Предстои кулинарен Ренесанс на един от най-големите китайски квартали в света – Чайнатаун ​​в Банкок. Той е сред най-оживените райони на тайландската столица по всяко време на деня и заради своята вечно вълнуваща кулинарна сцена е на челно място в препоръчителния списък на Conde Nast Traveller зa 2024 г. с най-атрактивните дестинации в Азия.

Нова вълна от ресторанти-сензация се очаква да изникнат всеки момент там. Със своите заведения за noodles, с опушени от тамян светилища и вековни улички, изпълнени с бръмченето на моторизираните рикши “тук-тук”, банкокският Чайнатаун ​​винаги е бил един от най-динамичните квартали на Азия. Но от средата на 2010 г. в него се влюбиха талантливи готвачи, миксолози и галеристи, които започнаха да отварят уютни барове и магазини в порутените къщи в покрайнините на квартала.

Днес, 24 години по късно

Чайнатаун на Yaowarat Road е на гребена на вълната.

Сред вече новодошлите звезди е австралийският шеф готвач и гуру на тайландската кухня Дейвид Томпсън. В своя Chop Chop Cook Shop той импровизира по рецепти от декадентските китайски ресторанти на Запад, които са били на мода и в Банкок през 30-те години на миналия век. Емблематично ястие от онези години – сега в стил “Дейвид Томпсън” – са скаридите в масло със задушен грах.

В заведенията на китайския квартал в Банкок се предлага често сироп от гъби шийтаке и оолонг чай с аромат на османтус, но в изключителния Goldsmith Bar превръщат тези съставки в опияняващи напитки. Скоро към въпросния култов бар се присъединява и китайски ресторант – на последния етаж на същата сграда, с тераса на покрива с феноменален изглед.

Lucky Duck е друг “новодомец”, настанил се в едно от историческите здания наоколо. Там сервират авторски коктейли и питиета,

вдъхновени от стари китайски филми.

А вечно претъпканият тайландски ресторант Charmgang е готов да разшири семейството си с един доста по-спокоен събрат – Charmkrung, в чието меню ще се заложи на леки хапки и тежки вина.

Съдейки по многобройните сгради, скрити в момента под брезенти и бамбукови скелета в банкокския Чайнатаун, все повече и повече ресторанти и барове ще последват примера на вече отворилите заведения. Тъй че през 2024 г. истинските фуудита имат шанс лично да изпитат очарованието на един от най-известните квартали в столицата на Тайланд и в Азия, докато е в процес на пълна промяна.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара