Когато наблюдаваме планетите от Земята, изглежда, че се движат напред. В един момент забавят движението си, спират и започва да ни се струва, че се връщат назад. Всъщност това е оптична илюзия. В действителност планетите само забавят своя ход. Това състояние се нарича ретроградно, а от всички тях Меркурий е с най-силен ефект върху хората.

Когато една планета е ретроградна, тя се намира в покой, а тогава не може да контролира дейностите за които отговаря и затова настъпва объркване, граничещо с хаос. И въпреки, че опасността от това в медиите е по-скоро пресилена, отколкото реална, образа на Ретрограден Меркурий се възприема като негативен.

Тази публична нагласа привлича Калоян Илиев – Кокимото, който открива позитивните тенденции на ретроградния период и от ограничение го превръща в предимство. Ретроградните периоди на Меркурий обикновено са три или четири пъти годишно и траят около месец. По време на Ретрограден Меркурий се засилва въображението, нараства жаждата за знания, настъпват ползотворни дни за творческите натури. Темпото на работа се забавя, което дава възможност да се вгледаш в себе си и отдадеш на фантазиите.

В продължение на две години търпеливо и методично Калоян Илиев използва този потенциал, като реализира идеите си по темата, само и единствено по време на Ретрограден Меркурий.

„В астрологията няма добро или лошо, има само принципи, тенденции и влияния с различни характеристики, които нашето полярно съзнание е склонно да абсолютизира. Апокрифни светци и източен фатализъм, съчетан с екзистенциалната европейска тъга се обединиха в серия от рисунки, графики, пластики и колажи, за да напомня чрез тях, че колкото и да е богат и известен човек, все пак е смъртен“, казва Кокимото.

Калоян Илиев прави изложа в последния за годината цикъл – от 3 до 23 декември в софийската галерия „Аросита“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара