Преминал през трудностите на времето, постоянно търсещ новото там, където останалите не го намират, Иван Нинов не спира да изобразява заобикалящия го свят, осветлен от красотата на обикновените наглед предмети, форми и образи, използвайки аналитичността, мълчаливите тайни на вътрешното си самосъзнание и техниките на графичното изкуство.

Роден в малкото варненско село Цонево, завършил Художествената гимназия в София, още през далечната 1970 година започва да излага творбите си на младежки и общи изложби, за да стигне до първа награда от конкурс за графичен портрет през 1975 година, малко след първата си самостоятелна изложба.

После идва художественото оформление на книгите “Корените на света” от Янис Рицос (смятан за един от петте най-големи гръцки поети), “Нулев километър” на Лъчезар Еленков, и “Без свидетели” на Станка Пенчева. Следват множество участия и награди от международни биеналета и изложби у нас, които утвърждават мястото на Нинов сред най-добрите ни графици.

Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, градските галерии на големите градове в страната, Конгресната библиотека на САЩ във Вашингтон, Колекцията на Лудвиг в Кьолн, галерии в Краков и Токио, колекционери във Франция, Германия, Полша, Унгария и България притежават творби на Иван Нинов.

“Далече от светската суета, от временния и мимолетен свят на бохемските привидности – той винаги е бил близко до себе си, до собствената си същност и природа, до собствения си пластичен свят”, казва академик Светлин Русев по повод на настоящата му изложба, с което право описва същността на човека и твореца Нинов.

До 15 декември 2017 година всеки, който реши да види изложбата в столичната галерия “Нирвана”, може да си закупи и албума “Иван Нинов- рисунки, графика, живопис” на издателство “Захари Стоянов”.

 

 

 

0 Коментара