Цветовата схема определя настроението на стаята. Но, ако основните елементи на интериора – мебели, завеси и стени – могат да бъдат сменени без особени затруднения, то подовата настилка и особено паркетът са постоянен елемент. Какво трябва да знаем, ако искаме да изберем сполучлива комбинация между паркет и останалата част от декора?

Трябва ли да спазваме традициите?

В предишни епохи подовете са били издържани в тъмни цветове: тъмно кафяво, абанос или теракота, поради асоциацията със земята. Те са и практични – не се зацапват лесно.

Но днес има повече възможности, така че цветовата гама на паркета стана доста по-широка. Сега можете да изберете идеалният под, който да пасва на стените и мебелите.

Паркет – принципи на цветовите комбинации

Тъмен под, светли стени и таван правят пространството по-просторно и светло.

Интериорен вариант 1: Тъмен под, светли стени и таван

Дизайнерите не препоръчват тази комбинация, тъй като тъмните прегради и основата създават ефект на яма. Това решение се използва, когато е необходимо да се пресъздаде такова възприятие, например като за винарска изба или килер.

Интериорен вариант 2: Под и стени – тъмни, таван – светъл

Ако заложите на този вариант, тъмните стени ще подчертаят мебелите. Ако осветите стената срещу прозореца, ще разширите визуално стаята.

Подът от светъл паркет разширява пространството, придава му лекота. Подходящ е и за стаи със северно изложение.

Интериорен вариант 3: Подът, таванът и стените са светли.

Преди да приложите дизайна, трябва да вземете предвид площта на стаята, количеството естествена светлина, височината на таваните, както и вашето собствено възприятие за определен цвят. Ето някои препоръки, които ще ви помогнат да изберете правилната комбинация от мебели, стени и подове.

Ярки мебели или акцентиращ под

Ако искате да привлечете вниманието към пода и да го направите акцент в стаята, тогава това може да се постигне с помощта на контрастен и необичаен модел, като например паркет тип рибена кост. Това покритие не се препоръчва там, където има много мебели или се предвижда килим, в противен случай ще се загуби акцентът. Струва си да запомните, че яркостта уморява очите, така че не се препоръчва използването на такъв под в детска стая или спалня.

Ако искате акцент върху мебелите, изберете спокоен, едноцветен паркет. Ярките мебели и аксесоари изглеждат добре на фона на такова подово покритие.

Светлина

Един бежов паркет се съчетава добре с повечето нюанси. Сивото е толкова гъвкаво, колкото и бялото. Ако стаята ви е декорирана в студени цветове, тогава студеното сиво би било подходящ вариант.

Топло кафяво

Топлите подови нюанси добавят усещане за топлина и уют. Светли мебели в неутрални тонове: бежово, бяло, сиво ще се комбинират с такъв паркет.

Тъмни нюанси

Под в тонове като оцветен дъб, венге или орех ще изглежда прекрасно на фона на светли стени: бежово, кремаво, светлокафяво, жълто. Изберете мебели в междинни нюанси, защото те ще паснат на тапицерията и ще се открояват в пространството. Няма да се получи усещане за празнота.

Комбиниране на врати и паркет

Цветът на вратата трябва да се комбинира с пода, тъй като тези два елемента влияят върху възприемането на цялото пространство. Оптималното и просто решение е врата, съобразена с цветовата схема на подовата настилка. Този метод е особено често използван за коридорите.

Ако искате врата, която ще контрастира с пода, тогава я съобразете с цвета на мебелите. Само не забравяйте правилото – не повече от 5 цвята в едно пространство.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара