Промяна е да тръгнем за първи път на училище, да получим първите си оценки, да се влюбим, да се разделим с някого, да отидем в университет или веднага да започнем работа, да сменим работа или да ни уволнят, да се оженим/омъжим, понякога и да се разведем, да имаме деца… Всеки ден е изпълнен с много малки и големи промени. Но всички тези промени идват отвън и те са едно нормално развитие в човешкия живот.

Човек може да премине през всички етапи от живота си и въпреки това да си остане същият – като мислене, ценности и представи.

Огромна заблуда и загуба на време е да се опитваме да променим някого или нещо, защото на нас не ни харесва, не ни върши работа или нарушава представите ни за живота. Това не е нищо друго, освен власт,  контрол и омраза.

Най-истинската и качествена промяна е тази, която

идва отвътре, неин генератор е сърцето.

Изразява се в това всеки ден да сме готови да оставим старите си убеждения и вярвания, да търсим истината в себе си, независимо дали ни харесва или не в този момент, с отворен ум да изграждаме сигурност не в работа, партньор или идеал, а в собственото си Аз.

Обратното на промяната е привързаността и колкото по- силно се вкопчваме в някого или нещо, толкова по- трудно и свързано с много страдание ще е загубата му. Затова нека си направим тази услуга и осъзнаем, че в този свят

не притежаваме никого и нищо, освен себе си!

Ще цитирам откъс от книгата „ Яж, моли се и обичай” на Елизабет Гилбърт:

„Живеем нещастно, защото се боим от промяната и че всичко ще рухне. Нашият капан е не хаоса в живота ни, а привързаността ни към нещата… Разрухата е дар. Тя е пътят към трансформацията. Трябва винаги да сме готови за безкрайна трансформация.”

Не само трябва да сме готови за новото,

но и сами да го търсим, защото именно то прави живота ни пълноценен, интересен, изпълнен с красота и вълшебство. Нека се отдадем със сърце, ум и душа на всички предизвикателства, които ни предоставя животът, да растем в това, да се учим да разбираме, приемаме и обичаме всичко такова, каквото е!

Източник: Владислава Димитрова – психотерапевт (vladislavad.blogspot.com)

Facebook Twitter Google+

0 Коментара