Като експерти по туризъм, от eSky отбелязват, че мотивацията за посещаване на интересни дестинации е свързана, освен с опознаването на различната култура, така и с дегустирането на традиционна кухня.

В последно време все повече хора избират следващата си дестинация, спрямо възможността да превърнат приключението си в гастрономически туризъм.

По този начин местните готвачи се опитват все по-усърдно да съхранят своите традиционни рецепти, за да има с какво да впечатлят туристите.

“Travelling foodie” е термин, който се разпространява в последно време и се отнася за хора, които пътуват, за да пробват различни традиционни кухни и да търсят места, където могат да опитат най-добрите ястия, специфични за дадения регион. Специално за любителите на гастрономния туризъм, eSky представя четири кулинарни дестинации и техните специалитети, които много пътешественици избират, заради това, че могат да поглезят сетивата си.

Френската кухня

няма как да не оглави класацията, поради ред причини. Франция е основна предпочитана туристическа дестинация, не само заради духът на модата и любовта, който се носи там, но и заради уникалната си кухня. През 2010г. UNESCO я добавят към списъка си на културни обекти, които са нематериално културно наследство, което със сигурност доказва, че цял свят цени изяществото на традиционните рецепти.

Специално внимание се отдава на тяхната лучена супа (Soupe à l’oignon gratinée), както и на известната салата Niçoise, която е най-добре да бъде тествана в гр. Ница, откъдето произхожда. Coq au vin е любимо ястие, както на местните, така и на туристите – крехко пилешко, мариновано във френско вино. Разбира се, няма как да не се спомене, че Франция е и родината на шоколадовото суфле. В момента гастрономните туристи могат да посетят Франция на цени от 16 евро и да опитат от всичко това.

Италианската кухня

е една от най-разпознаваемите в света, благодарение на популярността на пицата и пастата. Интересно е, че италианците държат главно на качеството на продуктите и лимитираното количество от съставки. Точно поради този факт, няма как наистина да сте опитвали пица, ако не е била вкусена на територията на Италия. Една от най-известните пици по света- “Маргарита”, произлиза от гр. Неапол, като тя задължително трябва да се опита от кулинарните пътешественици. Ragu Alla Bolognese, или по- познато като спагети болонезе, е смятано за национално ястие на страната, водещо своето начало през 18ти век в гр. Болоня. И въпреки че всички свързват италианската кухня с пица и паста, тя е много повече. Доказателство за това е Ossobuco alla Milanese- Ломбардско традиционно ястие от крехко телешко месо, поднесено с ризото с шафран. Любителите на кулинарен туризъм могат да се докоснат до италианската кухня, като летят до там на цени от 8 евро.

Испанската кухня

се е развила толкова успешно, благодарение на страхотното местоположение на страната и факта, че след откриването на Америка, испанците са били първите, които са получили знания за различни кулинарни практики, както и са се сдобили с различни подправки, преди останалата част от Европа. Всеки, който е привърженик на кулинарния туризъм знае, че няма как да напуснеш Испания без да вкусиш определени ястия. Най-вкусната паеля обикновено се пробва в региона на Валенсия, като най-важната съставка е сортът ориз, отглеждан на източното крайбрежие. Patatas Bravas, най-известният тапас в Испания, и класическа тортила са характерни за региона на Мадрид. Pa amb tomàquet е перфектният каталунски специалитет, който туристите опитват в Барселона- каталунски селски хляб, настърган чесън и домати. В момента кулинарните туристи могат да посетят Испания и да вкусят традиционната кухня на цени от 20 евро.

Турската кухня

е една от най-впечатляващите, съчетаваща в себе си вкусове на Изтока и Запада. Известен факт е, че много от балканските народи, а и не само, посещават Турция с няколко основни цели- кулинарен туризъм, лов на подправки, турско кафе, и шопинг. Döner kebap е традиционното ястие на страната, като то няма нищо общо с това, което се предлага в повечето заведения за бързо хранене в България. На нас, българите, доста от ястията са ни познати като гьозлеме, баклава, локум и много други. Но все пак съществуват и други, заслужаващи внимание – Hamsili pilav, Lahmacun, Dondurma. Кулинарните пътешественици могат да се докоснат до турската кухня, като летят до там на цени от 114 евро.

В eSky забелязват огромен интерес и към по-екзотичните кухни и дестинации. Това е факт, но все пак в списъка на travelling foodie-тата, тези традиционни кухни са “a must” и трябва да се посетят, преди да се премине към опознаването на екзотиката.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара