Генералният директор на БНР Александър Велев представи новия главен диригент на Симфоничния оркестър Марк Кадин.  „Симфоничният оркестър на Българското национално радио играе главна роля в музикалния живот на страната от създаването си през 1948 г. до сега.

Негови главни диригенти са били изтъкнати музиканти като Васил Стефанов, Александър Владигеров, Васил Казанджиев, Милен Начев, Росен Миланов, Емил Табаков и Росен Гергов“, каза Велев и подчерта, че сега за първи път начело на радиосимфониците, а и на български симфоничен оркестър въобще, застава като титуляр чуждестранен диригент.

Кадин ще живее в България и ще работи непрекъснато с оркестъра. „Убеден съм, че Марк Кадин ще внесе нов дух в Симфоничния оркестър на БНР,“ обобщи Александър Велев.

Марк Кадин представи програмата за сезон 2017/2018 г. Той каза, че подготвя програмата за концертния сезон така, че те да е интересна за най-широк кръг слушатели, „защото един симфоничен оркестър работи за публиката, не за себе си.“ Програмата е украсена и с бутикови шедьоври, които рядко гостуват в афишите, като „Концерт за цигулка и оркестър № 2 в сол минор“ на Сергей  Прокофиев, кантатата „Стабат Матер“ на Антонин Дворжак и „Концерт за виолончело и оркестър“ на Фридрих Гулда.

Първият концерт от сезона представи най-известните шедьоври на руската музика – „Концерт за пиано и оркестър №1“ на Пьотр Илич Чайковски и Петата симфония на Дмитрий Шостакович. Солист бе световноизвестният пианист Алексей Володин.

Теодосий Спасов представи програмите за сезона на другите музикални състави на Българското национално радио. Биг бендът на БНР открива сезон 2017/2018 с концерт с Хилда Казасян на 4 октомври в зала „България“. Първият концерт за сезона на Оркестъра за народна музика на БНР е на 6 октомври в зала „България“ с участието на хора на ансамбъл „Филип Кутев“.

Марк Кадин е един от ярките руски диригенти с репутация на професионалист от най-висока класа. Наричат го един от най-взискателните и търсещи диригенти от своето поколение. Постоянни творчески контакти свързват маестрото със симфонични оркестри от повече от двайсет страни по света.

Марк Кадин завършва с отличие Руската академия за музика „Гнесини”. В началото на диригентската си кариера активно работи в областта на съвременната музика, като успешно си сътрудничи с Московския ансамбъл за съвременна музика и Студията за нова музика, с която гастролира в Белгия и Холандия. По покана на Михаил Плетньов от 1997 г. Кадин работи в Руския национален оркестър. През 1999 г. Владимир Спиваков го кани да работи и с легендарния камерен оркестър „Московски виртуози”. До 2003 г. с този състав Марк Кадин изнася повече от 120 концерта в Русия и по света и гастролира с успешни турнетата в Холандия, Германия и Швейцария. През 2003 г. е дебютът на Кадин в Болшой театър с премиерата на балета на Владимир Николаев „Златото на нарните”. От 2003 г. неколкократно работи като гост-диригент и със Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

Марк Кадин гастролира в Европа, Азия, Америка и Австралия.  Участва в международни фестивали катоFestival International de Colmar (Франция), International East Anglian Summer Music Festival (Великобритания), The Meeting of Nations (Латвия).

От 2004 г. той е художествен ръководител и главен диригент на Красноярския академичен симфоничен оркестър. Кадин разширява репертоара на оркестъра, поставя неизпълнявани в Красноярск произведения, представя нови и ярки имена на изпълнители, организира младежки образователни програми и благотворителни концерти. Марк Кадин активно привлича в своите концерти красноярските хорови колективи. Изпълнението на „Реквием” от Кабалевски с участието на сборен хор от 600 певци става грандиозно събитие в музикалния живот на града.

Марк Кадин сътрудничи с много изтъкнати музиканти като пианистите Денис Мацуев, Николай Лугански и Алексей Володин, цигуларите Виктор Третяков, Максим Федотов и Сергей Щадлер, виолончелиста Александър Рудин и много други. От януари 2015 г. поема ръководството на  музикалния театър в Клайпеда, Литва. От септември 2017 г. е главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара