Класическите начини да аранжираме растения в интериора са като ги подредим  поединично или пък на групи, като оформим зелен кът или зимна градина. Но по-вдъхновяващо е да си поиграем с класиката и да направим нестандартни и авангардни аранжировки. Повечето  интериорни растения са декоративни целогодишно, но има и такива, които са ефектни сезнонно като цикламите и коледната звезда. Интересни аранжировки могат да се получат от бромелиеви и епифитни растения. Както и от растенията, отгледани в хранителен разтвор или пък като хидропонни култури.  Някои многогодишни цветя, посадени в съдове, като лалета, зюмбюли, хризантеми, гербер също са много подходящи за авангардни аранжировки и за внасяне на  колорит и свежест в интериора.  Един бърз и ефектен начин  да направим временна цветна аранжировка  е да подредим “рязан цвят” (цветове и стебла, които са без коренова система).

1(107)

Как да подредим растенията

Ако използуваме единични растения е добре да подберем такива с интересен силует. Растенията могат да се подредят и в композиция от три или от пет. Ако се прави аранжировка на повече от пет растения се препоръчва съдовете да се скрият. Подреждането на еднакви растения в еднакви съдове в права линия е много ефектно, когато си кореспондира адекватно с интериора.

Когато аранжираме по-голяма група растения е препоръчително да скрием саксиите със специално подбран или проектиран за целта декоративен борд. Една друга възможност е растенията да се засадят в цветарници. Те могат да са изляти от бетон, иззидани от тухли или пък оформени по някъкъв друг декоративен начин.

Много са красиви растителните паравани и зелените стени. Например, в по-голямо пространство можем да направим лека или ажурна преграда, по която в определена конфигурация да подредим еднакви растения. Ако правим временен парван, можем  да закачим на панделки, рибарска корда (ако искаме да не се вижда захващането) или друг подходящ материал, саксии, рязан цвят или ефектни листа.

120-121_gradina1.qxd (Page 121)

Плуващите във вода цветове са винаги красиви. Много са подходящи за декориране на интериори при някакво празнично събитие или пък, когато сме притиснати от времето и трябва бързо да измислим нещо ефектно.

Повечето от бромелиевите растения са епифити, които в естественото си местообитание растат върху клони на дървета и скали, прикрепвайки се към тях със специални корени. Епифитните растения се снабдяват с влага и хранителни вещества чрез листата си директно от атмосферата. Повечето бромелиеви представляват красиви, ефектни на цвят розетки, в много случаи придружени и с ярки впечатляващи цветове. Поради това, че епифитните растения не се нуждаят от почва или от много малко такава, или пък  могат да растат в лек субстрат,  те са много благодатнни за нестандартно аранжиране. Можем  например да ги закачим да висят  от тавана или пък да висят на стена. Друг един интересен начин е да се аранжират върху клон или дърво, наподобявайки естествената им среда.

Съвременните методи за отглеждане на растения в хранителен разтвор и хидропонно дават много възможности за нестандартно аранжиране. При хидропониката растенията приемат хранителните вещества както от въглеродния двуокис от въздуха, така и от водата и разтворените в нея соли. При тази технология  растенията се засаждат в нехранителен субстрат, например в едър пясък или в зърнеста пластмаса и се добавят хранителни разтвори. Тъй като растенията, посадени в хранителен разтвор, са много по-леки от тези засадени в почва, те също като епифитните могат «да висят». Могат да се посадят в прозрачни съдове така че кореновата им система да е видима или по други ефектни начини.

Избор на растения

Когато избираме растения за интериора трябвада иаме предвид, че температурата в помещението не бива да пада под 12-15 градуса. Освен ниски температури интериорните растения не обичат и големи температурни амплитуди,  например топло през деня и студено през нощта. Не им се отразяват добре и теченията и климатиците. Оставянето на растения на первази на прозорци или над радиатори или печки може да е пагубно. Повечето растения обичат добре осветени места без пряка слънчева светлина. Растенията с пъстри листа  имат нужда от повече светлина от другите за да им се обагрят листата.

broj_01091

Както и растенията, които цъфтят. Освен, че ефекта на растителната композиция може да се подсили чрез подходящо осветление, съществуват и специални лампи, които се използуват като допълнителен източник на светлина в по-тъмни интериори. За кухни и бани, където температурите и влажността са доста променливи, трябва да се подберат такива растения, които толерират тези условия.

Избор на съдове

Според индивидуалните предпочитния, както и според мястото и начина на аранжиране на растенията,  могат да се изберат семпли модерни или пък рустикални съдове,  пластмасови или керамични кашпи.  Отглеждането на растения в растителен субстрат дава възможността да се изплзуват и прозрачни стъклени съдове.

Поддържане

С изключение на системното доливане на вода и сменяне на хранителния разтвор, хидропонното отглеждане не изисква специални грижи. При хидропонните растения трябва да се внимава да се спазва препоръчаната концентрация на разтвора. Не е добре за растенията тя да се намалява или увеличва прекалено.

broj_01092
Поливането на растенията, засадени в почва, трябва да е пропорционално на температурата: ако е хладно се полива по-рядко, ако е топло – по-често. Повърхността на почвата, която може да изглежда суха, не е критерий, че растението се нуждае от поливане. Затова трябва да се бръкне на дълбочина 5-7 см в саксията и да се провери реално влажността на почвата преди да се полее растението. Препоръчва се и да се подхранват с торове през две-три поливки. Повечето интериорни растения обичат въздушна влага и е добре два-три пъти седмично да се пръскат с пулверизатор с водна мъгла.

От сп. „Наш дом“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара