През 1886 година печатница “Напредък” в Пловдив отпечатва книгата на д-р А. Дебе “Брак и безбрачие” с най-любопитни исторически и медицински подробности за взаимните отношения на мъжа и жената в края на XIX век. Предлагаме ви любопитните съветите на д-р Дебе към двойките относно жилището, дрехите, храната и питиетата. Докторът насочва вниманието на читателя към вредата от всички излишества, които пречат на нормалната човешка дейност.  Правилното употребление на физическите и морални способности, умереното наслаждение с жизнените блага, според общественото положение на човека, улеснява управлението на органите, поддържа тяхната хармония, дава здраве, щастие и продължение на ония прекрасни дни от младостта, които са неоценимо богатство, прахосвано безумно от повечето хора, смята ученият.

Жилището

Жилището трябва хубаво да се проветрява, да не е влажно, да е отдалечено от всякакви зловонни места, каквито са: сметищата, нужниците, застоялите води и особено ония фабрики, от които излизат вредни изпарения. Спалнята трябва да има поне четиридесет кубически метра въздух за две лица, та нощем, когато са затворени прозорците, да не се разваля въздухът от действието на белия дроб и изпаренията, които се освобождават от тялото. Въздухът в спалните трябва всякога да се проветрява, без да се обръща внимание на годишните времена.

Дрехите (и корсета)

Дрехите на двата пола трябва да бъдат доста широки, за да не притискат органите и  движенията им. Според годишните времена да бъдат по-леки, или по-топли, но без излишество. Твърде топлите дрехи правят тялото чувствително към студа и причиняват болести в следствие на задържаните изпарения. Ежедневните наблюдения доказват, че лица, привикнали отрано да носят леки дрехи, понасят по-добре атмосферните промени и по-рядко боледуват.

Долните дрехи трябва да се сменят два пъти в неделята и по-често, ако това е нужно.

Модата да се пристяга коремът и да се притиска черния дроб, за да се покаже тънката талия е необикновено смешна за мъжете и твърде ужасяваща за жените. Прекрасните и широки женски гърди трябва да свършват с широки страни, а не да се пристягат като гърлото на някое шише.

Лекарите от много страни повтарят, че корсетите са вредни за девиците, така както повиването за децата. Ако в столиците често се срещат пристегнати и обезобразени гърди; ако шията на момичетата от 18-20 години няма същия обем и твърдост на очертанията, както у селските жителки; ако гражданките имат малко развити и меки гърди с непълни зърна, лишени от свойствената им пъргавина, то е заради корсета. Той е виновен и за многото хилави и осакатени жени, често умиращи от охтика, които като станат майки, не могат сами да кърмят децата си.

Трябва да се признае обаче, че пристрастието към корсета в последно време започва да изчезва, докато един по-добър вкус, кара жените да използват хигиенни корсети, без метални пластинки. Тези корсети също добре показват формата и красотата на женските гърди, без да ги стягат и без да спират свободното им движение. Остава да се пожелае на майките в семействата, да изхвърлят корсетите и да забранят тяхното използване на децата си. Още при първите белези на бременност мъжете трябва да настояват  на жените си да се разделят с убийствения корсет.

Храна и питиета

Те всякога трябва да бъдат от добро качество и да се употребяват умерено, за да бъде храносмилането бързо и леко. Няма нищо по-вредно за здравето от невъздържаността, защото излишеството в храната и питиетата развалят и  претоварват стомаха, причиняват несмилане, което от своя страна влияе зле и на половата система.

Прилагаме съветите на именити стари и нови доктори относно употребата на храна и питиета:

  • Да се избира храна от добро качество и лесносмилаема, която да се приема в определено време, без да се принуждаваме да ядем, ако не усещаме такава потребност.
  • Да се яде бавно и да се сдъвква полека храната, така че питателната маса да е съвсем разтрита и умокрена от слюнката, което ще облекчи работата на стомаха.
  • Между всяко приемане на храна да има едно разстояние от 5-6 часа, защото стомахът иска почивка, също като останалите органи с прекъснато действие.
  • Разумно да се съчетава местната и растителна храна, което ще благоприятства правилното развитие на организма, защото човекът е всеяден и му е потребно съединяването на тия два рода хранителни вещества.
  • Никога да не се прекалява с храната, а да се става от трапезата с остатък на лек апетит.
  • Да се отхвърлят всички изтънчени или сладки ястия, които предизвикват лъжлив апетит, тъй като тяхното смилане възбужда стомаха и го прави ленив.
  • Да се избягват многочислените ястия, че твърде голямото разнообразие не донася никаква полза за организма.
  • Умерено да се употребяват виното и всички спиртни питиета, като не се пият ликьори, или поне в малко количество, след хранене и когато стомахът е празен. Доказано е, че употребата на спиртни питиета влияе на здравето много по-гибелно, отколкото всички други болезнени причини. Действието на алкохола не се ограничава само с възбуда, втвърдяване на слизестата кожица на стомаха, с разстройство на храносмилателната система, със следващи мъчителни възпаления, но и с гибелното си действие върху мозъка. Умствените способности на пияницата загрубяват и той малко по малко стига до онова скотско състояние, примерите, за което и за нещастие, са твърде многочислени сред простия народ.
  • Препоръчват се леки упражнения преди и след трапезата. Едните за възбуждане на апетита, а другите за улеснение на храносмилането.
  • Всеки, който е свикнал да вечеря, трябва да го прави поне два часа преди лягане и в никакъв случай да не преяжда.

Накрая запомнете, че никога не бива да се предавате на умствена работа, или на любовни наслаждения след обилна трапеза, предупреждава мъдрият д-р Дебе.

История на морала в края на XIX век.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара