Пирин е една от най-прекрасните и магични планински масиви в България. Тя е популярна и обичана туристическа дестинация. И макар че обикновено, когато кажем почивка в Пирин, първата ни асоциация е свързана с модерните спа хотели Банско, истината е, че в този регион можете да намерите много повече от ваканция в луксозна обстановка, с традиционна таверна и голям вътрешен плувен басейн.

Ако смятате да посетите района на Пирин, задължително се осведомете предварително за неговите красиви дестинации. А на ентусиастите сред вас дори препоръчваме да си направят план график и карта с маршрути. Ще се изумите колко много красоти и атракциони могат да се посетят и видят в Пирин планина и често дори едноседмична отпуска не стига да им се насладите на всички.

Все пак, ние разполагаме с няколко топ предложения, които в никакъв случай не бива да пропускате. Ето ги и най-интересните и впечатляващи според нас  забележителности около Банско и Разлог, където на практика са концентрирани повечето хотели, комплекси и къщи за гости в Пирин.

Църква Света Троица

Тя се намира в централната част на Банско, сгушена между основните и калдъръмени улички, по които също си заслужава да направите една приятна следобедна разходка. Дълго време, между другото, църква Света Троица е била най-голямата в България. Тя е дело на местния търговец Лазар Герман и се смята за един от символите на Възраждането. Все още в нея, могат да се видят икони и кръстове от онова старо време.

Къщи-музеи, които да не пропуснете

Става въпрос за Къща-музей Никола Вапцаров – родната къща на любимия български поет, свързван винаги с морето и моряците – и Къща-музей Неофит Рилски, в която ще намерите част от вещите и духовното наследство на един от най-видните местни възрожденци. Двете къщи-музеи се намират в град Банско, в близост до споменатата вече църква Света Троица.

Посетителския център Национален Парк Пирин

Защо ви пращаме там? Много ясно, че за да ви запознаят в детайли с най-красивите кътчета на региона, в който се намирате. В това прекрасно място още по-прекрасните служители ще ви дадат много идеи и вдъхновение къде да отидете на излет, на пикник с децата или на преход с най-запалените по катеренето и еко пътеките в компанията.

Байкушевата мура е винаги първа в списъка с пирински препоръки

Вероятно още от Посетителския център Национален Парк Пирин ще ви упътят към този природен феномен. Става въпрос за най-старото иглолистно дърво на територията на страната ни. Според учените той е на повече от 1300 години. Кръстено е на местния лесовъд, който е бил много запален по горите в Пирин и идва до мястото на мурата, за да я изследва и опише. Байкушевата мура се намира в района на хижа Вихрен и до нея се стига по стара, но стабилна метална стълба. Районът е прекрасен за фотосесии!

Безименният град

Ако обичате мистериите и историята, задължително посетете това място. Това е само нарицателно обаче и то обозначава една местност, в която наскоро откриват древен град. Всичко се случва, когато започват възстановителните работи по параклиса в Свети Никола – името на друга природна местност с прекрасна природа. По време на строителната дейност работниците намират храм некропол и още много древни останки, които можете да видите и до днес.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара