Сара Авънт Стоувър е вдъхновяващ оратор, преподавател, ментор, основател и директор на The Way of the Happy Woman. Едва навършила двайсет години, Сара е изправена пред сериозна заплаха за здравето си и се мести в Тайланд, където започва нейното цялостно оздравяване и духовното й пътуване през Азия.

В книгата си „Чуй своето тяло. Наръчник за всяка жена“, която излезе в България с логото на ИК „Кръгозор“, тя споделя наученото, за да помогне на жените да заживеят в хармония със себе си, с природата и със заобикалящата ги среда. Да забавят темпото, да се синхронизират с циклите и ритмите на природата, да започнат живот отвътре навън чрез подбрани според всеки сезон лесни йога практики, медитация и начин на хранене.

Авторката съветва читателките да не следват задължително всяка стъпка в книгата, а да прилагат само нещата, които са подходящи за тях. Да не се стремят да бъдат перфектни, а да се приемат такива, каквито са и да обичат себе си.

Много хора търсят, говорят и пишат за щастието. Как се вмествате в тази тема? Какво е вашето определение за щастие?

Спомням си, че като малка всяка година духах свещичките върху тортата. Единственото ми желание беше: „Да бъда щастлива“. Този копнеж е типичен и присъщ за човешкото съществуване, защото щастието е нашето естествено състояние. А всички мечтаем да се завърнем към същността си, към това, което сме в действителност. Ние, жените, кърмим децата си и затова сме свикнали да правим околните щастливи. Но много от нас израстват с идеята, че щастието се крие в начина, по който изглеждаме, в това колко тежим, за кого сме омъжени и колко печелим. В преследване на  подобни идеали ние непрекъснато се стремим да бъдем по-добри, по-млади, по-слаби, по-красиви. Тези усилия обаче ни причиняват единствено страдания. Щастието, за което става въпрос, произтича от убеждението ни, че само някой друг или нещо друго могат да ни направят щастливи. Всъщност ние сме единствените, които могат да направят това. Да правим себе си щастливи, е ежедневно занимание, практика, на която трябва редовно да се посвещаваме. Жените трябва да знаят, че заслужаваме да бъдем щастливи, заслужаваме щастието да бъде наш приоритет. То стига до нас непринудено и напълно естествено чрез начина, по който изживяваме всеки момент от деня. В това няма нищо мистериозно или магическо. Щастието е достижимо, естествено и осезаемо.

До написването на „Чуй своето тяло. Наръчник за всяка жена“ са ви довели лични преживявания. Как се роди идеята за книгата?

Като втора по възраст от четири сестри и студентка в най-горен курс на женския колеж „Бернард” в Ню Йорк достигнах кризисна точка през 1999 г., когато осъзнах, че нямам представа как да бъда жена. Не разполагах с модел за подражание. Това състояние ме доведе до диагноза на ранен стадий на рак на маточната шийка. Този предупредителен сигнал ме накара да се вгледам в себе си – в моите неизживени и неизразени емоции, в хранителните разстройства, в нередовния цикъл и ниското ми самочувствие. Малко след това отидох да работя в Тайланд. Там се отдадох на техники и на начин на живот, които ми бяха необходими, за да се излекувам: йога, будистка медитация, програми за детоксикация и традиционна китайска медицина. Запознах се е с учителки и наставнички, на които се възхищавах и от които можех да черпя знания. Здравето ми постепенно се подобри и се почувствах по-щастлива. Започнах да се превръщам в жената, която винаги съм искала да бъда. След това започнах да преподавам йога по света, срещах се с жени, преживели страдания подобни на моите, и вече притежавах мъдростта и ресурсите да им помагам. Книгата „Чуй своето тяло“ представлява връхната точка на всичко, което съм научила и преподавала на безброй жени по света през последните дванадесет години.

Всичко това звучи вдъхновяващо, но както знаете, жените днес са изключително заети със семейство, кариера и приятелски връзки. Не всеки може да отиде да живее в Тайланд. Вие чертаете план за живота на една жена в рамките на година. Могат ли читателките да намерят време в натоварения си живот за препоръчаните от вас практики?

Не обичам да захаросвам нещата. Пътят е прост, но не означава, че е лесен. Жените трябва да намерят сили и воля да се изправят срещу самите себе си, за да видят и да почувстват онази част от себе си, от която са се отвърнали. Трябва да призоват загубеното да се върне у дома. Така че, на първо място, жената трябва да иска да започне това пътуване. Да повярва, че заслужава да бъде щастлива, да се превърне в жената, която винаги е мечтала да бъде. Веднъж набелязала това за свой приоритет, тя винаги може да намери време. За някои жени това означава да се събуждат с десет минути по-рано, за да медитират преди ставането на децата. За други – да гледат телевизия един час по-малко или да изключват компютъра тридесет минути по-рано, за да имат време за упражнения, час по йога, за готвене на вкусна храна или писане в дневника си. Забележете кои от нещата, които правите, ви отдалечават от самите вас. Изхвърлете ги от графика си и ги заменете със занимания, които ви помагат да достигнете себе си. Просто е. Но повтарям, просто не означава лесно. 

Пишете за биологични ритми и цикли. Каква е тяхната връзка с щастието?

Съвременното общество се е отчуждило от природата. Онези от нас, които живеят в големите градове, в продължение на месеци не са се разхождали в гората и не са дишали свеж въздух. Заради електричеството цикълът ни за заспиване и събуждане вече не зависи от слънчевата светлина; менструалният ни цикъл вече не отразява намаляването и увеличаването на Луната. В крайна сметка ние сме деца на природата. А за жените тази връзка е от особено значение. Като център на семейството и на общността ние пазим свещения баланс във всичко. Телата, емоциите и духът ни са изключително чувствителни към ритмите на живота. Но ние сме забравили този факт и така си причиняваме страдание. Губим съня си, разболяваме се, не можем да имаме деца, образуваме маточни фиброми и кисти и други. Ще ни излекува връщането към природните ритми такива, каквито живеят в телата и сърцата ни. В по-широк аспект това може да излекува и света. Не е добре да препускаме в галоп ден след ден. Нуждаем се от циклите на цъфтене, съзряване, упадък, смърт и прераждане. Необходим ни е целият цикъл на живота, за да познаем истинското щастие, което ще се вкорени в нас. Светлината е обратната страна на тъмнината. Раждането е обратната страна на смъртта. И щастието е обратната страна на скръбта. Едното не може да съществува без другото.

В книгата са представени различни елементи – йога, медитация, кулинарни рецепти, разпределени по сезони. Защо комбинирахте всичко това? Каква е целта ви?

Целта е да заживеем отвътре навън. Ние се нуждаем от техники и практики, които да ни свържат с нашия вътрешен свят, които да извадят живота ни отвътре навън, и да пропуснат живота отвън вътре. Йога и медитация са практиките, които ни свързват с вътрешните ни светове. Ние преживяваме себе си като нещо повече от мисли, житейски роли и действия. Научаваме се да се доверяваме на телата и на интуицията си. Нуждаем се от питателна храна, която да снабдява тялото с веществата, от които то се нуждае, за да се лекува и да расте. Когато всички тези неща са съобразени със съответния сезон, те ни свързват с променящите се ритми на Земята, на нашите сърца и с промените в живота ни. По този начин ние усещаме връзката със себе си и с живота като цяло. Започваме да се доверяваме на промените и се ръководим от вътрешен компас (а не от това, което другите изискват от нас).

Кои според вас са най-големите предизвикателства, пред които са изправени жените днес, и какво е тяхното влияние?

Без съмнение на първо място е стресът. Стрес в резултат на твърде много работа и недостатъчна почивка. Стрес от вредните вещества във въздуха, в храната и водата; стрес от отричане на емоциите или обратното – от неумело боравене с тях. Всичко това отслабва връзката ни с духа. Наводнява телата ни с хормони на стреса като адреналин и кортизол, които извличат жизнените сокове от клетките и ни карат да се чувстваме изтощени, изчерпани и в крайна сметка – болни. Доколкото е възможно, трябва да елиминираме стреса от живота си и едновременно с това да открием нови начини да се справяме със стресиращи фактори, които не можем да избегнем.

Какво задължително трябва да знае модерната жена, за да бъде здрава и щастлива? 

Вие заслужавате да бъдете щастливи отвъд най-смелите си мечти. И вие сте единствените, които можете да изградите това щастие – не рицар в лъскави доспехи, печеливш лотариен билет или вълшебно хапче. Забавете темпото, опростете нещата, правете по-малко и свалете гарда. Трябва да искате и да получавате подкрепа. Отговаряйте по-често с „Не“, за да кажете „Да“ на себе си.

Всичко е в онези тихи обикновени моменти, в които наистина ще се срещнете със себе си. Изживявайки всеки сезон от вашия живот с достойнство и елегантност, вие ще откриете истинската сила да бъдеш жена. Да направите себе си щастливи, не е проява на егоизъм, а е най-алтруистичният акт, който можете да извършите.

Защо адресирате книгата към жените? Могат ли и мъжете да научат нещо от нея?

Мъжете със сигурност могат да се възползват от нея и ги приканвам също да я прочетат! Избрах да се обърна конкретно към жените, защото зная, че те са движещата сила в семейството и общността. Ние от древността олицетворяваме огнището. Поставяме храната на печката и каним всички да се нахранят – независимо дали с ястия, или с информация. Ние се променяме, лекуваме се сами и не можем да не споделим това с хората, които обичаме. Предаваме доброто нататък. Така се случват истинските промени. А няма нищо по-вдъхновяващо и убедително от жена, изпълнена с живот, жена, която се чувства удобно в кожата си и сияе.

Източник: Newworldlibrary.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара