Най-доброто, което можете да направите, за да се преборите със свекървата и да предотвратите бъдеща война е да поставите граници, да се опитате да не влошавате нещата и да отстоявате себе си, когато е необходимо. Само не забравяйте, че вашата цел е да подобрите отношенията, а не да ги направите непоносими.

Стоп на обидите

Колко сте готови да вземете под внимание критиката зависи от вас. Но обидите трябва да бъдат пресичани в зародиш, дори ако свекървата се опитва да ги превърне в шега. Ясно и уверено кажете, че един път сте готови да го забравите, но следващия път не бива да говори така по ваш адрес.

Изключете емоциите си

На първо място, важно е да осъзнаете, че войната със свекървата често е възможна само на емоционално ниво. Опитите й да ви нарани вероятно няма да са много оригинални: ще ви критикува, ще се опита да убеди сина си, че сте недостойни за него и ще ви сравни с другите. Можете да устоите на това само ако запазите хладнокръвие.

Не очаквайте много

Поради разликата в поколенията, свекървата по правило вече е завършен човек, когото не можете да промените. Разбира се, надявахте се на хармонична, здрава връзка с майката на вашия избраник, но ако свекърва ви е против вас, не бързайте и се отървете от високите очаквания. Основното е да сведете до минимум отрицателното въздействие върху брака си. Тогава ще има време да установите комуникация със семейството на вашия човек, колкото и трудно да е.

Бъдете над конфликта

Възприемайте агресията към вас с разбиране, не сте първата в такава ситуация и няма да сте последната. Причината за кавгата не са вашите лични качества. Трудното общуване може да бъде много изтощително и буквално да изпие всичките ви сили. Не забравяйте да си дадете време да се възстановите и се опитайте да общувате със свекърва си само в добро настроение. Това ще улесни отблъскването на атаките с усмивка, без да навредите на себе си и на отношенията си с избраника. Измислете приятна компенсация за себе си: например, ако сте общували със свекърва си без кавги, заслужавате масаж или поне маска за лице.

Превърнете слабостите си в силни страни

Не е необходимо да се преструвате, че нищо не се случва. Бъдете честни със себе си и хората около вас. В крайна сметка рано или късно тайната ще стане явна. Със сигурност ще има момент, в който съдбата ще ви събере на една маса – със сигурност токсичната свекърва ще се опита да изглежда приятна, но в същото време може да ви нарани пред други роднини. Не играйте тази игра, не се притеснявайте да покажете смущение и объркване – истината е на ваша страна.

В този случай ще бъде много по-трудно да ви накарат да изглеждате като лисица.

Обосновете изискванията си

Случва се някои нежелани действия на свекървата да не са злонамерени. За да бъдеш разбран правилно е нужна спокойна аргументация, а не агресия. Например – щастлива баба дава на внуците си бонбони, въпреки вашата забрана. Вместо конфликтната реакция: „Знам по-добре от какво се нуждаят децата ми“, по-добре е да обясните защо тя греши. Може би вашето дете вече има висока кръвна захар и искате да избегнете сериозни здравословни проблеми в бъдеще. Или можете да дадете сладкиши, но само определени. Като цяло адекватната баба няма да навреди на детето.

Прави добро

Да направиш човек, когото мразиш щастлив, не е лесна задача. Разберете как живее вашата свекърва: може би тя не пропуска нито един концерт на любимия си оркестър или отглежда билки на перваза на прозореца? Опитайте се да направите нещо добро – например малък подарък, който ще й хареса. И ако няколко опита са неуспешни, ще има повод за разговор.

След това директно признайте, че бихте искали да установите контакт с майката на любимия човек и съжалявате, че досега не сте се разбрали добре. Може би свекърва ви не ви харесва по конкретна причина и разногласията могат лесно да бъдат разрешени в задушевен разговор.

Помолете партньора си за помощ

Вашият партньор вероятно познава майка си по-добре от вас. Помолете го за съвет как да подобрите връзката си (и не прекалявайте с оплакванията и критиките). Ако ситуацията ескалирала до краен предел и всеки ваш контакт със свекърва ви завършва със сълзи и скандал, директно помолете половинката си да се намеси и да ви предпази от неприемливо поведение.

Ако сте направили всичко възможно и ситуацията не се е нормализирала, очевидно проблемът не е във вас.

Източник: Рамблер

Facebook Twitter Google+

0 Коментара