„Златката, наричана още Евразийска златка (Martes martes), е дребен хищник от семейството “Порови”. Тя има стройно и гъвкаво тяло с дълга рунтава опашка…”

Тя е изключително готина. Хваща окото и не го пуска. Предимно руса, тук-там с червени кичури. Краката й са всичко онова, което моите не са били и в най-смелите ми надежди. Задник практически няма. Всичко останало е бюст, устни и виртуозен грим.

Дори в магазин за хранителни стоки тя се държи като на входа на нощен клуб – очаква и изисква да бъде забелязана. Успява. Младостта й си личи отдалеч и обещава много. В погледа й има отблясъци на мръсни фантазии. Видимо няма сериозни ангажименти, освен към маникюристката си.

Любов не я терзае. Нищо не я терзае. Амплитудата на емоциите е твърде скъсена – спестява си разочарованието от скандал с гаджето с лекотата, с която лепи счупен нокът. Не е задължително глупава – би било твърде лесно, ако е така. Вероятно има умерено чувство за хумор, задължително се е научила да изслушва, може би има качества, за които не подозирам.

Не я познавам, но се страхувам от нея. Зная какво може да постигне – виждам го в семействата на познати, близки и далечни, с които сме на една възраст. Опасните 40 на мъжа идват, при някои вече си отидоха, а заедно с тях – два куфара, банкови карти и семейното спокойствие.

Златка нехае.

Златка е удобно име – то вече получи своята функция на обществено признат етикет през миналата есен. Заради две бивши девойки, носещи това име – палавницата от Острова на изкушението и плеймейтката на 2009-а, „Златка” се превърна в термин.

Златка е кошмарът на съпругата. Тя идва ненадейно, без да е обявила война, се оказва в средата на чуждата територия. Докато инстинктът ти подсказва едва-едва, че се задава неприятел, тя вече гради крепости – смята да се заседява. Основното й качество – не й пука за нищо. Може би именно то се оказва дяволски привлекателно за мъжа в неговата критическа възраст. В момент, когато поне от 10 години той е глава на семейство, носи отговорност, има задължения, график и данъци, се появява тя – малка, свободна, безгрижна.

Тя носи онази изкушаваща глътка свобода, която напълно замъглява мъжкия поглед. Не му досажда с проблеми от семейната кухня, не го товари с допълнителни задачи покрай общи деца, спестява му нерви. В същото време го дарява с възторжен секс и приема със сладка благодарност скъпите му подаръци.

Затова разбирам откъде мъжът намира мотивация да излезе от коловоза си – твърде силно е изкушението да изпиташ нещо извън стереотипа на семейната идилия. Особено във възраст, в която не мисленето определя поведението, а хормоналният хаос в тялото.

Когато преди половин година семеен приятел напусна жена си след 11- годишен брак, поотраснал син и освободен от кредити апартамент, бях убедена, че сме свидетели на кратка криза и всичко ще приключи до края на лятото. Излъгах се. Умът ми не побираше какво може да предизвика подобна трансформация у 39-годишен мъж, който едва ли не до вчера е изглеждал влюбен в собствената си съпруга. Бях готова да се закълна, че добре се забавляват заедно – не бяха се предали на статуквото „най-добре да си останем вкъщи…” Той има добре платена и престижна работа, тя можеше и да не работи. Но го правеше – за собствено удовлетворение.

Изглеждаха щастливи

Появиха се клюки, примесени със съчувствие. Тя разбра подробности за връзката и онемя, когато осъзна, че противничката е двойно по-млада. Въоръжи се с търпение, но с настървение разби паролата на пощата на мъжа си, за да се самобичува с откритието за откраднатата й страст. Когато Малката – типична кандидат-Златка на ненавършени 20, би отбой, съпругата опита дори да утешава нараненото его на мъжа си. Изчете гигабайти информация в интернет за критическата възраст при мъжете и сигналите, които те подават при приближаването й. Разбра, че отдавна малки, но многобройни лампички са светели в червено, но никой не е обърнал внимание.

Вярно се оказа, че мъжете не порастват – само играчките им стават по-скъпи. В месеците преди Златка нашият човек бе изпадал в кризи на самосъжаление, следвани от дни на еуфория и бе пръскал хиляди за глупости. Купи си кола, смени я с по-скъпа, пропуши пури и проноси лачени обувки. Купи си I-phone, I-pod и домашно кино за квартирата, в която се изнесе. След първата му Златка му се усладиха връзките без ангажимент. Сега е от най-свободните мъже, които познавам.

Жена му си даде сметка, че спасение от мъжката изневяра не може да се гарантира. Човек единствено може да се надява да го отмине тази горчива чаша. И като при туморите е спасително важно да правиш профилактика. Знанието за опасността е просто начало на решаването на проблема. А откриването на форми на защита си е индивидуално решение.

Така у нас дойде Златка 3.0.

Мъжът ми си я купи – твърдеше, че ще я вземе на добра цена. Тя е лаптоп на Apple с 13-инчов екран. Протестирах – вече имахме един, окупиран от децата. Той ми опонира, че я взима не за удоволствие, а за офиса. Мусих се, защото… умея да се муся срещу харчове. В това съм добра. Признах обаче, че действително му върши страхотна работа. Радва се на приложенията й като първокласник на телефон с камера. Не спира да я хвали – нямал проблеми с вируси и пр. срамни болести по компютрите. Когато работният му ден приключи, Златка 3.0. се настанява в семейното легло за един филм време.

Тази машинка е една изпълнена приумица на моя мъж. За него опасните 40 наближават, а с тях и моите опасения растат. Нямам намерение да се вторачвам с подозрение във всяка следа от чуждо присъствие, нито да следя маршрута му на връщане от работа. Твърде, твърде далеч съм от подобна идея. Животът ни е доста разнообразен и смятам да го поддържам такъв, доколкото зависи от моите идеи и добро разположение на духа.

Но пък ако от такъв профилактичен цяр като нашата Златка 3.0. зависи относителното домашно спокойствие, ще отида и по-далеч.

Ако поиска чантичка, ще й купя.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара