„Не се опитвайте“

Чарлз Буковски е бил алкохолик, женкар, неизлечим комарджия, грубиян, дребнав задник, пълен безделник и в най-лошите си дни – поет. Той най-вероятно е послед­ният човек на земята, когото бихте потърсили за жи­тейски съвет или пък очаквате да откриете в книга за самопомощ.

Поради което може прекрасно да послужи за начало.

Буковски иска да бъде писател. Обаче десетки години наред нито едно списание, вестник, литературна агенция или издателство не проявяват интерес към ръкописите му. Работите му, казват те, били ужасни. Груби. Отвратителни. Извратени. И докато писмата с откази се трупат, тежестта на провалите му го кара да се пото­пи все по-надолу в алкохолната депресия, която го съпът­ства през по-голямата част от живота му.

Денем Буковски работи като сортировач на писма в една пощенска станция. Получава мизерна заплата и хар­чи по-голямата част от нея за пиячка. Останалото про­пилява на конни надбягвания. През нощта пие сам и поня­кога натраква по някое и друго стихотворение на очука­ната си пишеща машина. Често сутрин се събужда на пода, без да има спомен как се е озовал там.

Така минават трийсет години, като по-голямата част от тях потъват в безсмислена мъгла от алкохол, нарко­тици, хазарт  и проститутки. Докато един ден, когато Буковски вече е на петдесет години и е прекарал цял живот в провали и самообвинения, редакторът на малко, независимо издателство неочаквано проявява интерес към него. Въпросният редактор не може да предложи на Буковски кой знае какви пари, нито пък особени надежди за продажби. Затова пък изпитва някакви странни сим­патии към пропадналия пияница и решава да рискува с него. Това е първият реален шанс, който Буковски получа­ва и както сам си дава сметка, вероятно единственият, който някога ще получи. Той пише на редактора: „Имам две възможности – да остана в пощата и да откача… или да се правя на писател и да гладувам. Реших да гладувам“.

След подписването на договора за три седмици Буков­ски написва първия си роман. Нарича се просто „Поща“. В посвещението написва: „Не се посвещава на никого“.

Буковски успява като писател и поет. Той публикува шест романа и стотици стихотворения, както и прода­ва над два милиона книги. Популярността му надминава очакванията на всички, а най-вече – неговите.

Истории като тази на Буковски са ежедневие в наша­та култура. Животът му е въплъщение на американската мечта – човекът се бори за целите си, никога не се пре­дава и накрая постига и най-невероятните си мечти. Това просто плаче за перото на някой сценарист. Слушаме истории като тази на Буковски и си казваме: „Виждаш ли? Той не се предава. Не спира да се опитва. Вярва в силите си. Продължава напред, противно на всички очаквания, и най-накрая успява да стане някой!“.

В такъв случай епитафията на надгробната плоча на Буковски звучи повече от странно: „Не се опитвайте“.

Разбирате ли, въпреки продажбите и славата, Буковски е неудачник. Осъзнава го. Успехът му идва не от някаква си решимост да бъде победител, а от факта, че той знае, че е неудачник, приема го и после откровено пише за това. Никога не се опитва да бъде друг, освен такъв, какъвто е. Гениалността в книгите на Буковски не е, че преодоля­ва невероятни пречки или се изявява като бляскав лите­ратурен герой. Точно обратното. Той притежава проста­та способност да е напълно и непоколебимо честен със себе си – особено с най-лошото в себе си – и да споделя неудачите си без колебание или съмнение.

Ето това е истинската причина за успеха на Буковски –неговото умение спокойно да приема, че е неудачник. Пет пари не дава за успеха. Дори и след като става из­вестен, често пъти се явява на поетически четения пиян и се обръща с обидни думи към някои хора от публиката. Продължава да се излага на обществени места и се опит­ва да си легне с всяка жена, която му падне. Славата и успехът му не го правят по-добър човек. И нямаше да бъде известен и успешен, ако бе станал добър човек.

Често пъти самоусъвършенстването и успехът вър­вят ръка за ръка. Но това не означава непременно, че са едно и също нещо.

Нашата съвременна култура набляга най-вече на нереалистично положителни очаквания – бъди по-щастлив, по-здрав, по-добър и от най-добрите. Бъди no-умен, по-бърз, по-богат, no-секси, по-продуктивен, по-известен. Нека ти завиждат още повече, нека ти се възхищават. Бъди съ­вършен и невероятен, изсирай дванайсеткаратови злат­ни бучки всяка сутрин преди закуска, докато целуваш нагласената си жена и двете си и половина деца[1] за до­виждане. След това се качи на хеликоптера си и отиди нa прекрасната си и вдъхновяваща работа, където прекар­ваш целия ден в невероятно важни занимания, които ня­кога ще спасят планетата.

Но ако се спрете и наистина се замислите, ще ви ста­не ясно, че всички разумни съвети за живота – целият този сладникав позитивизъм и радостни врели-некипели за самопомощ, наблягат най-вече на това, което ви липс­ва. Насочват вниманието ви върху това как вие самите възприемате личните си недостатъци и неудачи, а после ви го натриват в носа. Научавате най-добрите начини да изкарате пари, защото вие самите имате усещането, че парите, с които разполагате, не са достатъчно. Заста­вате пред огледалото и непрекъснато си повтаряте, че сте красиви, защото имате усещането, че не сте краси­ви такива, каквито сте. Прилагате глупави мисловни материализации, че сте преуспели, защото имате усеща­нето, че успехът ви досега не е достатъчен.

По ирония на съдбата тази фиксация върху позитивното –върху това кое е по-добро, кое е най-добро – служи само да ни напомня непрекъснато за това какво не сме, какво ни липсва, какви е трябвало да бъдем, но не сме успели. В края на краищата нито един истински щастлив човек не изпитва нужда да застава пред огледалото и да си повтаря, че е щастлив. Той просто знае, че е.

В Тексас използват следния израз: „Колкото по-малко е кучето, толкова по-силно лае“. Увереният в себе си мъж не изпитва нужда да доказва, че е уверен в себе си. Бога­тата жена не изпитва нужда да убеждава другите, че е богата. Или сте, или не сте. И ако непрекъснато си меч­таете за нещо, това означава отново и отново да под­силвате подсъзнателно убедеността, че реално не сте това нещо.

Хората и телевизионните реклами ви внушават, че ключът към добър живот е по-добра работа, по-внушителна кола, no-красива жена или джакузи с надуваем басейн за децата. Светът постоянно ви набива в съзнанието, че пътят към по-хубавия живот е повече, повече и още повече – купувайте повече, изкарвайте повече пари, чу­кайте повече, бъдете нещо повече. Непрекъснато ви бомбардират с призиви да ви пука за какво ли не. Да ви пука дали ще имате нов телевизор. Да ви пука за това да си прекарате по-добре ваканцията от колегите си. Да ви пука дали да си купите нова украса за предния двор. Да ви пука дали да се сдобиете с нов селфи стик.

Защо? Според мен, защото да ви пука за повече неща, е полезно за бизнеса.

И докато в добрия бизнес няма нищо лошо, проблемът се състои в това, че да ви пука за твърде много неща, е лошо за доброто ви психическо състояние. Защото се пристрастявате към безсъдържателното и фалшивото, принуждавате се да посвещавате живота си на преследването на някакъв мираж за щастие и доволство. Ключът към добрия живот е да не ви пука за това да трупате още и още, а да ви пука за това да имате по-малко, да ви пука само за истинските, належащите и важните неща.

[1] Според статистиката в САЩ едно средностатистическо американско семейство има 2,5 деца. – Б. пр.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара