Един ден се събуждаш на 29 и осъзнаваш, че докато през последните десет години си рушила джендър стереотипите, новите момичета умишлено ги заковават на мястото им. Новите момичета имат страхотен план за живота си – да се любуват на маникюра си, докато си чакат талиателите с манатарки, които някой друг ще плати. И един ден да родят. Разбира се, от любов. Застрахована и снабдена със съвършени амортисьори за дълъг експлоатационен срок.

Снимка: Георги Панайотов

За място в красивата вселена на мъжките списания се борят четири типа жени: позабогателите поулегнали хубавици, които се снимат, за да refresh-нат имиджа си на желани мадами; търсещите някакво горещо преживяване „работещи момичета” (които въпреки името си не са проститутки); средностатистическите девойки, които не знаят точно какво искат, но са готови да се разголят пред обектива за пет минутки слава; и съвсем не на последно място – най-обиграните – гладните за лъскав и лек живот гаджета, обикновено ъпгрейднати със силикон, екстеншъни и цветни лещи, за които появата в такова списание означава мигновено вдигане на цената на пазара на мъжко-женския обмен на блага.

Поразително е все пак колко настървена става всяка мадам – независимо от коя от изброените категории е, – когато около нея се появи фотографът. Обърни внимание как в заведение, пълно с футболисти, момичетата са готови да увиснат на светещите дискоболове, за да привлекат погледите на “звездната“ компания. Същото е и по време на конкурса за най-хубаво разголено момиче, който снимаме – на 80% от финалистките

им иде да си разкъсат блузките на мига,

само и само за да получат по-специалното одобрение на фотографа, от когото зависи колко добре ще се получат… Не можеш обаче да разпознаеш кандидатките за някой заможен стопанин по това коя колко плът е готова да покаже – някои момичета наистина ексхибиционират само за удоволствие. Но веднага можеш да ги разпознаеш по жестовете. Те флиртуват дори с образа си в огледалото. Позират още преди началния гонг. Усмихват се механично на всички и мяукат по един и същ начин по телефона на няколко различни позвънявания.

Докато правят прическата й за фотосесията, 22-годишната Петя показва чисто новите си леко криви гърди, вирнати толкова високо, че

белезите под тях зеят като злокобната усмивка на То

То ми се привижда толкова често, че този път не се сдържам и питам девойката защо се е обезобразила така. На което тя съвсем логично отговаря: „Защото няма мъж, който да не се загледа по момиче с дълги крака, малко дупе и големи цици“… Опитвам се да вкарам някаква мъдрост за пред момичетата, които мълчаливо завиждат на силиконовото й подобрение, казвайки, че напоследък този фетиш е толкова мултиплициран и унифициран, че ще загуби влиянието си върху мъжете. Тя ми хвърля снизходителен поглед и продължава да се любува на отражението си в огледалото. При появата на фотографа захаросва гласчето си и му обяснява колко се радва, че ще “снимаме“, защото искала да изненада едно ново гадже:

“Като ме види в списанието, ще стане още по-щедър…“

“Щедър“ е сред основните думи в речника и на останалите момичета, които се борят за „златната топка” – в случая за корицата на списанието, на която ще блесне победителката от конкурса. “Щедър“ обикновено служи за обяснение на “стойностен“. Така казва 20-годишната Рали от Разград, която има още точно три задължителни изисквания към евентуалните си „стойностни“ гаджета: “1) да са се реализирали в професионален план; 2) да са по-добре финансово осигурени от мен, за да нямат комплекси на това ниво; 3) да са компетентни по много въпроси, за да имам какво да науча от тях“…

Къде се обърка всичко?

Когато бях малка, баща ми ме научи на съучастничество. Да поправям разни неща, да спя набързо, да ловя риба, да се интересувам от научна фантастика, да бия на табла, даже да ритам. Винаги съм се чувствала толкова удобно и сигурно в мъжкия свят, че никога не ми се е налагало да се набутвам в него с някакви феминистки изцепки, разбутвайки мъжете с лакти. Мъжете са ми приятели от казармата (а приятелките, които все пак имам, са също толкова оправни, когато стане дума за чукове и триони). Затова и последното предимство на всеки мъж, попадал в колонката на специалните, е било финансовото му превъзходство. Наред с изобилието от всевъзможни знания в главата му. Със свръхумните мъже, от които “имам какво да науча“, предпочитам да си пия бирата някъде навън. А и след няколко смехотворни грешки с „много големи пичове“ днес вече знам, че най-важното е с човека до мен да правим нещата заедно – независимо дали ще пускаме пералнята, или ще си делим сметката за пицата в два през нощта. Да сме партньори в истинския смисъл на тази иначе малко академична дума. Предполагах, че така си представя идеалната връзка всяка възпитана от живота жена, нежният “женски герой“, в когото припознават непоносим конкурент само мъжете с оспорвана мъжественост.

20 години по-късно обаче

новите момичета осъзнаха, че е по-удобно

да запазят мястото си на по-слабите. Те може и да чували за Питагор, но не са чували за Хипатия. Вълнува ги мъжът, когото не могат да превъзхождат, а силните жени за тях са само вещици от приказките. „През всичките тези векове жените са служили на мъжете като огледала, притежаващи омайна магическа сила да отразяват мъжката фигура в удвоен ръст”, пише Вирджиния Улф в есето си „Собствена стая.” „Именно затова Наполеон и Мусолини проповядват така ревностно посредствеността на жените, защото ако те не са такива, тогава

ще престанат да отразяват мъжете в удвоен ръст

Това отчасти обяснява колко важни са жените за мъжете. Отчасти обяснява и острата мъжка реакция към критиката на жената… Защото ако тя започне да казва истината, фигурата в огледалото ще се смали: мъжкото превъзходство ще пострада. Тогава как ще продължи той да дава преценки, да цивилизова диваците, да създава закони, да пише книги, да носи униформи, да държи речи, ако всеки ден на закуска и вечеря не се вижда поне два пъти по-велик, отколкото е в действителност… Образът в огледалото е изключително важен, защото сам по себе си той зарежда човека с енергия и стимулира нервната система. Отнемете ли го, тогава човек може и да умре – подобно на привикналия с кокаин, когато остане без него.”

Днес дори и интелигентните жени демонстрират, че толерират идеологията, оправдаваща мъжкото превъзходство. Формите на тази идеология, разбира се, са се променили, но затова, че в женското съзнание властта на мъжа остава константа, има сериозна причина. Дори аз не мога да отрека, че наивното поведение, глезеното и показването на слабост е сред най-ефективните начини

да привържеш към себе си един мъж.

С проявата на смятани за традиционно женски черти (плюс някои стандартни похвати като цупене и пърхане с мигли) засвидетелстваш възхищението си към него и му показваш, че да си мъж все още означава да си автоматично споен с понятието власт. Но ако в очите на порасналото по време на прехода поколение жени тази власт се е поизносила и те я признават, за да запазят емоционалния баланс в отношенията, родените тогава момичета не искат да детонират разклатените от феминизма ориентири – защото знаят, че поддържащата роля изисква по-малко отговорност към проекта връзка. Не че новите момичета са изпразнени от съдържание, алчни за влиянието и парите на гаджето си кучки. Би било прекалено крайно заключение. Четиригодишният ми опит в мъжко списание ми е доказал, че новите момичета са прекрасни създания със силно развита подсъзнателна страна на празни от съдържание, алчни за влиянието и парите на гаджето си кучки… Но никой не може да бъде обвиняван за подсъзнанието си.

Ела, завържи ме

Докато перфектно играят заемащите второстепенно значение, тези момичета се противопоставят на идеята за “партньорството“, утвърждавайки една контравселена. В нея най-ярките героини на родния лайфстайл – златотърсачките – са съсолидарни в тегобите си, за които говорят на език, непонятен за една жена с по-груби истории зад гърба си. Тези момичета са напълно удовлетворени от факта, че живеят в свят, в който все още има мъже, които плащат за сексуалното им присъствие. Не могат да си представят друг. Контравселената им съхранява, поддържа и възпроизвежда именно този модел – на жените, които в един момент си отварят краката за не по-малко от екскурзия в чужбина, „но, мило, хайде да не е пак в Париж, нали обеща Абу Даби…“. Те прокламират всичко онова, което мъжките момичета се опитват да съсипят с готини лафове и смели постъпки, на които истинските мъже се радват искрено.

Златотърсачките не искат да са партньори, 

защото и мъжете, в които се прицелват с чисто женските си оръжия, не го искат от тях. Следват логиката, че успоредно със стереотипа на силния мъж действа стереотипът на слабата недоволна женичка. Самодискриминират се в името на финансовото наметало, с което ще ги покрие принцът на бял кон, за когото мечтаят. Тези момичета си мечтаят да играят във филма “Ела, завържи ме“ – особено ако от шлосер (водопроводчик, зидар) накрая главният герой се окаже отегчен бизнесмен, който работи тези неща за разнообразие. Те не отричат любовта като основен аргумент за обвързване. Но тяхната любов нараства правопропорционално на превъзходството и щедростта, които избраникът им демонстрира пред тях. Изследване от 2007 г. на учени от университета в Нюкасъл доказва, че богатството е най-масовата причина жените да пожелаят да се омъжат, а миналата година германски институт потвърди това, като експериментира с 30 доброволци, на които организира срещи от три до пет минути с представител на противоположния пол. Мъжете масово се насочвали към по-привлекателните жени, а дамите – към мъжете с вид на добре платени бизнесмени. Накрая обаче учените установили, че мъжете не са толкова претенциозни, защото искали да се видят отново с 50% от жените, а жените пожелали втора среща само с по-представителната една трета от мъжете.

Теория на привличането

„Първият подарък, който ми подари моят, беше едно огромно плюшено мече“, споделя сантиментално русата Стела, вече на по-сериозните 24. От личен опит знам, че някъде на тази възраст фертилността започва да се проявява под формата на силно самонатякване за възпроизводство и затова в изискванията на тези момичета към мъжете изниква и четвърта точка: „да уважават семейните ценности“. Момичетата, които наближават 25, придобиват истерична нужда да се омъжат и да родят, но внимателно се оглеждат за съпруг, с когото предишният им стил на живот няма да бъде покътнат от сменяне на памперси, а сумата за всекидневния им шопинг ще нарасне в името на детските нужди. Затова и представата им за стабилен финансово мъж градира и ако преди са изпитвали искрена радост при вида на някой огромен плюшен хипопотам, сега одобряват по-практичните подаръци.

„И ако ще е палто, то ще е от Милано“

Ужасно. Къде отиде гушкането?, намесва се наивно редакторът, с когото работим по проекта „Мис еди-си-какво“. „Вкъщи може да ме гушка. Но с какво да ходя навън през зимата?“ Има момичета, които завоалират тези въпроси не толкова очарователно, а директно ги поставят: „Така като ме гледаш, колко ми е месечната издръжка?“ Това обаче са начинаещите златотърсачки. Те още не знаят, че все пак има и мъже, които след подобно изказване стават и те оставят да си платиш софистицираната вечеря сама. Начинаещите ангажират богатите си приятели с битовата част на нещата – в определено число от месеца изпадат в нетърпима депресия и докато се гримират нервно, набират няколко телефонни номера, за да намерят асистенти по въпроса с плащането на наема за квартирата им в центъра на София и консумативите по нея… Напредналите златотърсачки демонстрират интерес към интелектуалното си и професионално развитие толкова убедително, че така парите, които получават от мъжа/мъжете до себе си, легализират значението си. Те се

превръщат в инвестиция, а не в „такса свирка“

Истинската златотърсачка учи. Специалността й е доста модерна – например пространствен дизайн – и обикновено записва втора със също толкова претенциозно звучене. Тя не иска да използва мъжа до себе си, за да оцелява – иска да се развива и намира начин да му покаже, че благодарение на неговото съдействие от нея може да излезе пълноценен човек, който изкарва парите си сам (пък било и на ръководен пост в неговата фирма, в който не прави нищо, но получава заплата колкото половината офис). Това обаче е вътрешният аспект на привличането на богат мъж. Външната манипулация все така се гради върху класическия образец за слабия пол. „Освен да му докажеш, че благодарение на неговата мъжественост се чувстваш истинска жена, трябва от време на време да излизаш от ролята на мъркащо котенце и да показваш ноктите си“, разсъждава 22-годишната Меги, докато гълта навътре и без това хлътналия си корем и маже гърдите си с лед, за да запечата ефекта “настръхване“ на фотографската лента, понеже е убедена, че той има невероятно въздействие върху мъжката аудитория.

Златотърсачката не е сигурна, че е непременно най-хубавото момиче наоколо. Но знае, че е сексапилна по онзи неустоим начин, по който само една жена, тествала силата на кокетството върху мъжете, може да бъде. Една от участничките в предпоследното издание на „Биг Брадър”, която наскоро призна, че след еротичните си снимки е получила ужасно много предложения за ваканция в чужбина, например е съвършено доказателство за момиче, което ползва чисто “женските номерца“ в отношенията. “Играя двойни игрички – казва тя, – в леглото съм много дива и луда, а навън, когато сме в приятелска компания, съм тиха, кротка и много слушам… Понякога пък обичам да се правя на бебе, което не разбира нищо, и мъжът до мен да ме пита постоянно от какво имам нужда, какво не ми харесва, защо съм нацупена…“

Според тези момичета, ако мъжът се възбужда от хубави крака и гърди, това, което може да го държи непрестанно нащрек, е примитивно-изтънчената

формула „ласкай и обвинявай“

Едва 19-годишната Хриси признава, че дори когато няма за какво да „захапе“ гаджето си, създава повод за скандал: „Издебвам го, когато съблече ризата си, и я цапам със собствения си фон дьо тен. Когато застанеш пред него с чупка в кръста, държейки ризата с два пръста все едно е някакво отровно насекомо, можеш да се удивиш колко нелеп и объркан вид придобива той. Правиш се на сърдита, докато не получиш онези очила на „Версаче”, за които си му споменала преди една седмица… Аз ли съм виновна, че трябва да се стига до такъв цирк за някакви очила?“

В мината

Златотърсачките разполагат с финансовото досие на всеки един потенциален потребител на тялото им. Знаят в колко часа ще се появи в „Марая“, колко време ще остане, с коя от колите си ще отпраши към „Син Сити“, на коя маса ще седне там и в кой точно момент ще се окаже на границата между тотално пиян и годен за прелъстяване. Обикновено излизат в четвъртък и събота – в петък според тях можеш да попаднеш на плебеи, но не и плейбои… Ако срещата им е в 11 преди полунощ, приготовлението за нея започва в ранния следобед. А грижата за опаковката – маникюр, фотоепилация, солариум, сауна, масаж, фитнес, изправяне на косата – съвсем не значи бездействие. Всяко от тези занимания новите момичета наричат “ангажимент“. И след края на цялата програма сериозно, тържествено и уморено заключват: “Ох, колко работа свърших днес…“

Същата работа обаче са свършили още десетки момичета в клуба, в който се развива действието „забиване“. Те обикновено стоят на групички от по няколко и се забавляват фриволно, тъй като осъзнават, че мъжете с възможности обичат да преследват, а не да бъдат преследвани. „Такива се разпознават лесно – разказва ми прекрасната Ани – пушат скъпи пури, пият скоч и интимничат с момичета,

които са се снимали голи в някое списание

За жалост тези мъже стават само за представителна компания и/или за секс. Такъв мъж обича да му е трудно, въпреки че си пада по лесни. Най-важното е жената да е красива, но не и умна. Всяка седмица обяснява на нова, че иска съвместно съжителство, и я зарибява, плащайки сметката на цялата женска компания. Демонстрира близките си отношения с елита, но и се прави на тайнствен за временното момиче до себе си. Дава вид на обвързан с нея дори пред приятелите си, а после се появява с друга пред същите. Праща едни и същи SMS-и до няколко различни жени. Отвратително.“

Няма значение колко си красива и колко добре ухаеш. Винаги на сантиметри от теб

има по-красиво и по-добре ухаещо момиче,

което се поклаща хипнотизиращо и кара човека с портфейла да си го набележи за по-другия уикенд. Така прелъстяването на богат мъж се превръща от благословия в проклятие. В каквито и игрички да си се специализирала, няма как да опитомиш някой, покрай когото минават и се отъркват случайно всички момичета в клуба на път за тоалетната, ако ще тоалетната да е в противоположната посока. Можеш да разчиташ на няколко нощи с него, след които да получиш пълен комплект козметика за тяло на „Булгари“, двудневна почивка в съседен Солун, джобни за следващата седмица и обувки от новия мол – като се замислиш, все неща, които можеш да си позволиш и сама, ако отделяш малко повече време за работа. Но ако искаш да имаш собствен бутик (плюс апартамент и кола), трябва наистина не само да изглеждаш първокласно, но и да убедиш мъжа до себе си, че те бива за нещо. Истинските златотърсачки играят по правилата на покера – внимават в развитието на дългосрочния резултат, а не в печалбата от една ръка.

–––––––

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ

Момичето и магнатът

Габриела е на 23. Учи култура и изкуство в НБУ и освен като модел се изявява като стилист. Отлично възпитана, информирана, стилна и амбициозна. Нейният план се движи по идеалната формула „искам да се развия в нещо, което преди всичко ще ми доставя удоволствие, но тотално ще ме обезпечи от мъжа до мен, който е хубаво да е обезпечен вече“. Габриела вярва в любовта, но вярва и в благата, които се постигат с пари. „Доста момичета отказват да си признаят, че първото нещо, което се стремят да разберат за един мъж, е с колко пари разполага за в бъдеще. Аз не отричам това. Но искам да подчертая, че съвсем не попадам в категорията на обичайното разбиране за златотърсачка – жена, която прави всичко на всяка цена за кеш и загърбва принципите си, хващайки се с някой подплатен чичко… Аз просто следвам мечтите си, в рамките на които имам ясна идея какъв трябва да е истинският и силен мъж, способен да осигури стандарта, който заслужавам, защото вярвам в себе си. Модерната жена няма как да се задоволи с малкото. Почти всичко днес се купува с пари. Ако трябва да знам историята на Рим, е добре да видя Рим отблизо, нали?“

modelКой беше първият ти контакт с богат мъж?

Като цяло около мен се въртят предимно такива. Имах 7-годишна връзка с мъж, който не беше чак толкова богат, но междувременно в почивките, когато бяхме разделени, съм излизала с някои мъже, които мога да нарека доста стабилни.

Направи профил на стабилния мъж.

Работата ми като стилист ми помага да ги разпознавам. Някои момичета смятат, че една щампа D&G е достатъчна, за да решиш, че някой има впечатляващи възможности. Не. Момичетата, които имат план за луксозен живот, трябва да са достатъчно културни, за да разпознават символите, които характеризират съвременния монополист. Преди всичко се разпознава по излъчването. Има уверен, изразителен и дълбок поглед – такива мъже между другото умеят да ти втълпят колко си красива, дори да не си реално. Облеклото му е непретенциозно, доста често спортно-елегантно, в умерени цветове като черно, сиво или тъмносиньо. Носи максимум два аксесоара – скъп часовник или символичен медальон. Много често е висок, вероятно като малък е спортувал, което е спомогнало за енергията, с която се справя с бизнеса си. Произлиза или от много добро семейство с минало или от такова, за което никой дори не е чувал.

Имам чувството, че описваш някакъв невъзможен образ, къде са тия мъже?

Има ги. Но повечето търсят просто секс. Твърде забързани са за връзка. А ако търсят връзка, няма да е с по-млада с 20 години девойка. А с жена с позиции, име, утвърден авторитет и много стил – това е истинската спътница, майката на децата му. Аз искам да бъда такава! Ето защо наблягам на мъжете на моята възраст. Това е бъдещето. Вчера си мислех, че днешното поколение мъже са толкова иновативни, отворени и готини, че няма защо да се хвърляме на чичко-паричковците… А и както казва Дарина Павлова в едно свое интервю, по-добре е да се омъжиш за мъж, в когото виждаш потенциал да успее, отколкото за вече успял. Според мен е хубаво да си миналото на един мъж.

Тъп въпрос: хрумвало ли ти е, че можеш да се влюбиш в обикновен гражданин – някой, който е шофьор на големия баровец да речем?

Липсата на пари не може да направи един мъж по-глупав и безнадежден в моите очи. Но… как да кажа – не ми се е случвало да бъда с някой, който не може да си позволи да плати сметката. Да, ще ме впечатлиш с пикник в гората. Но не за дълго. Разнообразието изисква средства. Осигуряването на разнообразие е вид уважение към персоната на жената. Така мъжът й показва, че все пак тя е слабият пол.

Да си в ролята на слабия пол не те ли кара да се чувстваш несвободно?

Това, че ще ти купи едно лате в Starbucks, не може да те накара да се почувстваш несвободно. Искам да кажа, че с подобни жестове мъжът заявява на жената, че тя е неговата муза. Не отричам емоциите извън финансовите взаимоотношения между мъжа и жената. Но дори и да осъзнавам какъв панаир на суетата е воденето на целия този лъскав живот и стремежът към още повече лукс – кога, ако не сега? Аз съм за всичко красиво, до което можем да се докоснем, докато сме живи. Това не ме прави жена, която не цени и малките неща. Но когато отдаваш времето и нервите си на един мъж, трябва да получаваш възнаграждения за това.

Какви подаръци получаваш?

Всеки месец трябва да получаваш огромен букет с любими цветя…

А подаръците?

Ха-ха… Бижута, парфюми, бельо, аксесоари, двуметрови плюшени играчки, почивки. Коли и апартаменти засега не. Тях искам сама да си ги подаря, а мъжът до мен да ми дава амбицията да го сторя. Държа да съм личност, с която той може да се гордее.

Как се задържа богат мъж, не са ли прекалено полигамни?

Тези, които си търсят спътница, се задържат лесно – ако и тя си търси спътник, всичко се нарежда. По-интересно е как се задържа онзи типаж, който се страхува да бъде само с една. Тогава вече трябва да започнат игричките, колкото и зле да звучи…

Например? Снимки в мъжко списание като един вид отмъщение „виж сега колко мъже ще ме пожелаят“…

Да, познавам много момичета, които се снимат, за да им бъдат счупени после телефоните от повиквания. С риск да прозвучи необмислено, може би и аз бих се снимала, за да си го върна на някой, който ме е наранил… Всяка жена в един момент става кучка и излива гнева си в някоя много секси и предизвикателна фотосесия… Аз обаче не обичам да се гоним. Стремя се да бъда жената с главно Ж. Ако искам само секс, лесно мога да го получа. Красива съм, умна съм що-годе, интересна съм и жадувам за независимост. Това привлича остроумните мъже, които искат да им е интересно за дълго време, а не само за една нощ…

Не мислиш ли, че им е по-леко с празноглави?

Определено. Обаче идва моментът на съзряване. Започват да ценят живота, а не само колите, пътуванията, шестзвездните хотели и филето от акула в Ибиза. Идва моментът, в който си казват: „Най-беден съм аз, защото имам само пари“…

Какъв е мъжът, в когото си влюбена сега?

На път е да стане много голям монополист. Много умен, неподправен и чаровен. Философ и инат. С его на магнат. Обича лъскавите играчки, красивите жени, изкуството. Пътува много. Чете психология. Интересува се от земята, природата. Твърди, че в миналото е бил воин, водеща фигура.

Доколко те подпомага финансово?

Подпомагаше моите луди професионални хрумвания, когато аз нямах възможност да го направя. Дава ми пари, за да мога да работя с таланта си.

Как става даването – „ето ти тук едни хиляда лева…“?

Ако съм закъсала и той го види – да. Но никога просто ей така. Това е обидно за мен. Не съм от тези, които вземат пари от нощното шкафче като отплата. Или пък ще му позволя да ми плати сметката за телефона. Човекът, с когото си пиеш виното всяка вечер на различна веранда, не трябва да носи отговорност за сметката на телефона ти. Не че има нещо лошо да ти помогне, в случай че наистина имаш трудности – важното е да не ти става навик.

От какво трябва да разбира перфектната партньорка на такъв мъж освен от хубав секс?

От някакъв вид изкуство – било то музика, рисуване, мода, бродиране, танци… Трябва да сме модерни гейши. Жени, които грабват с усет към красивото и с изтънчен ум. Затова за мен темата за златотърсачките е повече психологическа. Не можеш да осигуриш комфорт на един мъж, от когото изискваш толкова много, само със секс. Трябва да му разкриваш красивите светове, които носиш в себе си. И ако той е наистина стойностен, ще знае, че може да постигне съвършенството с теб.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара