. И в астрологията Плутон е показател на смъртта. И съответно знакът Скорпион. Знакът на Скорпиона е портата към отвъдното. Човек се ражда през Първи дом с Асцендента на Слънцето и си отива през Осми – Скорпион.

Скорпионът е един специален знак и изисква специално внимание, защото точно заради това доста неприятно и донякъде зловещо същество знакът Скорпион е добил отрицателен смисъл в традиционната астрология. Много от хората, родени под този знак, притежават характер и език, напомнящ скорпионското жило, но самият Скорпион има връзка по-скоро с подземното пътуване, което е същността на легендата за Скорпиона.

В историята за Хадес и Персефона, Хадес е този, който излиза от подземния свят в тъмната си колесница и отвлича Персефона, като я превръща в своя жена, която управлява подземното царство заедно с него. Знаем, че в гръцката история подземният свят е управляван от чисто мъжко божество, но балансът между мъжките и женските енергии е възстановен, когато Хадес отвлича Персефона. Древните гърци са разбрали, че огромното, тъмно, неизследвано и неизучено царство на подсъзнанието и първичните чувства принадлежат на женския елемент. Щом Персефона се присъедини към Хадес в подземния свят, енергиите им се сливат. Знаем, че Плутон в рождената карта е точно

толкова женска, колкото и мъжка планета

Много от Скорпионите се самоизследват и обичат да анализират скритите механизми, които привеждат в действие останалите хора. Това им дава сила и преимущества пред другите. В същото време те са изключително потайни, когато става въпрос за собствената им мотивация. Хадес пребивавал в своето царство на сенките и почти никога не го напускал. А когато това му се налагало, той използвал специален шлем, който го правел невидим. Така никой не можел да види истинския му облик.

Около Скорпионите винаги витае атмосфера на загадъчност и мистерия. Отличават се с изключително пронизващ поглед, сякаш минава през събеседника им. Тази им странност често им спечелва славата на необщителни хора. Това особено не ги засяга, защото те обикновено не се интересуват какво мислят за тях другите. Или поне не го показват външно. Един Скорпион никога не споделя сериозните си проблеми с други хора, защото смята ,че споделянето на личен проблем е признак на слабост. А такова нещо той не може да допусне.

Скорпион е знак на мъдростта.

Не случайно той е символизиран от змията, орела, гущера или скорпиона. Змийската мъдрост е специфичен начин на познание, което включва дълбоките, неизказани, подземни мистерии на живота, смъртта и секса. Змийската мъдрост е женска – тъмната, подземна страна на женското начало. Древните са почитали змията по особен начин. Смятали са, че тя знае тайните на живота, смъртта и прераждането. Дарът на пророчеството също винаги е свързван със Змийската мъдрост.

Щом става дума за Скорпион, винаги става дума за живота, смъртта и прераждането. Това е постоянна тема в живота на Скорпионите – типичното преживяване е смърт, само за да се преродят и подобно на феникса, да възкръснат от пепелта и да се зареят в нови висини.

Сложен знак е Скорпионът. При него се занимаваме не само с процеса на трансформация, който идва от това слизане „там долу“, но и със сливането с друг, което не се получава по-силно никъде другаде, освен в Скорпион или естественият му дом, Осми.

Подходящият цвят за всяка зодия

Знакът Скорпион е подготовка за такова нещо. Той се опитва да подготви човека за едно друго живеене. Скорпионът е граничен знак, маргинален знак. „Маргинален човек“ е човек, който постоянно прави големи промени в живота си. Големи промени във външен план означават смяна на работа, жилище, семейство, семейно положение, държава и т.н. Американците са маргинални хора.

Представителите на този знак имат изключително развити сетива за истината на емоционално ниво.

Те са жив детектор на лъжата,

усещат много добре емоционалния свят. Усещат чуждите преживявания като емпатия. Свързват се с психиката на другия човек по несъзнателен път и усещат колебанията там. Скорпионът усеща колебанията или тревогата на другия, любовта на другия. Може да се каже, че един Скорпион не слуша какво му говориш, той те чувства. Може да му говориш велики работи, но ако психиката ти не е стабилна, Скорпионът не е спокоен с теб. Скорпионът е природен екстрасенс и явно е важно да има такъв един знак, зад който да стоят определени духовни сили.

Скорпионът е женски знак, контактите с такъв знак не стават лесно, няма лекота на нещата – знакът е доста сериозен, задълбочен и седи на една ос с Телеца. Двата знака са малко като кръвни братя. До голяма степен това е и причината да открием природата на Телеца в Скорпиона – по своето упорство и инат Скорпионът не отстъпва на Телеца. По същия начин и довежда нещата докрай – само че в сферата на психиката и чувствата, а не по отношение на материалните неща. Скорпионът не е предназначен за адаптация в материалния свят, затова му е доста трудно в него. Но независимо от това, по решителност и категоричност Скорпионът не отстъпва на огнените знаци, в някои случаи дори ги превъзхожда.

Да имаш Скорпион за приятел, означава, че разполагаш с изключително ефективно средство да си решаваш проблемите. Такъв един активен Скорпион лесно минава всякакви граници, само и само да те защити. И обратното – ако по някакъв начин нараниш Скорпион, единственото спасение е голямото географско разстояние. И по възможност смяна на личната карта. Защото се задейства един друг психически механизъм, който е изключително опасен.

Скорпионът е възможно най-субективният знак на Зодиака. Причината е, че душата в човека е това, което го прави субективен. Водещото е психическото, на преден план излиза душевният свят със своите си закони. Един Скорпион за дребни неща

може да се обиди смъртоносно

И понеже от малък е научен да не си показва чувствата, той не показва обидата, а се огорчава, почти незабележимо охладнява. Няма да го усетите, ако не сте свикнали да го наблюдавате. Това е като реле и той превключва на друг режим на работа. Болката му е невероятно силна и с нея той не може да живее, трябва да направи нещо, за да я намали и тя да мине под прага на поносимостта. Тогава Скорпионът ликвидира това, което му причинява болка, източника, а това обикновено е другият човек (не в буквалния смисъл, естествено). Той трябва да бъде поставен в невъзможност да му причинява болка. Или пък самият Скорпион изчезва, минава в друго състояние, в което да няма тези усещания (да умре, да се екскарнира от физическото или психическото тяло). Скорпионът го устройват и двата варианта. При него особен страх от смъртта няма. Характерният за хората страх от смъртта при Скорпиона е силно редуциран. Той не намира смъртта за особено впечатляващо нещо. И това е така, защото този свят не му се вижда особено симпатичен. Този свят го наранява и той е готов да се раздели с него без съжаление. Абсолютното му пренебрежение към смъртта е причината да оцелява при невъзможни ситуации.

Знакът на възможно най-силните чувства,

способен на невероятна любов,

именно той често прави връзки без никаква любов. Скорпионът най-често сключва брак делово, в рамките на психологическите защити, без да си показва чувствата. Защото ако си покаже чувствата и сгреши, душата му става на пепелище.

Скорпионът е предан на хората, които са свързани с душата му, а не на кръвните си роднини. Това е естествен процес при него. Той не уважава родителите си, защото са такива, този факт не му говори много. Той уважава родителите си, защото са свързани с душата му, защото ги усеща добре, а не защото са му кръвни роднини. Биологията не играе за него изключителна роля сама по себе си. Всичко зависи от това, какви са му спомените за тях.

Хороскопи за 2019 г.

Скорпионът е изключителен инат, когато става въпрос да си прокара собствените намерения. Само Телецът може да му съперничи н това отношение. При Скорпиона атакуващото начало е по-силно, отколкото при Телеца. Когато Телецът е огорчен от една връзка, той има по-голяма сила вътрешно да го изживее. Телецът е в състояние да понесе много по-голяма болка от Скорпиона, защото е земен знак, реалист, приема нещата такива, каквито са, и може да я преживее, поради което е и по-малко агресивен. Скорпионът, бидейки воден знак, не приема нещата каквито са, а ги преекспонира. В резултат на това Скорпионът не се хвърля през прозореца, а изхвърля другия.

Разпадането и възстановяването са процеси, тясно свързани със знака Скорпион, и се отразяват върху господството му над тялото. Знакът

управлява сексуалните и отделителните органи

в медицинската астрология. Хората, които имат планети в Скорпион (особено онези с неподвижни Тао-квадрати) често имат проблеми с изхвърлянето на старите емоционални отпадъци в живота си и това може да се отрази в способността на тялото им да отделя. Когато имате планета в Скорпион или Осми дом, мислете за нея като за „рециклирана“. Психичното или психологично наследство на тази планета вече не служи на нуждите на настоящия еволюционен път на индивида.

Това е най-силният знак на Зодиака. Мотивиран по този начин, с тази психика, той е непобедим. Той е точно като спартанците – победен спартанец няма. Или такъв, който да моли за милост, да върти дипломации. Скорпионът е порта към всички знаци, Осми знак. Ключов знак, обръща изобщо човешката еволюция. Този знак притежава най-голямата вътрешна мощ.

Характерно за Скорпиона е, че той изключително трудно признава някоя своя слабост. Според него това означава отстъпване от позициите и доброволно предоставяне на собствената сила на някой друг.

Източник: AstroBg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара