Напоследък западните списания пробутват теорията, че трябва да спрем да се уповаваме на идеята за Mr. Right (господин Идеалния) в полза на PLP – Possible Life Partner. Той може да не е идеален, но прилича на онова, което си представяме като „възможен доживотен партньор“. Хубава абревиатура, но с две лица – тъмно и светло.

Търсенето на Possible Life Partner напомня за летните авантюри: имаме пълно право да си уговорим бърза среща с обекта на желанието, да си легнем почти веднага, за да разберем допада ли ни да правим секс с него през по-голямата част от живота си (или поне до края на отпуска), и няма нужда да ни ухажва толкова дълго, че накрая единственото Идеално нещо в него да се окаже Досадата.

Абревиатурата PLP ми хареса, защото съм убедена, че

Mr. Right е измислен от Инквизицията

– докато го чакат, жените може да повехнат от мъка, горест, отчаяние и завист (че някоя друга сигурно го е намерила) и накрая да заприличат на нищо и никой да не ги пожелае. По-зле от всяко колело на мъченията. Но от друга страна, хич не ми харесва това публично развенчаване на мита, че търсим Идеалния дори когато сме решили да изкараме една любовна история на хормонална, а не на емоционална основа. Проблемът е, че на мъжете им трябва ей толкова малко, за да решат, че щом нямаш претенции, значи си леснодостъпна, значи няма нужда да правят нищо за теб, дори да те черпят сладолед. Така де, какви претенции имаш, след като снощи не бяха чак пък толкова големи и, да си кажем честно – ти направо го изнасили. Подобно тълкуване на фриволното ни желание да избягаме от клишетата, които сме си избрали за пред света, подкопава женската ни самоувереност. Не се вторачвайте в Саманта от „Сексът и градът“ – тя е стилизиран художествен сборен образ, който въпреки професионализма на сценаристите има ограничен брой епизоди живот. И на всичкото отгоре живее в Ню Йорк, а там може с години да не срещнеш едноактното си завоевание.

Ако Саманта беше born in BG,

щеше да се намира кой да я депресира почти ежедневно. Нямаше да изкара и 10 серии. А след два месеца обиколки на столичните клубове, контингентът, годен за секс в неин стил, щеше да бъде неумолимо и безвъзвратно изчерпан. И в склада нямаше да има. С аршина на западните списания и култовите сериали очевидно не можем да мерим въпреки претенцията си за модерност.

След тези тежки мисли реших да съставя нещо като правила за етикета на летните авантюри. И да определя кои са приложими извън сезона и кои – неподходящи като парео на връх Мусала.

1. Лятната авантюра е като дрешка менте

Създава илюзия, че прилича на оригинала. За няколко часа или дни изглежда, сякаш ще изкара вечно, но трябва да помня, че е връзка менте. Похарчила съм за нея прекалено малко усилия и емоции, за да се притеснявам колко дълго ще изкара.

Опасност: В някакъв освободен от задължения и отговорности момент на съвършенство, стимулиран от романтичната ми природа, тази връзка заприличва на идеална, на отношения, за които винаги съм мечтала, но не е. Усещането за съвършенство се дължи на екстаза от пълното потапяне в настоящия момент. Изпитват го почти всички хора за кратко, по време на оргазъм, мистиците го усещат по време на дълбока медитация, шаманите го получават като награда за психеделичните си мъки, наркоманите забиват иглата с хероин във вените си, а някои творци изпитват еуфория от усещането, че няма минало и бъдеще, а има само тук и сега.

Предпазна мярка: напиши си reminders в календара на мобилния телефон, които всеки ден да те подсещат: това е връзка менте, не е оригиналът.

Приложимост извън сезона: не се препоръчва. Ако подходя към връзката, на която държа, на принципа „тук и сега“, ще остана с ужасното усещане, че не аз него, а той мен третира като момиче на повикване. Ще намразя и себе си, и него. Ще се оплета в горест, депресия и дълго ще се чудя коя ли черна дупка погълна оргазма ми, с който уж нямах проблем.

2. Добрата лятна авантюра изисква легенда

Следствие от първото правило. Дрешката менте изкушава заради етикета с легендата, а не заради модела или качеството на материята. Важно е да лансирам легендата за себе си веднага щом се запозная с обекта на желанието. За да не си помисля, че искам нещо повече от този мъж, ако взема да се умиля от комбинацията алкохол + нежност + лунна пътека, примерно.

Ако не мога да скрия родния си град, трябва да скрия професията си, семейното или несемейното си положение. По принцип, когато той мисли, че съм ангажирана, лятната авантюра много се улеснява и доставя по-голямо удоволствие. По две противоречиви, но точно затова напълно логични причини – не се бои за свободата си и се стреми да ми се доказва (в леглото и извън него), защото трябва, просто трябва да е по-готин от въображаемия си конкурент. Може дори да ме почерпи сладолед.

Изобщо да не се притеснявам, че лъжа.

Дори извън сезона е доста наивно да разказвам цялата си биография на човешко същество, което познавам от пет часа и което едва ли се вълнува от истината повече от нагона си. Най-вероятно кара на илюзорни системи – мода, икономика, религия, компютърни игри, патриотизъм, такива неща. Следователно, ако искам да се харесам на този моментен Аполон, трябва да си измислям толкова усърдно, колкото и той. Лъжи колкото можеш и се възползвай максимално от възможността за безнаказани оргазми, но не забравяй, че никога, ама наистина никога не трябва да лъжеш самата себе си.

Опасност: Той да вземе много да настоява да се срещаме и след това (което обикновено се случва, ако аз наистина не искам). Предпазна мярка: Цитат от Чехов: “Няма нищо по-хубаво от приятелите от село, но през лятото и на село, и нищо по-лошо от тях през зимата в града.” Или дай пример с алкохолната индустрия – как пием червено вино през зимата и бяло през лятото. Много е възможно обаче това да не свърши работа, затова му припомни: ангажирана си, а Другият е доста ревнив. Лесно ще повярва, че е ревнив – това, което правиш в момента, си е основание за ревност, нали? Обещай, че някой ден ще му се обадиш, за да се видите тайно. Но никога не го прави. Няма нищо по-лошо от морските гаджета през зимата в града.

Защо второто правило е толкова важно:

макар да отдавам тялото си, докато не давам себе си, оставам неуязвима.

Приложимост извън сезона: половинчата. Фактите, които могат лесно да се проверят: адрес, телефон, месторабота, семейно положение и деца, трябва да са истина. Но по отношение на причините, довели те до тези избори, имаш свобода да си съчиняваш легенди според имиджа, който искаш да си изградиш. В крайна сметка и боговете винаги са разчитали на митовете за себе си. Когато си имаш работа с някого, с когото искаш да имаш и бъдеще, истинската трудност е да не лъжеш себе си, не него. От известното време, прекарано на този свят, съм научила, че феноменалният секс в началото на връзката не служи като ориентир за семейно щастие.

3. Лятната авантюра е като очистително

Хората пръскат луди пари по курсове за медитации, йога и какво ли не, за да достигнат състоянието на чисто съзнание, за което вече стана дума. Когато се отдадеш на лятната си авантюра, ще забравиш за Тибет. Сексуалната лятна авантюра е онова, което ти помага да забравиш коя си поне за малко. Ако го приемеш като упражнение по пречистване и изживееш алтернативна представа за себе си, неминуемо ще се отърсиш от товара на делника.

Ценно е да се вгледаш в жената, която си била по време на лятната авантюра. Как си се държала, когато не си имала никакви очаквания? Най-парадоксалното е, че това е най-истинското ти поведение. Или както казва Джак Керуак в „Бродягите на Дхарма“: „Единственият дзен, който можеш да откриеш в планините, е този дзен, който си занесъл там.“ Припомняй си това, когато затънеш в депресия заради връзката, на която държиш. Ако проявяваш същото чувство за хумор и отдаване на ръба на изплъзването, сериозната ти връзка ще спечели повече, отколкото тежките драми в стил „трябва да поговорим“.

Приложимост извън сезона:

Ще оплескаш всичко, ако се пречистваш прекалено често с авантюри.

Очистително се взема само ако запекът е станал непоносим. Извън сезона на летните ментета полза има само частта, в която се научаваш да си спестяваш тежките разговори за вашите взаимоотношения. С разговори нищо не става. Освен когато адвокатите ви обсъждат детайли от бракоразводното дело.

Друго достойнство на връзката менте е, че без да искаш, неминуемо проектираш върху нея представата си за онова, „истинското“, дето все го търсиш. Ако от време на време го наслагваш като copy–paste върху връзката, на която държиш, може да си свериш критерия за онова, което търсиш.

Изключение: Когато необяснимият химически диалог между хормоналните ни трансмитери – мъжки и женски, ни накарат да се влюбим безнадеждно един в друг, правилата, създадени от ума, обикновено нямат никакъв друг избор, освен да отидат да се срамуват в ъгъла.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара