Създателят на култовото списание Playboy Хю Хефнър почина на 91 години в дома си в Лос Анджелис.

Стартирайки от чернови върху кухненската си масичка преди 64 години, Хефнър направи най-продаваното и влиятелно мъжко издание и наложи термина „плейбой“ като синоним на смелия и бохемски начин на живот. Мнозина дори го наричат Бащата на сексуалната революция.

„Баща ми живя изключително въздействащ живот като медиен и културен пионер, както и като основен флагман на движенията за свобода на словото, граждански права и сексуална свобода. Той бе нагледната дефиниция на лайфстайла и философията, стоящи в сърцето на бранда PLAYBOY, една от най-разпознаваемите и харесвани марки в историята. Всички ние – съпругата му Кристъл, сестра ми Кристи, братята ми Дейвид и Марстън, както и служителите на Playboy Enterprises, прекланяме глава пред делото му“, коментира Купър Хефнър, творчески директор на компанията.

След като завършва военната си служба и прекарва няколко години в различни сфери на издателската дейност, в началото на 50-те години на миналия век Хефнър вижда социално-пазарна нужда от луксозно мъжко списание. Първоначалната му инвестиция е набрана чрез залагане на мебелировката в дома му и заеми от близки и приятели – но резултатът, първият брой на Playboy с Мерилин Монро на корицата през декември 1953-а, е мигновена сензация.

Сред авторите, публикувани на страниците на тази мъжка Библия, са: Рей Бредбъри, Джон Ъпдайк, Иън Флеминг, Джоузеф Хелър, Габриел Гарсия Маркес, Джак Керуак и Кърт Вонегът.

Легендарното Playboy дебютира през 1962-а, когато пред изданието застава джаз иконата Майлс Дейвис. Като водещ на телевизионното шоу „Playboy’s Penthouse” Хефнър за пръв път дава възможност за изява на изпълнители от различни раси, а в опит да се противопостави на консервативните порядки в южните щати, открива Playboy-клубове в Маями и Ню Орлийнс.

Когато американските пощи отказват да разпространяват списанието на абонатите му, Хефнър отвежда казуса до Върховния съд – а победата му е исторически крайъгълен камък в борбата за свобода на словото. Категоричното му убеждение, че властта няма място в спалнята на средностатистическия гражданин, е призната и от лидерите на движенията за равнопоставеност на хората с различни сексуални ориентации.

През 80-те години на миналия век създателят на Playboy получава своя звезда на Алеята на славата в Холивуд, а книгата на рекордите на „Guinness” го разпознава като най-дългогодишния главен редактор на периодично издание на планетата.

„Животът е твърде кратък, за да изживяваш чужда мечта“, казваше Хефнър.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара