Надя Кошинска, член на УС на Fibank

Г-жо Кошинска, току-що приключи седмото издание на конкурса „Най-добра българска фирма на годината“, иницииран от Първа инвестиционна банка. Вие ръководите отдавна банкирането на малки и средни предприятия във Fibank – как се промени през тия 7 години бизнес средата, в която се състезават компаниите?

Преди седем години, когато обявихме за първи път този конкурс, броят на кандидатствалите компании беше доста под 100, а тази година участниците са вече над 300. Това само по себе си е показателно за бизнес средата в България и за порасналото самочувствие на българския предприемач.

Със сигурност преди 7 години икономическата среда беше доста неблагоприятна, макар вече да се усещаше стабилизирането на икономиката в глобален мащаб след повсеместната финансова криза. През последните години сме свидетели на подем във всички сектори на бизнеса у нас – това съответно доведе до развитие и нарастващ просперитет на българските фирми. Доста от тях успяха да създадат достатъчно конкурентен продукт и се позиционираха успешно на международните пазари.

Щом българският бизнес отново е в подем, кои браншове се развиват най-интензивно?

Най-значителен ръст наблюдаваме в приходите от продажби и при печалбите на експортно-ориентираните предприятия – най-вече в секторите металообработване, информационни технологии, лека промишленост, туристически и транспортни услуги. Заетостта и рекордно ниската безработица също са показателни за този подем.

Какво е поведението на българския предприемач според вашите наблюдения – склонен ли е да рискува и да експериментира, развива ли се технологично? Каква част от печалбата си е готов да реинвестира?

Българският предприемач изключително много еволюира през последните години и е готов да експериментира с нови продукти и услуги, но го прави вече доста по-обмислено. Защото стъпва на натрупания с годините бизнес опит и на поуките от различните видове кризи, през които е минал. Според мен всички добри и успешни предприемачи вече са наясно, че когато предприемат нови инвестиции, трябва да разчитат и на собствен капитал, и да реинвестират печалба. А ако ползват банково финансиране, да заделят резерви за обслужване на кредитите при всякакви ситуации – включително при евентуално забавяне или охлаждане на икономиката.

Преди 9 месеца Fibank обяви старта на специалната си програма, насочена към жените в бизнеса? Какво се случи междувременно? Различни ли са жените предприемачи, които ви търсят сега – заради новите възможности и послания на „Smart Lady” – от дамите, с които банката работеше по-рано?

Ние оценяваме като изключително навременна и успешна първата фаза от специалната ни програма за подкрепа на жените в бизнеса. През първите 9 месеца след старта на „Smart Lady” интересът на дамите към нея беше изключително голям. От март 2019 г. досега сме подкрепили с финансиране над 240 жени предприемачи. Отличава ги това, че сега, предприемайки нови бизнес начинания, те се чувстват по-уверени и спокойни със специалните условия на финансовите ни продукти. Облекчените лихвени условия и възможността да ползват кредити с по-дълъг погасителен план и с по-ниски вноски в периода на майчинство им дават повече сигурност. Изключително са впечатлени и от опцията да се възползват от нефинансовите услуги, предлагани допълнително от програмата на Fibank. Те им осигуряват възможности за обучения, участия в конференции, работни срещи с други жени предприемачи, както и с потенциални партньори.

За втора година Fibank обръща внимание на жените в бизнеса и със специалната си награда за женско предприемачество в рамките на конкурса „Най-добра българска фирма“. Имат ли нужда жените, които развиват и ръководят бизнес у нас, от такъв тип поощрение?

С тази специална награда за женско предприемачество, успешните жени предприемачи у нас се чувстват забелязани, оценени и поставени на едно ниво с успешните мъже в бизнеса. Присъждането на тази награда обаче, колкото и значима да е за конкретната отличена дама, в много по-голяма степен е вдъхновяващ и окуражаващ пример за всички други жени предприемачи, които са в началото на своя бизнес. Всички те имат нужда от подобна незаменима мотивация за по-нататъшно развитие и разрастване на бизнеса.

Имаше ли сериозна конкуренция тазгодишната победителка Симона Сребранова от „Симона Кардс“ в категорията „Най-успешна българка в бизнеса“? Защо именно тя беше наградена?

Ще издам, че г-жа Симона Сребранова имаше сериозна конкуренция, тъй като вече има много успешни дами предприемачи във всички сектори на икономиката ни. И все пак „Симона Кардс“ е забележителна като компания с това, че успява в продължение на вече 15 години да налага успешен бизнес модел за производство на PVC карти (идентификационни, банкови и небанкови) в малки персонализирани тиражи, като доставката им до всяка точка на света става до 24 часа след поръчката. Това на практика й осигурява много по-голям марж на печалбата в сравнение с конкурентите й в световен мащаб. Като цяло „Симона Кардс“ произвежда между 15–20 млн. карти годишно, изнасяйки главно за ЕС, Норвегия и Дубай, но въпреки големите обеми фирмата е много мобилна, бързо се пренастройва и предлага високо качество.

Какво бихте посъветвали онези предприемачи у нас, които са в началото на своя бизнес – независимо дали са мъже или жени?

Предприемачите, които тепърва стартират бизнес, трябва да разполагат с много хъс и делови нюх, за да вървят напред и да преодоляват трудностите по пътя. Но трябва и да се въоръжат с търпение, докато натрупат самочувствието на добри предприемачи, които успешно постигат целите си.

Какви са според вас основните проблеми, пред които се изправят малките и средни български компании днес?

Тези проблемите най-често имат административно-бюрократичен характер. Според мен държавата все още е длъжник на българските предприемачи по отношение на средата и условията, в които те създават и развиват бизнеса си.

По какво си приличат проспериращите български фирми?

Проспериращата българска фирма е технологична обезпечена, високо ефективна и добре организирана стопанска структура. Тя непрекъснато търси възможности за обновяване на продуктите си, за разширяване на пазарите си и, не на последно място, разполага с добре мотивиран екип, вдъхновяван и ръководен от успешен лидер.

Какво да очакваме от “Smart Lady” през настъпващата година. Програмата е динамична и се развива в движение, знае ли се посоката, в която ще се надгражда?

В началото на следващата година ще разполагаме вече и с уеб-базирана платформа, от която клиентите ни по програмата „Smart Lady“ ще се информират за новостите в бизнеса. Ще продължим обученията на дамите предприемачи и интерактивно, без да ги откъсваме от тяхната работа и среда. Допълнително тази платформа ще даде възможност на партньорите ни от Smart Lady да промотират и представят онлайн своите продукти и услуги – целта е постепенно да създадем общност и мрежа за обмяна на делови контакти, информация и добри фирмени практики.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара