Ето една чудесна рецепта за шипков мармалад по рецепта на нашите баби.

Взимаме напълно узрели шипки, изсипваме ги на купчина и държим така 5-6 дни да поомекнат. Изчистваме ги от листата и дръжчиците, измиваме ги хубаво, заливаме ги с вода, колкото да се покрият, и слагаме да се варят. Варим ги до пълно омекване и сваляме от огъня да се поохладят. Претриваме най-напред през гевгир, за да отстраним семчиците и обвивката. За да се претрие добре месестата част, наливаме от време на време по малко хладка вода.

Получената каша прекарваме през много гъсто сито, за да отстраним косьмчетата. Претриването става с ръка, или най-добре с гъста четчица. Така получената фина каша слагаме да се вари на силен огън в широка тава, като

бъркаме непрестанно.

Шипковият мармалад загаря много лесно, ето защо трябва да плъзгаме лопатката навсякъде по тавата. Дори и малкото загаряне променя вкуса и цвета на мармалада.

Когато мармаладът се посгъсти, прибавяме захарта, като пресмятаме – на 3 кг шипки 900 г -1 кг захар. Сгъстяваме докато лопатката почне да прави чиста и трайна пътека по тавата.

Насипваме го горещ в буркани, които държим 2-3 дни открити на слънце, след което завър­зваме с пергаментова хартия и прибираме на сухо и хладно място.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара