Национална мрежа за децата организира за шеста поредна година церемония за връчването на награди „Златна ябълка“. Отличията са признание към усилията, вложени от различни хора, организации и институции за подобряването на живота и благосъстоянието на децата в България.

nagradiR

Тази година наградите са в 10 категории, посветени на 10-ия юбилей на Национална мрежа за децата: „Герой на децата“, „Училище“, „Болница“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“, „Вдъхновител“, „Кампания или социална иновация“, „Награда за цялостен принос“ и „Специална награда“.

За „Герой на децата“ беше избрана Вера Кирилова от Пловдив, мрежови координатор на Националния алианс за работа с доброволци за организирането на редица доброволчески инициативи, включващи млади хора или в полза на деца в неравностойно положение.

Президентът Росен Плевнелиев беше удостоен със Специална награда за неговите усилия и подкрепа по темите, свързани със защита на правата на децата.

Награда за цялостен принос към Национална мрежа за децата получи Ирена Янкова от училищното настоятелство съм Основно училище „Христо Ботев“, с. Търнава.

Призът за „Училище“ отиде при ОУ „Христо Ботев“, с. Гълъбник, община Радомир за активната им работа с деца, застрашени от социално изключване и отпадане от образователната система.

Наградата „Болница“

беше присъдена на МБАЛ „Д-р Хисто Стамболски“ от град Казанлък за включването на социален работник в родилното отделение, който консултира бременните и майките с риск от изоставяне на децата.

Призът за „Община“ спечели Велико Търново за ефективната работа на местната администрация в последните 10 години за изграждане на устойчива мрежа от социални услуги в подкрепа на децата и техните семейства.

Наградата в категория „Журналист“ беше връчена на Детски Дневник за дългосрочната ангажираност на медията към защитата на правата на децата и социалните каузи.

Отличието в категория – „Благотворител“

беше присъдено на българската компания „Фикосота“ ООД за дарението в натура на над 10 хиляди литра течни почистващи и хигиенни материали и 7 тона прах за пране, които бяха разпределени крайно нуждаещи се семейства.

Награда „Кампания и социална иновация“ отиде при Reach for Change и Конкурса „Промяната“ на Нова Броудкастинг груп, който открива социални предприемачи, които подобряват живота на децата.

Наградата „Вдъхновител“

спечели д-р Лидия Маринова, която от дълги години работи активно в град Варна за превенция на изоставянето на деца и за подпомагане на семействата на деца с увреждания.

Статуетките на наградите тази година са изработени от ученици от Националната гимназия по приложни изкуства „Свети Лука“ в София. Те са дело на ученици от различни специалности и са изработени от различни материали – дърво, стъкло, метал, текстил, хартия.

Наградите „Златна ябълка“ 2016 г. се реализират с подкрепата на Мтел. Медийни партньори на инициативата са БНТ, Дневник, Капитал, Жената днес и Webcafe.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара