Едва ли има родител, който да не се е срамувал, когато в магазина или в автобуса детето му се тръшне на земята и започне истинска истерична сцена. В подобна ситуация е много важно да запазите самообладание и да действате рационално. Психолозите предлагат 5 ефективни начина да укротите детската криза.

Гушнете го!

Нежната прегръдка, след която следва целувка и дори тихичко пеене на любима песничка обикновено помагат. Детето се чувства сигурно в обятията ви, дразнителите остават далече, малкият истерик възвръща психологическата си стабилност.

Играчки

Винаги носете със себе си по някоя играчка, която да отвлече вниманието на детето в криза от това, което го е накарало да реве и да се тръшка. Децата бърза забравят гнева си, когато държат играчка в ръцете си.

Нещо за хапване

Много често децата, особено малките, които не могат да обяснят какво чувстват, плачат от глад. Гладът в тази възраст настъпва изведнъж и е наистина сериозен. Добра идея е да имате в чантата си бисквити или ябълка, за да разсеете детето и да удовлетворите желанието да похапне.

Спокойствие

Ако детето реве и се тръшка, най-лошото, което можете да направите, е вие също да повишите глас. Наведете се до него, повървете заедно, хванете го за ръка и му поговорете спокойно. Тонът на вашия глас ще въздейства успокоително на емоционалното му състояние.

Сън

Превъзбудените деца не мога да владеят емоциите си. Те са уморени, но не знаят как за спрат и да си починат. Често разгневеното дете е просто жадно за сън. Недоспиването е гаранция за настъпваща истерия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара