След триумфалния концерт – спектакъл по музика на Петър Дънов в зала „България“ навръх рождения ден на маестро Йордан Камджалов, звуково-пространственият спектакъл „Етюди на бъдещето” огласи и Златната зала на Музикферайн. Това е залата с най-добра акустика в света, откъдето всяка година се излъчва Новогодишният концерт на Виенската филхармония.

За първи път в нея звуча изцяло българска програма със световната премиера на поредния творчески експеримент на „алхимика“ Камджалов, който с хора и ансамбъла на „Музикална лаборатория за човека” и Genesis orchestra, претвори мотиви от музикални произведения на Учителя. Легендарният диригент Зубин Мета и дивата Лиса Джерард бяха забелязани сред публиката.

Събитието бе особено ценно за българите в Австрия, тъй като за първи път на тази престижна сцена се представи изцяло българска програма. Диригентът Йордан Камджалов неведнъж е казвал, че това е проектът на неговия живот и затова той и неговите музиканти се раздадоха на сцената. „Публиката можа да усети дълбочината и красотата на музиката, да вникне в нейната сила и честност и да се понесе в бъдещето. Енергията и позитивизмът, които излъчваха музикантите и хористите и магическото въздействие на самия диригент, който сякаш преживяваше всеки звук, докоснаха публиката и тя усети огромната всеотдайност и любов, които бликаха от музиката“, написа изданието на българите в Австрия.

На 8.11 отново в зала България ще може да чуем Genesis orchestra с програма от Лист, Шостакович и Казанджиев.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара