Фондация „Детето и фолклора” организира Детски празник  за софийските деца на 1 юни в Националния музей „Земята и хората” за 14-та поредна година.

Пресияна Невянова - 11 години от Ловеч

Песни, музика, танци и смях и много талант ще покажат децата от различни столични училища, читалища, музикални и танцови състави. Специален участник с танц и фокуси е Никол Стоянова, най-малката полуфиналистка в „България търси таланти”, представител на читалище „Роден край”.

Празнична е и изложбата „Мъдростта на народа ни”, която ще бъде открита. Тази година темата е „Българските празници и обичаи”. Представени са любими сюжети от българската празничност – благославящи коледари и малки сурвакари, цветни лазарки, вълшебни приказки за Великден, загледани в огъня нестинари, слънчеви магии на Еньовден, Петровден, Илинден, лицата на светците ни и най-любимите от тях – Богородица и нейния син, св. Георги, Св. Димитър, св. Никола…

Със свои картини участват повече от 100 училища, читалища и школи по рисуване от цялата страна. Рисуват над 700 талантливи малки художници. Най-добрите илюстрации от конкурса ще могат да се видят в изложбата. Най-талантливите ще получат своите награди, според мястото, което им е отредило журито с председател доц. Николай Цачев, преподавател „Илюстрация“ в НХА.

Лазарки

Отличниците в конкурса за илюстрация са и автори -илюстратори  в многоезичната поредица на фондацията  и Държавната агенция за българите в чужбина – „Българската народна мъдрост по света”. Децата от страната рисуват, а българчета, живеещи в различни близки и далечни страни, превеждат българската фолклорните образци, стават автори, но и разпространители на мъдростта на народа ни. Шест тома от нея вече са излезли. Това са: „Български пословици“ , в две книжки, „Български народни гатанки”, „Българските басни”, „Хитър Петър” и „Митове и легенди”.

На 1 юни, на изложбата в музея „Земята и хората”, ще могат да се видят илюстрациите към седмия – „Български светци и празници”.

Празникът се организира по проект, съфинансиран от Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община и се реализира в подкрепа на инициативата „София – Европейска столица на спорта – 2018 г.“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара