Живеенето в малък апартамент може да бъде предизвикателство, но с малко креативност и планиране може да се превърне и в уютно и функционално жилище. Предлагаме ви няколко съвета как да използвате пространството в малкия си апартамент максимално ефективно:

Използвайте светли цветове

Светлите цветове отразяват светлината, което кара пространството да изглежда по-просторно. Избягвайте тъмните цветове по стените, тавана и мебелите, тъй като те могат да направят апартамента ви да изглежда по-малък и по-тесен.

Изберете мебели с множество функции

Вместо да имате отделни мебели за всяка функция, потърсете такива, които могат да служат за няколко цели. Например, диван с функция сън може да ви осигури място за сядане през деня и легло за гости през нощта. Сгъваемите маси и столове също са чудесен вариант за малки жилища.

Използвайте пространството по вертикала

Не пренебрегвайте вертикалното пространство! Монтирайте високи рафтове, за да съхранявате вещите си. Като добавите няколко красиви кошници ще постигнете и много красив декоративен елемент.

Осигурете достатъчно осветление

Доброто осветление е от съществено значение за това малкият ви апартамент да има по-просторен вид. Използвайте комбинация от естествена и изкуствена светлина. Дръпнете завесите и щорите, за да пуснете естествена светлина, и добавете лампи и полилеи, за да осветите по-тъмните ъгли.

Поддържайте подредено

Разхвърляният апартамент може да се чувства още по-малък. Поддържайте дома си подреден, за да създадете усещане за простор. Редовно изхвърляйте ненужните вещи и съхранявайте вещите си на места, където не пречат.

Използвайте огледала

Огледалата отразяват светлината и могат да направят пространството визуално по-голямо. Поставете огледала на стратегически места, например срещу прозорец или на стена, за да максимизирате ефекта.

Изберете компактни уреди

Когато купувате уреди, потърсете модели с компактен размер, които ще се поберат в малката ви кухня. Съществуват много енергийно ефективни и функционални уреди, които не заемат много място.

Използвайте текстил стратегически

Текстилът може да добави цвят към вашия апартамент, но внимавайте да не претрупате пространството. Изберете килими, завеси и възглавници в цветове, които допълват вашата цветова схема, и избягвайте прекалено големите шарки.

Създайте зони

Дори и в малък апартамент е важно да създадете отделни зони за различните дейности. Например, можете да обособите кът за сядане, кът за хранене и кът за спане. Използвайте мебели, килими и други декоративни елементи, за да дефинирате зоните.

Бъдете креативни

Не се страхувайте да експериментирате с различни идеи за дизайн. Има много начини да използвате пространството в малкия си апартамент максимално ефективно. Бъдете креативни и се забавлявайте с процеса на декориране!

Ако не можете да решите как точно да оптимизирате пространството или нямате идеи, можете да се обърнете към специалист. Потърсете интериорен дизайн с цени за услугите, които са достъпни и ще се вашият във вашия бюджет.

Източник: top-shop-bg.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара