Тя е синоним на носталгичната и изпълнена с копнеж фадо музика! Самата тя твърди, че дължи световната си слава на искреността – пее от цялото си сърце и душа, показва открито емоциите си и се стреми да срещне погледа на всеки човек от публиката. На 24 март в зала 1 на НДК най-известната португалска певица в света Мариза ще представи последния си двойно платинен албум Mundo.

mariza2

„Участвах във всеки етап от творческия процес. Обичам всичките си албуми до момента, защото са направени с много любов. Но сега съм убедена, че това е най-добрият, който съм правила в цялата си кариера“, споделя певицата. Албумът излезе миналия октомври и върна Мариза в звукозаписно студио след 5-годишната почивка, която посвети на малкия си син.

През есента Mundo получи номинация за Латино Грами в категорията „Най-добър португалоезичен съвременен поп албум“, но вместо него беше предпочетен Tropix на бразилската певица Céu. Проектът на португалската фадо певица, с 14 завладяващи песни е продуциран от испанеца Хавиер Лимон, който стои и зад албума ѝ Terra от 2008 година.

Сочена за наследница на великата Амалия Родригеш,

Мариза разчупва стереотипите за класическата фадо певица със своята ултра модерна къса прическа и атрактивен стил. Призната за посланик на португалската култура, тя увеличава почитателите на традиционната музика по целия свят с всяко свое турне.

mariza1„С годините все по-силно усещам отговорността, когато съм на сцената пред публика. Пея с мисълта, че това може да бъде последният ми концерт – давам всичко от себе си и се старая да надмина собствените си граници, за да бъда все по-добра“, споделя Мариза, която прави по 80 концерта на година, съвместявайки пеенето с новата си роля на майка.

 

В колекцията си от награди тя има почти всичко. През 2016 година печели приза „Най-добър артист” на британското музикално списание Songlines и признанието за най-успешно турне в категория World Music в САЩ. Мариза получава наградата на Executivа Magazine за една от 20-те най-влиятелни жени в Португалия. Инициативата има за цел да засили вниманието към жените, оказващи положително влияние върху съвременното общество.

Киноманите помнят Мариза и от участието във филма на испанския режисьор Карлос Саура „Фадо“ (2007г.), където най-популярната португалска певица на нашето време разкрива драматичния си талант.

Кралицата на фадото разказва, че преди 20 години тази специфична музика можела да се чуе единствено на избрани места в традиционните португалски квартали. „Трябваше да отидеш на определено място, в конкретно заведение, за да може да чуеш нещо от тази изключително богата музика.

А днес имаме дори музей на фадо!

Има и учители, които те учат как да пееш и композираш“, разказва с радост певицата и допълва: „Тази музика винаги е била жива в Португалия, но сега най-сетне може да диша свободно!”

Самата Мариза принадлежи към артистите от „старата школа“, които усвояват фадо като устна традиция. Музикантите като нея са получавали знания единствено гледайки другите изпълнители. „Нямам музикално образование, по мое време нямаше училища и консерватории – научих всичко на улицата“, споделя открито тя. Израснала в живописен традиционен квартал, когато е на пет годинки чува за първи път краля на фадото Фернандо Маурисио, който често пеел в таверната на родителите ѝ. Постепенно започва да се увлича по традиционните изпълнения и сама започва да разгадава тайната, предавана през поколенията.

mariza8

Първият ѝ албум Fado em Mim излиза през 2001 г. Замислен като съкровен подарък за бащата на Мариза, проектът донася голяма популярност на певицата с над 100 хиляди продадени копия. По време на Световното първенство по футбол в Южна Корея и Япония през 2002 година тя

изпълнява химна на страната си преди мача

на националните отбори на Португалия и Южна Корея. Сред най-известните колаборации на Мариза е изпълнението на A Thousand Years в дует със Стинг за Олимпийските игри през 2004 година в Атина. „Беше страхотно, че имах възможността да преведа текста и да го изпея на потругалски“, спомня си тя.  През 2009 година Мариза прави дует на парчето Again, заедно с рок величието Лени Кравиц на негов концерт в Лисабон.

След концерта в София през март, Мариза ще посети Унгария, Обединени арабски емирства, Германия, Люксембург, Белгия и Швейцария. За концерта ѝ в Хамбург в средата на април, билетите са отдавна разпродадени.

Фадо

Фа́до – на португалскиfado, произхожда от латинската дума fatum — съдба. Същността на този музикален жанр често се изразява с непреводимата дума saudade, съчетаваща в себе си понятия като носталгия, несподелена любов, самота, носталгия и копнеж по непостижимото.

Счита се, че фадо окончателно се оформя като музикален жанр в началото на XIX век с два основни центъра  – Лисабон и Коимбра. В столицата фадо първоначално се е изпълнявало в таверните на бедните квартали като Алфама и Байро Алто. Предпочитаният акомпанимент на песента е шестструнната португалска китара, която подсилва настроението на песента.

Но както и при джаза, яркият музикален стил започва да привлича все повече представители от висшата класа и аристокрацията. В текстовете и до днес се използва сюжетът за невъзможната любов, вдъхновен от градската легенда за прочутата фадо певица Мария Севера, която се влюбила в богат граф.

mariza7

За разлика от столичния, коимбренският стил е тясно свързан с местната академична традиция, затова фадото там се нарича още „студентско“ и се изпълнява предимно от мъже. Текстовете са по-оптимистични и закачливи, музиката е по-динамична. В Коимбра фадо се използва и за серенада пред дома на любимата. В знак, че посланието на влюбения мъж е прието, девойката запалвала свещ зад пердето на прозореца си.

При управлението на диктатора Салазар (1932-1968) в Португалия се отварят специални ресторанти за туристи, в които се изпълнява фадо. Истинското популяризиране на жанра обаче започва с разпространението на радиото и телевизията и песните на „кралицата на фадото“ Амалия Родригеш (1920-1999). Уникалният ѝ музикален талант отваря пътя на традиционния жанр към международната сцена. В песните си Аманда често използва стиховете на най-талантливите португалски поети като Луиш де Камойш, Давид-Морао Ферейра, Фернандо Песоа и Алейшандре О’Нийл. Когато умира, хиляди почитатели се стичат по улиците на Лисабон, за да изразят любовта и почитта си към нея. Днес португалците с огромна симпатия наричат Мариза „преродената“ Аманда Родригеш.

Всеки, който иска да послуша фадо на живо, трябва да отиде в някоя от многобройните Casa de Fado (фадо къща) в Лисабон. В някои заведения фадо се изпълнява от професионални, школувани музиканти по предварително установен репертоар. На други места предимството се дава на любителите фадисти и емоцията от моментната импровизация.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара