Кое е това, което може да превърне едно училище в любимо място

Това безспорно са любовта и грижата, както и динамиката на живота, които детето получава в него. Защото именно любовта е най-голямата движеща сила. И ако то в училище се чувства обичано и прекрачва всеки ден прага с любопитство какво ново го очаква днес, то училището ще се превърне в любимо място за него. Така, по естествен начин, детето е мотивирано и вдъхновено да посрещне всяко едно предизвикателство! Именно такава е стратегията на училище ЕСПА – щастливи и успешни деца, които са вътрешно мотивирани да постигат и надхвърлят ежедневно своите лимити!

Училище и любимо място – това май звучи невероятно

Да, за съжаление често тези две думи са абсолютно несъвместими, а всъщност именно това, детето да се чувства истински щастливо с училището си, е разковничето за успеха! И това трябва да е стратегическата цел на всяко едно училище по света, ако иска да има успешни деца! Децата, както и ние, възрастните, би следвало да тръгваме с усмивка и нетърпение сутрин и тогава всичко е лесно, защото ще сме готови за един прекрасен ден, изпълнен с нови предизвикателства и вдъхновяващи проекти. Ще вършим всичко с любов, желание и ентусиазъм, а всичко, правено с любов, е ОБРЕЧЕНО на успех!

Рационалното или емоционалното е двигателят за постигането на високи резултати

Найсигурният мотиватор винаги е емоцията. Тя е и найсигурният двигател за всеки успех. Именно на това се основава Авторската Образователна концепция на училище ЕСПА. Повишаването на емоционалния коефициент е нашата главна стратегическа задача. Как я постигаме ли – децата в ЕСПА с нетърпение очакват динамичния ден и огромното разнообразие от инициативи, теми и дейности. Те горят от ентусиазъм да разберат коя е следващата инициатива и кое е следващото предизвикателство, което ще им предложим, кой ще е следващият спорт и изкуство и следващият гост, когото ще разходят, или следващият конкурс, на който ще имат възможност да се явят – и това за тях е ежедневие. Този уникален образователен модел ги прави любопитни, можещи, търсещи, вдъхновени и изключително организирани. Изгражда ги като творчески личности, вдъхва им увереност и им дава заслужено самочувствие, защото те виждат, че могат всичко, стига да го поискат!

Индивидуалното внимание – разковничето за успеха

Най-верният помощник за постигане на успехите, разбира се, е индивидуалното внимание и подкрепа, които всяко едно дете би трябвало да получава. Те му дават възможността да разгърне индивидуалните си дарования и таланти и да ги развие в максимална степен, а също изключителна увереност в собствените сили и е главен мотиватор по пътя към най-смелите решения!

Децата в ЕСПА избират своята индивидуална програма за развитие измежду множество възможности в областта на науката, спорта и изкуствата. Децата с ярък математически талант са поканени в отборите по математика и печелят призови места във всички национални състезания.

Изявените ни журналисти списват училищния вестник. Литературните ни дарования творят в ателие “Метафора” и са на първите места във всички национални литературни конкурси.

Талантливите ни балерини са носители на множество международни награди.

А в областта на спорта постиженията ни са безчет!

След селекция даровитите спортисти на ЕСПА имат възможност да тренират в отбори за високо спортно майсторство по катерене, футбол и фехтовка. ЕСПА има републикански шампиони по ски, шорттрек, шахмат, скуош, конна езда.

Грандиозен успех в историята на ЕСПА записаха Самуил Гърбов от I клас и Илия Христанов от III клас, които станаха носители на най-престижното отличие по спортно катерене – “Купа България“.

Отборът на ЕСПА е с три балкански вице шампионски титли и множество златни, сребърни и бронзови купи и медали от състезания от най-висок ранг. Само за учебната 2017/2018 г. катерачите ни спечелиха 3 купи – 2 златни и една бронзова и се окичиха с 5 златни, 7 сребърни и 6 бронзови медала!

Един език повече – една бариера помалко

Всеки родител би следвало да знае колко е важна чуждоезиковата среда още от самото раждане на детето,  защото именно в найранното детство мозъкът има това свойство да възприема чуждия език без усилие. Ето защо едно дете проговаря на майчиния си език само защото му се е говорило на този език. По този начин то може да проговори всеки един друг език, на който му се говори. Само че това свойство на мозъка функционира по този начин до 7-годишната възраст на детето и наистина е добре повече родители да го знаят и да го прилагат в развитието на своето дете.

И така – да си на 5 години и да можеш да разговаряш без притеснение с преподавател, който е носител на езика и не знае български – това няма как да не ти дава истинско самочувствие! Безспорно най-голямата ни гордост в ЕСПА са езиците.

ЕСПА е  единственото частно училище в България, в което още от 1-ва група на детската градина започва изучаването на два чужди езика. Успоредно се овладяват английски като основен за всички деца и немски или испански като втори чужд език.

Ранното чуждоезиково обучение и високото ниво на подготовка осигуряват на нашите възпитаници покриване на ниво Expert C1 (равняващо се на завършена английска гимназия) още в шести клас. Много от нашите децат в 8-и клас започват усилено да изучават третия си чужд език.

Накъде след ЕСПА

Всички  възпитаници на училище ЕСПА се реализират по първо желание след 7-и клас. Вече втора година в КЛАСАЦИЯТА за американския колеж две от децата на ЕСПА попадат в топ 10. Повечето от децата на ЕСПА завършват едни от найпрестижните университети в света – Американски колеж в София, Le Rosey,  University of Oxford, Cambridge University, London School of Economic, и вече работят в елитни фирми по цял свят. А много от тях имат свои самостоятелни адвокатски кантори, дизайнерски и архитектурни бюра и стартъп компании с международна известност.

И ако четете тази статия и сте помислили, че сте попаднали в Страната на чудесата – да, така е! Училище ЕСПА наистина е Страна на чудесата, защото уникалната ни образователна концепция е решила най-важната тема на нашето общество, а именно – как да направим училището любимо и желано място за децата. Място, в което те да идват всеки един ден с радост и нетърпение!

И ето така с усмивка и лекота успехите идват сами!

Училище ЕСПА е първото частно училище в България. За своите 25 години се е превърнало във водеща образователна институция, която залага на качество и новаторски дух. Академичните стандарти на ЕСПА класираха училището в ТОП 5 на българските училища.

ЕСПА е единственото училище в България, което работи по уникална авторска образователна концепция, която изгражда децата като творци и ги извежда сред първите в множество олимпиади, национални и международни конкурси по математика и български език, както и в редица национални турнири по катерене, шах, конна езда, шорттрек. Над 100 деца свирят на инструмент и развиват своите таланти в ателиета по изкуства. Международно признание са получили трупите по балет, MTV dance и вокалната група. Децата в ЕСПА покриват ниво Expert C1 още в шести клас.

Индивидуалната учебна програма, която се изработва за всеки възпитаник, осигурява на децата възможността да развият своите индивидуални таланти и дарования и им дава истинско самочувствие и увереност на знаещи и можещи личности.

* Елена Немцова притежава близо 30-годишен опит в сферата на образованието. Завършила е Националната музикална академия със специалност пиано. Професионалната си кариера започва в Националната музикална академия. Била е асистент по пиано във Факултета за начална и предучилищна педагогика към СУ „Св. Климент Охридски”. От 1992 г. г-жа Немцова е основател и  директор на частно  езиково училище ЕСПА. Тя е автор и на уникалната образователна концепция, по която работи ЕСПА. Е. Немцова се занимава активно и с благотворителност, социални дейности и проекти в сферата на културата. Тя е член на управителния съвет на фондация “Пиано Екстраваганца” и  на дамски бизнес клуб и президент на Lions Club в България.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара