По данни на Световната кардиологична асоциация всяка година повече от 17 млн. души по света умират от сърдечно-съдови заболявания, като към 2030 г. се очаква броят им да нарасне до 23 млн. души годишно. В България средно между 60% до 70% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания, а в Европа годишно от тях умират над 4 млн. души. Основни проявления на този вид болести са коронарната болест на сърцето и инсултът.

Статистиката сочи, че в България близо 30% от населението не е физически активно. Кардиолозите обръщат внимание на това, че поне 80% от преждевременните смъртни случаи могат да бъдат избегнати, ако основните рискови фактори са контролирани.

С лекция за здравословен начин на живот, демонстрация за оказване на първа помощ и изпращане на стотици послания за здраво сърце, написани върху балони и пуснати в небето, в 51 СУ „Елисавета Багряна”  бе даден стар на тазгодишните инициативи по повод Световния ден на сърцето 29 септември. Глобалната кампания у нас се организира ежегодно от „Дружество на кардиолозите в България” (ДКБ) в сътрудничество с „Български червен кръст” (БЧК).

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара