Не, драги ми  смехурковци, тук не става въпрос за обикновената параноя и странните взираници в екрана, когато видите продукта, за който сте разказвали на колежката си на обяд, директно в личния ви фейсбук фийд. Дали е шокиращо? Да. Дали се е случвало на всеки един активен потребител в социалната мрежа? Вероятно. Тук обаче не говорим за това как ни преследват рекламите, а колко сме склонни да преотстъпим от личното си пространство в името на забавлението, загубата на време или от чиста проба безотговорност.

Знаете ли, че изборът на стоматолог се смята за най-интимния избор в живота. Не сме склонни да пуснем току-така някой да се рови из пукнатините на зъбите ни; или по-скоро сме по-склонни да се доверим на гинеколог за преглед, отколкото на денталния представител на лекарската общност.

Как обаче стоят нещата, когато говорим за нашата онлайн същност?

Когато назря големият Facebook скандал за продажбата и обработката на лични данни, като че ли у нас беше отразено само в централните емисии и не засегна чувствата на интернет потребителите. Не беше същото в САЩ и Западна Европа. Само за няколко дни наблюдавахме стотици хиляди изтрити профила (макар и това да е на практика невъзможно) и деинсталирани приложения.

Тук по-скоро всички смятаха, че това не ни засяга лично. Проблемът е далеч във виртуалното пространство. Щом не ни бърка в джоба, значи не е нужно чак специално внимание да му се обръща.

Сега от дистанцията на времето (на скандала) наблюденията ми за липса на адекватна защита у потребителите продължава да ме шокира. Ако кликате на всякакви фишинг линкове и смятате, че богатият наследник с лош английски наистина ще ви изпрати милиони – то едва ли има нужда да се опитвам да ви помогна. Вие сте загубена кауза в това отношение. Даже ви предлагам директно да хвърлите всички скъпоценности, които имате барабар с пари и валута – вземете назаем от комшийката, ако трябва, – но мятайте през прозореца. И след това скочете и вие. Нека се свърши с тая мъка, а аз ви обещавам, че след това Земята ще продължи да се върти.

Но думата ми беше за личната отговорност, която носим пред собствените си данни в социалните мрежи. Или накратко: как по-точно опазваме (доколкото е възможно) данните си в пространството.

Използвате хром и сте логнати с гугълския си профил по цял ден. Честито. Вие нямате лични данни. Не виждам особен смисъл да се криете и да внимавате какво споделяте в публичното пространство. Така или иначе Чичко Гугъл знае всичко.

Facebook

Не знам как ще събера цялата вселена на възможностите на социалната мрежа само в един параграф, но ще мина набързо по основните заподозрени, така да се каже.

Странни събития – „Голямото ядене на лютеница“, „Общо мерене на температурата“ и т.н. и т.н. Вероятно тези заглавия ви забавляват ужасно. Смеете се глупаво с приятели, колеги и всякакви познати.  Тече едно лудо шерване и още по-лудо присъединяване. Помислете обаче дали всички реклами, които започвате да виждате изведнъж във фийда ви, нямат нищо общо с тази, иначе на пръв поглед безобидна инициатива.

Тестовете

Какъв ще бъдеш след 100 години, каква е скритата ти зодия, как ще изглеждаш на 80, как си изглеждал като бебе, Астро хороскоп, астро зодиак и т.н. и т.н.

Сигурна съм, че си заслужава да узнаете тази информация за себе си. Дори гледайки някои хора, не знам как са оцелели, без да знаят тази важна подробност за собственото си съществуване. И все пак – когато се присъединявате – мислете какви данни предоставяте за себе си. Дори фейсбук вече позволява да избирате опционално какво да предоставите като данни. Възползвайте се от тази възможност. Имам предвид, ако наистина искате да направите този тест.

И накрая: следващия път, когато посягате към теста или интересно събитие, или просто кликате наоколо – мислете дали наистина не предоставяте нещо важно не само като лични данни, но и като достъп до компютъра си или дори банкови пароли. Помислете! Наистина. Не боли (много) и ако не помогне от първия път, може да ви хареса с времето.

Соня Славчева е специалист комуникации в WellDone.bg, която в свободното си време пише за технологии в своя блог Hitechride.com.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара