Килимите заемат централно място в интериорния дизайн. Макар да създават грижи на домакинята в тяхната поддръжка, на практика трудно можем да се откажем с тези наистина комфортни и най-вече красиви декоративни елементи в къщата или апартамента си. Всъщност, освен да красят, килимите изпълняват и много други функции, включително да носят повече комфорт и уют у дома. Особено ако са вълнени килими!

Истината е, че единственият недостатък на вълнените килими е, че са с една идея по-скъпи от синтетичните. От тук насетне започват единствено и само предимства. Нещо повече – цената на тази инвестиция си заслужава всяка стотинка. Вълнените килими рано или късно ще си избият парите, а освен това притежават толкова много плюсове, с които не могат да се похвалят килимите от каквито и да е други материали. Попитахме нашите приятели от kamko.bg за предимствата на килимите от вълна и ето какво ни отговориха те като доводи и причини да заложим именно на такъв вариант за пода вкъщи, на вилата, а дори и на работното място.

Вълнените килими изглеждат много по-атрактивно

Тяхната масивна конструкция стои солидно и тежко върху всеки под и може да превърне невзрачния хол – в изискано пространство – а неприветливата спалня – в истински рай за почивка и моменти на наслада от релакса. Вълнените килими са прекрасни, защото самата им структура е много по-атрактивна и открояваща се. Освен това, багрите им са сякаш по-силно изпъкващи от тези на останалите видове. Е, това бихте го потвърдили само ако разполагате и вие с подобен декор у дома.

Вълнените килими са с много по-дълъг срок на годност

Доказано е, че вълната е сред най-качествените материи в текстилната индустрия. А подът е мястото у дома, което така да се каже най-много си го отнася. Стъпвайки ежедневно по килима, не очаквайте той да запази прекрасната си форма и плътност за дълго време, ако е изработен от синтетични или прекалено фини материи. Вълнените килими са едновременно плътни и издръжливи, но и достатъчно здрави да издържат години наред.

Вълнените килими носят повече топлина за краката

То е същото като с пуловерите, които носим през зимата. Напълно логично е пуловерът от естествена вълна да ни топли повече, отколкото този от полиестер. При вълнените килими ефектът върху краката ни – дори босите – е подобен. Вълната затопля подовата настилка бързо и задържа за максимално дълго време топлината. А и ние е толкова по-спокойно да знаем, че детето седи не просто на килим, а на такъв от вълна, когато си играе на земята с кубчетата или любимите си кукли.

Вълната носи усещане за домашен уют

В крайна сметка, освен да топли, килимът е създаден и да създава определена атмосфера в домашната обстановка. Трудно е да си представим как наличието на вълнения килим не може да омекоти твърде „студения“ или скучен интериор. Напротив – в много случаи този декор раздвижва интериора и му придава особено чувство на комфорт и сантиментална романтика вкъщи.

Вълнените килими са лесни за поддръжка

Всъщност, нека започнем от факта, че вълната по принцип се замърсява по-трудно от останалите характерни за килимната индустрия материали. А дори това да се случи, както и при редовното почистване на дома, няма нищо сложно в това да освежите килима от вълна. Единственото нещо, което трябва да запомните, е да не използвате твърде абразивни перилни средства.

За да изберете перфектния вълнен килим и за своя дом, съветваме ви да надникнете тук: https://www.kamko.bg/category/podovi-nastilki/kilimi/vylneni-kilimi/ .

Facebook Twitter Google+

0 Коментара