Преди да закупите мивка, трябва внимателно да проучите гамата от продукти, предлагани от различни производители. Случва се мивка, която изглеждат красива и достъпна, да не оправдае очакванията след монтажа. Идеалната мивка трябва да отговаря на най-високите ви изисквания, особено ако сте домакиня. Важно е кухненската мивка да е устойчива на агресивни среди като киселини и основи, домакински химикали и др.

Днес се предлагат различни модели мивки, различаващи се по вид, форма, размер и дизайн. Всички тези мивки обаче изпълняват обща функция: те са предназначени за миене на съдове и кухненски прибори, както и за обработка на зеленчуци, плодове и други продукти, необходими за готвене. Изборът на размер на кухненска мивка се определя от големината на кухнята и броя на членовете на семейството.

Някои модели мивки имат отвори за монтаж на смесители и различни аксесоари с диаметър на отвора на смесителя 35 мм. За да се предотврати преливане и последващо наводняване на кухнята, някои кухненски мивки имат специален отвор за оттичане на водата. Очевидно изборът на материал, функциите за пране и марката на производителя значително влияят върху крайната цена на този продукт. Въпросът е колко сте готови да похарчите за качествена кухненска мивка?

Избор на материал за кухненска мивка

Неръждаема стомана

Това е класически и все още популярен материал за кухненски мивки. Модерните мивки от неръждаема стомана съдържат хром и никел, което осигурява надеждна защита срещу корозия и надраскване. Обикновено имат отличително ярко хромирано покритие. Някои производители предлагат мивки от неръждаема стомана с лъскава или матова повърхност, украсени с различни шарки и дизайни. Разнообразието от опции е огромно и диапазонът е широк.

Когато избирате полиран (лъскав) модел кухненска мивка, трябва да се уверите, че продуктът е полиран равномерно по цялата повърхност, а не само вътре в корито на мивката.

Един от недостатъците на този вид кухненски мивки е, че когато водният поток се сблъска с вътрешните стени на купата, създава силен звук. На пазара обаче има и модели със звукопоглъщаща подплата, която намалява този шум. Тази подложка или плоча се монтира (залепва) към гърба на кухненската мивка.

Композитни мивки

Мивките, изработени от композитни материали, имат много предимства. Тези мивки, изработени от синтетични материали, се отличават с висока производителност и издръжливост. Те са устойчиви на високи температури, устойчиви на износване и не се страхуват от удари.

Композитните мивки обикновено използват естествен материал, като например изкуствен камък, който се комбинира с полимери и смоли. Като компонент често се използват мраморни или гранитни частици. Основата на композитния материал е свързана с частици от мрамор или гранит с помощта на полимерни свързващи вещества. Съгласно международните стандарти, композитните мивки съдържат около 80% естествени каменни стърготини и 20% допълнителни компоненти.

Мивките от изкуствен камък имат много предимства

  • Каменните мивки имат сравнима здравина с естествения камък;
  • Характеризират се с висока екологична безопасност;
  • В допълнение, те са адаптирани към механични натоварвания и агресивни среди.
  • Мивките могат да издържат на температури до 280 градуса по Целзий.
  • Те не губят цвят, не абсорбират чужди миризми и не натрупват мръсотия дори след многогодишна употреба;
  • Лесни за грижи;
  • Висока устойчивост на удари;
  • Абсорбират добре звука;
  • Благодарение на разнообразието от естествени нюанси на каменни стърготини и допълнителни багрила, композитните мивки предлагат разнообразие от цветови опции;
  • Дълъг експлоатационен живот

Все пак си струва да се отбележат недостатъците на мивките, изработени от композитни материали, като висока цена и голямо тегло.

Видове монтаж на кухненски мивки

Мивката за монтаж върху плот/мебел

Mонтира се директно върху плота, като се изрязва отвор, съответстващ на размера на мивката. Този метод на инсталиране е най-разпространеният поради своята относителна лекота и естеството на „направи си сам“. Тази процедура изисква подходящ инструмент и внимателно спазване на инструкциите за монтаж.

Мивки за вграждане под плот

Подложните мивки се монтират под повърхността на плота, така че корито на мивката да е скрито под плота. За да направите това, трябва да направите съответния отвор в плота и да инсталирате мивка отдолу. Този метод на монтаж е популярен и поради естетическите си предимства и способността да се създаде по-хармоничен и компактен дизайн на кухнята. Монтирането на мивка под плот изисква специфични умения и инструменти, така че се препоръчва да наемете професионалист, който да изпълни тази процедура или да следвате внимателни инструкции за монтаж.

Мивка за вграждане с равен (скрит) монтаж

При този тип монтаж повърхността на кухненската мивка и повърхността на кухненския плот са на едно ниво. Тази мивка се поставя в предварително подготвен кухненски плот, като ръбът на плота трябва да се прилепва перфектно към ръба на мивката.

За този вид монтаж е необходим кухненски плот, изработен от водоустойчив материал като естествен камък или композитен материал. Този плот трябва да бъде предварително обработен, така че горният ръб на мивката да бъде на едно ниво с повърхността на кухненския плот. Това създава едно стилно и съгласувано излъчване на кухнята.

Мивките за вграждане се характеризират с елегантен и безшевен външен вид, който е лесен за почистване. Те предлагат гладка и непрекъсната повърхност, която не позволява задържането на мръсотия и бактерии. Този тип монтаж е изключително популярен в съвременния дизайн на кухните, където се отдава значение на минималистичния и изчистен външен вид.

Избор на размера на мивката и нейната дълбочина

Размерите на кухненската мивка се избират спрямо дълбочината на плота и разположението на мивката спрямо останалите кухненски уреди като хладилник, фризер и печка. При стандартна дълбочина на плота от 600 мм, мивката трябва да има ширина не повече от 500 мм, а оптималната дълбочина на коритото е 400 мм.

В случай на малка кухня, изборът на конкретни размери на мивката може да бъде предизвикателство. Важно е да избягвате прекалено обемисти мивки в ограничени пространства. В такива ситуации дизайнерите на кухни препоръчват да се обмислят опции за ъглови мивки, които могат да имат една или повече малки корита. Когато избирате размера на мивката, вземете предвид обема на съдовете, които използвате ежедневно, както и нуждите на всички членове на семейството.

Дълбочината на мивката също има значение. Твърде дълбокото миене може да причини умора и болки в гърба, раменете и ръцете поради постоянно навеждане. Най-удобната дълбочина се счита за 160-180 mm, а оптималният диаметър на дренажния отвор е 3,8 cm.

Важно

Когато избирате кухненска мивка от Bg-maistor.com, имате достъп до разнообразие от модели от италиански, европейски и китайски производители. Най-новите производствени технологии гарантират издръжливостта и лекотата на използване на тези мивки при правилна грижа. В нашата гама от кухненски мивки със сигурност ще намерите модел, който отговаря на вашия стил, цветови предпочитания и размер.

Изборът на правилната кухненска мивка е изцяло ваше решение. Обмислете начина си на живот и специфичните си нужди, за да определите най-добрия вариант. В крайна сметка кухненската мивка е не само функционален елемент, но и част от вашия дом, която трябва да ви служи с удоволствие и да задоволява вашите желания и комфорт.

Желаем Ви успешно пазаруване с Bg-maistor.com!

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара