Според даоските монаси сутрешните ритуали са от особена важност за душата и тялото, за пътя и душевното равновесие. Равновесието трае миг, но този миг те успяват да превърнат във вечност. Балансът между енергиите гарантира онова спокойствие, което е необходимо на човек, за да върви по Пътя.

Photo by Natalia Figueredo on Unsplash

Казано простичко, всичко, което ни е необходимо, е увереност и удовлетворение. Още по-просто казано: трябва ни ритуал, който да ни предпази от сблъсъците с неприятности, неудачи, огорчение и обида.

Мързелив човек съм и никой не може да ме убеди, че ако ставам сутрин в 6 часа, правя гимнастика и пия гореща вода, ще се чувствам добре. Затова предлагам ритуал за мързеливи и недоверчиви:

Когато и да се събудите сутрин, не ставайте веднага от леглото. Изтегнете тялото. Протегнете възможно най-силно крайниците, врата, гръдния кош и всичко, което можете да протегнете.

Докато се протягате, припомнете си какво сте сънували (за тълкуването на сънищата според китайските разбирания ще ви разкажа допълнително).

Ако почувствате, че сте съвсем будни, благодарете на тялото си за добрата почивка. Ако още продължавате да спите – доспете си. Тук нищо не е задължително.

Следва сутрешен тоалет, който включва топла вода, сапун, груба материя за обтриване на цялото тяло и ресане на косата. Решете я дълго. Докато скалпът се зачерви. Не натискайте гребена върху кожата. Просто решете.

И стигаме до ритуала. Помислете добре! Кое действие, ястие, питие или каквото и да било друго ви доставя удоволствие.

Личен пример: За мен е много важно да си сваря какао, да седна някъде удобно и да изпуша една цигара, докато какаото стопля тялото ми.

През това време съзнанието ми „заспива“, емоциите се освобождават. Понякога плача, друг път се сещам за нещо смешно, понякога просто се наслаждавам на вкуса на какаото и на трептенето на листата на дървото. Когато се отпуснете достатъчно, подсъзнанието ви показва в картини това, което ви е необходимо.

Сега вече можете да отидете на работа. Никой не може да наруши равновесието ви. Вземете си вашите 15 минути спокойствие и целият ви ден ще е пълноценен.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара