Продукти за едно тесто за хляб:

Класически лахмаджун

125 г сурово смляно телешко месо

1 глава лук

1 1/2 домат

1 ч. л. паста от червена чушка

1 ч. л. доматена паста

1 ч. л. натрошен червен пипер

1 ч. л. черен пипер

1/3 връзка магданоз

2 с. л. зехтин

По желание: орехи и семена

кориандър

Лахмаджун с бяло саламурено сирене и пастърма

150 г бяло саламурено сирене

1 яйце

3 стръка мащерка

4 парчета пастърма

4 с. л. зехтин

Лахмаджун с козе сирене тулум и орехи

150 г козе сирене тулум

2 шепи нарязани орехи

2 стръка розмарин

1 скилидка чесън (ситно нарязан)

1 ч. л. черен пипер

1 с. л. зехтин

 

Лахмаджун с млечни конци и домати

150 г доматено пюре

2 ленти млечни конци

3 скилидки чесън (ситно нарязан)

1/2 ч. л. черен пипер

1/2 ч. л. сол

1 с. л. зехтин

Нека първо ви разкажа за основния начин за приготвяне на пиде – традиционно турско ястие, което някак си се е сдобило със славата на трудно за приготвяне. Първо, разделяте тес­то за хляб на парчета. След това разстилате тестото с ръце, отгоре слагате плънката и печете във фурната. Можете да приготвите различни размери пиде. 20 – 30 см е най-подходя­що за основно ястие, а пиде от 5 см може да се предложи като страхотно предястие.

Колкото до плънката, която се слага в него, предлагам ви да оставите въображението си да се развихри. Горните чети­ри варианта са ми любими. Първата рецепта е за класически лахмаджун[1], а останалите аз съм си измислила. Основната идея е сместа за пиде да е малко по-сочна, защото изсъхва във фурната. Можете да го постигнете, като добавите домати, лук, сирене или гъби.

За да приготвите тесто за пиде, в купа смесете едно тесто за хляб[2] с 1 ч. брашно и бавно започнете да прибавяте вода в сместа, докато се получи правилната консистенция.

Извадете от купата и с ръце разточете, докато се полу­чи дълъг, дебел цилиндър. Разделете го на 8 еднакви части и ги разточете на кръгове с диаметър 10 – 15 см, като използвате точилка или бутилка от вино. Оставете кръговете да „почи­нат“ за 5 минути. Междувременно загрейте фурната до 175°C с включен реотан. Когато тавата на фурната започне да се загрява, започнете да приготвяте плънката.

За класически лахмаджун в купа смесете смляно телешко месо, настъргани лук и домат, паста от червена чушка, до­матена паста, натрошен червен пипер, черен пипер, зехтин и ситно нарязан магданоз. Оставете сместа да престои 1 – 2 минути, за да се смесят вкусовете. След това я разнесете вър­ху тестените кръгове. За да се получи още по-оригинален вкус, можете да добавите орехи и семена кориандър.

Извадете горещата тава от фурната, поръсете с брашно и сложете отгоре лахмаджуните. След това върнете тавата във фурната. Лахмаджуните ще са готови след 10 минути.[3]

Можете да използвате този метод, за да приготвите и дру­гите видове плънки. Смесвате съставките в купа и разстила­те върху разточеното тесто. Когато правите пиде със си­рене тулум и орехи, не режете розмарина, а когато правите пиде с бяло саламурено сирене и пастърма, сложете пастърма­та, когато сиренето започне да се топи. Нарежете червения лук, чесъна и магданоза, колкото можете по-ситно. Добавете зехтин, лют пипер, смлени семена кориандър и соев сос към сместа. След това изчакайте няколко минути, за да се получи подходящата консистенция.

[1] Сигурно сте забелязали, че използвам думите „лахмаджун“ и „пиде“ като синоними. Раз­ликата между двете е, че лахмаджун се приготвя от малко по-тънко тесто. – Бел. авт.
[2] В тестото за пиде се използва половината от количеството мая, което се използва за тестото за хляб. Аз често използвам тесто за хляб, защото е много лесно да се купи от пекарните, и добавям брашно, за да намаля количеството на маята. – Бел. авт.
[3] Ако нямате фурна, можете да използвате незалепващ тиган. Загрявате го предвари­телно, слагате лахмаджуна или пидето, покривате с капак и продължавате да загрява­те. – Бел. авт.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара