Когато французинът Бенджамин Лакомб, един от най-известните и успешни съвременни илюстратори, избира за главна героиня на най-новата си книга последната френска кралица Мария Антоанета (1755-1793), голямото му предизвикателство се оказва как да открие нов оригинален подход към една от най-обсъжданите и представяни във всички изкуства жени на света. Със своите „светлини и сенки“ тя се превръща в нестихващ извор на вдъхновение до днес.

70_Alta (1)

„Единствено Жана д’ Арк и Мадона (до известна степен) са популяризирани в общественото съзнание до такава степен. Допълнителната трудност в търсенето на нещо ново са хилядите портрети на Мария Антоанета. Истина е, че много от тях са били оторизирани от самата нея.

Имала е огромен контрол върху имиджа си.

„Всички артисти и занаятчии навремето се заемат да изобразяват кралицата“, казва Лакомб по време на своя мастер клас в Institut Francais в Мадрид. Придружава го Сесил Берли, известна френска историчка, специализирана в образа на Мария Антоанета. Тя е автор и на предговора на книгата му „Мария Антоанета, Тайният дневник на една кралица“/Marie-Antoinette – Carnet Secret d´une reine (издадена на френски от Editions Soleil и на испански от Contempla Edelvives).

52_Alta

В крайна сметка роденият през 1982 г. Бенджамин Лакомб, претворявал легендарни и любими персонажи като Алиса в Страната на чудесата, Мадам Бътерфлай и Снежанка, решава да се довери на собствената си интуиция. Той пресъздава Мария Антоанета чрез запазения си визуален стил, в който комбинира различни художествени техники. В книгата-бижу, издание, достойно за колекционери, е включена част от оригиналната

кореспонденция между Мария Антоанета и майка й,

австрийската императрица Мария Тереза. Друга част от писмата, най-вече тези с приближения до Мария Антоанета шведски аристократ граф Фернзен, са фиктивни, лична интерпретация на Лакомб. Берли казва, че тя взима страната на историците, които смятат, че всъщност Мария Антоанета и граф Фернзен не са били любовници. В книгата съпругът на кралицата Луи XVI почти изцяло е „пропуснат“ от автора. В епохата на сексуалната, политическа и поетическа свободия младото семейство в продължение на седем години не успява да „изконсумира“ брака си. По темата иронично-сатиричните памфлети от онези години изсипват нестихващи подигравки към интелигентния, но неопитен Луи Огюст.

35_Alta

Сега Бенджамин заимства в рисунките си символа на ключа. Колкото и ключове да направи,

кралят не успява да отвори тайната врата на жена си,

подиграват му се тогава. А що се отнася до самата Мария Антоанета, която 15-годишна се озовава в недостъпния Версайски двор, „австрийката“ и „щрауската“ не получава дори и минимален шанс да бъде приета добре. Веднъж възкачила се на трона, Мария Антоанета решава да се превърна в най-прекрасната жена в кралството, колкото и да й струва това, съвсем буквално. Не закъснява славата й на прахосница, която с лекота и удоволствие харчи за мода, бижута, декорация и хазарт. Дворцови и политически интриги и клюки надуват балона до степен, че вече и за най-достоверните историци е трудно да установят къде и в какво количество се крие истината. Сесил Берли казва, че сравнена с другите европейски кралици, всъщност Мария Антоанета не е харчела много повече, а в някои аспекти можело да мине и за пестелива.

„Понякога за нас, историците, не е лесно да си отговорим на въпроса,

действително ли е била толкова красива,

колкото се опитва да ни се втълпи“, казва Берли. „Изглежда, аурата й идва по-скоро от поведението, жестовете, облеклото, отколкото от самата физическа красота“, допълва Лакомб.

19_Baja

За първи път в историята на Франция една кралица е свалена от престола, арестувана в затвора, осъдена и екзекутирана. „Ако последната кралица на Франция не беше обезглавена, дали днес щеше да е абсолютната икона, която литературата, комиксите, киното, модата и музиката продължават да пресъздават без засищане?“, пита се Сесил Берли. Според нея вълнуващата история на Мария Антоанета е освен всичко друго и прекрасен пример за мимолетността и крехкостта на живота.

Секунди преди края на своя мастер-клас Бенджамин Лакомб сякаш уж по грешка показва на екрана само един образ от следващия си проект. Отново жена и отново легенда. Расовата, съблазнителна испанска циганка Кармен!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара