Някои гладуват, за да отслабнат, други – за да се лекуват. Последната мода сред диетите се нарича интермитентно гладуване, което означава хранене във времеви прозорец от 8 часа и 16 часа чист пост, по време на който не се приемат никакви храни. Какво се случва с тялото ни тогава?

Намалява захарта

Първите часове на глад са доста нормални за повечето хора, тъй като тялото преминава през редовния процес на разграждане на гликогена и съхраняване на глюкозата като гориво за енергия. Обикновено около 25% от това гориво отива право в мозъка ви, докато останалите поддържат червените кръвни клетки и мускулите.

Кетоза

След 5-6 часа, в зависимост от нивата на кръвната захар, ще достигнете етапа на кетоза – метаболитно състояние, през което енергийните ви нива се поддържат от кетони в кръвта ви. Това е процес на разлагане на мазнините, тъй като разградените мазнини водят до кетони.

Това е моментът, в който започва истинското гладуване. Това състояние може да бъде постигнато и като останете на кетогенна диета, която се основава на диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати.

Понижаване на холестерола и пикочната киселина

По време на процеса на кетоза ще се случат няколко важни неща: тялото ви ще освободи холестерола и пикочната киселина в кръвта, което е част от процеса на детоксикация в организма.

По време на този етап може да се появи главоболие, замайване, умора, кожни обриви, мускулни болки и болки в ставите в редки случаи. В края на този етап болката ще намалее и кръвното налягане ще спадне. Процесът на калциране, холестеролът и мукоидната плака ще бъдат намалени.

Почивка за храносмилателната система

Тъй като приемът на храна е намален, храносмилателната система може да си почине. Но тъй като храносмилането отнема време, никога не спира напълно при интермитентно гладуване – само по време на продължително гладуване.

Емоционален детокс

След първите 6 часа на гладно ще се почувствате гладни и може би дори претоварени. Това може да предизвика някои емоции като гняв, чувство на неудовлетвореност или тъга. От решаващо значение е да се справите с тези емоции, тъй като те идват, за да си припомните, че има напълно логична причина за постенето ви.

Опитайте се да медитирате или да се концентрирате върху нещо друго освен глада. Фокусирайте се върху дейност, която не изисква много физически усилия.

Ползите от глада

  • Идеален инструмент да контролирате теглото си.
  • Добър начин да нормализирате инсулиновата чувствителност и в резултат да предотвратите диабет тип 2.
  • Гладуването нормализира нивата на грелин (хормона на глада) и помага да „дисциплинираш глада си“.
  • Понижава нивата на триглицеридите, намалява риска от сърдечни заболявания.
  • Може да забави процеса на стареене.
  • Може да помогне при кожни заболявания.
  • Помага за нормализиране на храносмилателната система.

Източник: Bright Side

Facebook Twitter Google+

0 Коментара