Светлини, празнична атмосфера, улична храна, цветна украса – Коледа идва и това е перфектното време да направим страхотни снимки. По време на коледните базари, обсипани със светлини и украса, се получават изключително ефектни публикации за Instagram. Условията на ниска осветеност обаче могат да разочароват всеки ентусиаст със смартфон. Но с подходящо оборудване и правилни насоки, декември предлага възможности за магически фотографии.

Canon споделя полезни съвети от фотографа и инфлуенсър Ниге Левантерман, който цели да покаже как тези условия на слабо осветление могат да бъдат преодолени с помощта на подходящ набор от фотографски техники. Ако сте любител фотограф, който иска да прави все по-добри снимки за социалните мрежи, тези насоки за точно за вас.

Ето какво съветва Левантерман:

Посетете любимите си коледни базари

Ниге обожава да прави снимки на места с много чар, характер и енергия и споделя, че коледните базари са идеални за това. Той казва, че много харесва уютните дървени кабинки, искрящите светлини, колоритните панаири и Виенските колела, които дават много възможности, за заснемане на снимките с дълги експозиции.

Фотография на дълга експозиция

При заснемането на фотографии с този режим няма правила и определено време. Хората могат да снимат само на една секунда или на по-дълги периоди, в зависимост от желаните резултати. Всичко зависи от това колко бързо се движи главния обект. Затова Ниге предлага да експериментираме, като направим много снимки на един и същи обект с различни дължини на експонацията и след това да сравним резултатите.

Тук търпението е от съществено значение! Когато се опитвате да заснемете качествена снимка с продължителна експозиция, играейки си с настройките, лесно можете да допуснете грешка. Най-често срещаният съвет, който Ниге дава е да се търси уникален подход и да се опита нещо ново, дори ако темата е „популярен градски паметник“.

Открийте подходяща гледна точка

Колкото и да са впечатляващи по това време на годината, изпълнените със светлини градски локации могат да бъдат трудни за заснемане. Това е така, заради огромните навалици от хора и случайни минувачи, които могат в последния момент да застанат в обсега на обектива ви и да развалят кадъра. Ако е възможно, потърсете леко издигната гледка, за да можете да насочите камерата над тълпата. За целта можете да се качите на стъпала или стабилна стена. Много важно тук е да изключите опцията за продължителен автофокус и да настроите фотоапарата на единичен, за да можете да контролирате фокуса по-лесно.

Избягвайте светкавицата

Въпреки че светкавицата може да е много важна при условия на слаба осветеност, тя е способна да заглуши атмосферата на коледните светлини и вместо това да подчертае предметите на преден план.

Преодолейте размазването на кадрите

За тази цел стативът е идеално средство, но оживените базари могат да ви накарат да направите и друг избор. Настройте на ръчна експозиция с помощта на 50 мм обектив Ниге твърди, че ръцете му остават стабилни достатъчно дълго, за да достигне до скорост от 1/50 от секундата.

Увеличете броя на лайковете в социалните мрежи

Instagram помещава съдържанието на един милиард активни потребители, така че, за да направите впечатление там, трябва доста да се постараете. Следвайте стриктно съветите на Ниге и успехът ви е гарантиран!

Технологията на Ниге за фотографиране с дълга експозиция е уникален начин за улавяне на блещукащите светлини на градовете през нощта. Той постига тези ефекти, като използва бавна скорост на затвора, регулира диафрагмата, ISO и контраста, за да заснеме неподвижните елементи на изображенията и да разфокусира движещите се елементи, като например автомобилните фарове. За създаване на творбите си Левантерман използва основно Canon EOS 2000D, Canon EOS M50, както и Canon EOS 5D Mark IV.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара