И тази година фондация „За храната“ и Food Revolution Bulgaria организират Ден на хранителната революция – на 18 и 19 май. Причината: България е на челните места в Европа по затлъстяване на децата, а в детските градини и училищата все още се сервира некачествена, непълноценна и лошо приготвена храна, разказва посланикът на Food Revolution Маги Пашова.

Food Revolution Day се провежда всяка година в над 120 страни по света по инициатива на Джейми Оливър. Идеята на събитието е под формата на здравословни кулинарни работилници и медийни проекти да достигне до максимално много родители и деца, за да ги вдъхнови и мотивира да предпочитат истинската храна пред захарта и боклуците в лъскави опаковки, като в същото време посочва слабостите на системата и настоява за адекватни законодателни промени.

Денят на революцията в храненето 2018 г ще протече под мотото “Повече пресни плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар.” Въпреки формалните препоръки за здравословно детско хранене, заложени в министерските наредби, в българските учебни заведения децата ядат много тесто и захар, и недостатъчно плодове и зеленчуци.

Съгласно чл.10, ал.1 на Наредба 6 за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения, децата на възраст от 3 до 5 години трябва да получават най-малко 300 грама плодове и зеленчуци дневно, а тези на възраст между 5 и 7 години – най-малко 350 грама.

Нека видим няколко примерни менюта на детски градини, избрани случайно и публикувани в интернет:

Закуска: Макарони с масло и сирене
Подкрепителна закуска: Плод
Обяд: Супа от свинско месо, Боб яхния, Кисело мляко, Хляб “Добруджа”
Следобедна закуска: Сандвич с масло и конфитюр, чай

Закуска: Сандвич с масло и маслини, чай с лимон
Подкрепителна закуска: Плод
Обяд: Таратор, Кюфтета по чирпански, Плод, Пълнозърнест хляб
Следобедна закуска: Кекс, айрян

Закуска: Макарони със сирене, масло и захар
Подкрепителна закуска: Плод
Обяд: Супа точпета, Яхния от грах, Пълнозърнест хляб, Млечен кисел
Следобедна закуска: Кекс Ванилия, айрян

Закуска: Сандвич Родопска закуска, чай с лимон
Подкрепителна закуска: Плод
Обяд: Таратор, Пилешко месо с ориз, Салата от бяла ряпа и морков, Пълнозърнест хляб, Плод
Следобедна закуска: Сандвич с халва и масло, фреш

Закуска: Сандвич с масло и кашкавал, чай
Подкрепителна закуска: Плод
Обяд: Таратор, Муска, Плод
Следобедна закуска: Бисквитена торта, айрян

Закуска: Сандвич с масло и маслини, чай с лимон
Подкрепителна закуска: Ябълка и пълнозърнест хляб
Обяд: Млечна супа с грис и сирене, Кюфтета по чирпански, ябълки
Следобедна закуска: Кисело мляко с бисквити и конфитюр

Тенденцията е ясно очертана и повсеместна: много тесто и захар, малко плодове и зеленчуци.

От препоръчителните 300 – 350 грама пресни плодове и зеленчуци на ден, в горните менюта трудно се нанасят повече от 100 грама.

От институците твърдят, че наредбите се базират на препоръки за целодневно детско хранене, а децата не прекарват цял ден в детската градина/училище. Следователно, каквото не получават там, трябва ние да им го осигурим вкъщи.

Теоретично е така, но на база горните менюта, на детето му остава само една вечеря вкъщи и с тази вечеря трябва да компенсираме останалите 200-250 грама пресни плодове и зеленчуци, които не е получило в детската градина.

Всеки родител, хранил дете, отлично знае, че ако на всички останали хранения то е яло макарони, кус-кус, хляб, кекс и бисквити, на вечеря няма да яде настъргани моркови, задушени броколи, супа от тиквички или спанак на фурна.

Ние изпращаме децата си в детската градина и в училище, за да учат! И ако там им се предлага тесто и захар, те научават това. Едно ядене вкъщи на ден не е достатъчно, за да изгражда навици и нагласи.

Идеята на тазгодишната кампания е децата да виждат и опитват пресни плодове и зеленчуци, поднесени по атрактивен начин. Да научават повече за полезните им свойства. Да участват в приготвянето на различни рецепти.

Повече за Деня на революцията в храната можете да прочетете ТУК и ТУК.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара